Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

ÖNDER BALIKÇI


Bu suskunluk neden?

Bandırma Gazeteciler Cemiyeti(BGC) Başkanlığı koltuğunda gözüken, ancak cemiyetin,


Bandırma Gazeteciler Cemiyeti(BGC) Başkanlığı koltuğunda gözüken, ancak cemiyetin, üyelerine hiçbir bildirimde bulunulmadan, 26 Şubat 2023’te yapılmadığı halde yapılmış gibi gösterilen genel kurulda(!) seçilen yönetim kurulu organlarını “Dernekler Masası”na ileten Kaan Bingül, beni ve Erdem Özcan’ı, cemiyetin “Watsaap” listesinden çıkarmış. Bir üzüldük, bir üzüldük!

Aylar önce de cemiyetin ikinci başkanlarından Zeki Karadeniz, aynı şekilde Watsaap’tan çıkarılmıştı.

Şurası bir gerçek ki, 26 Şubat 2023’te yapılmadığı halde yapılmış gösterilen genel kurulda başkan seçildiği yetkili makama bildirilen Bingül’ün yasa ve yönetmelikler gereği başkan olmadığı gibi yönetim ve denetim kurulu da halen yasal değildir ve “YOK HÜKMÜNDE”dir

Konuyla ilgili diğer ayrıntılardan bazılarını, kalemini takdir ettiğim değerli kardeşim Can Emre de, “Cemiyette Neler Yaşanmış” başlıklı yazısında anlattı. Bu yazıyı da okumanızı öneriyorum.

Kaan Bingül’ün başkanlığındaki yönetim kurulunun yeni genel kurul yapıldığını ve yeniden göreve seçildiklerini cemiyet üyelerine ve kamuoyuna duyurmaması nedeniyle gecikmeli de olsa öğrendikten sonra hemen gündeme getirdiğim bu skandala karşın hâlâ istifa etmeyerek, cemiyetin yönetiminde olduklarını sanan kişilere bir kez daha net bir şekilde soralım:

1) 26 Şubat 2023’te yapıldığını öne sürerek, “Dernekler Masası”na cemiyetin yeni organlarının bildirildiği genel kurul için yasa ve yönetmelikler gereğince üyelere yapılması gereken genel kurula çağrı bildiriminizi kamuoyuna açıklar mısınız?

2) Genel kurulunuzu 26 Şubat 2023’te nerede, saat kaçta yaptınız? Genel kurula hangi üyeler, imzalarıyla katılıp oy kullandılar?

3) Genel kurulları, üyelerce seçilmesi gereken Divan Başkanı yönetirken, onun yanında yazmanlar da bulunur. Bu bir zorunluluktur. Yaptığınızı öne sürdüğünüz genel kurulun Divan Başkanı ve yazmanları kimlerdi? Açıklar mısınız?

4) Gerçekleşen genel kurulların, “Dernekler Masası”na “Divan Kurulu”nun imzalarının bulunduğu bir tutanakla verilmesi gerekir. Buna uyulmuş mudur? Eğer uyulduysa Divan Kurulu’nda kimlerin imzası vardır? Varsa bu imzalar gerçek mi, yoksa SAHTE midir? 26 Şubat 2023’te yapıldığı öne sürülen cemiyetin tutanaklarını “Dernekler Masası”na kim vermiştir?

5) “Dernekler Masası”na iletilmesi gereken genel kurul tutanağında, o genel kurula hangi üyelerin katıldığının(Hazirun listesi), imzalarıyla gösterilmesi

gerekir. Cemiyetin birçok üyesiyle konuştum. Genel kuruldan hiçbir haberleri yok. Genel kurula kimler, imzalarıyla katılmışlardır? Bu listeyi açıklasanız da öğrenebilsek?

6) Madem ki 26 Şubat 2023’te genel kurulunuzu yasa ve yönetmeliklere uygun(!) yaptınız. Neden yeni yönetim kurulunuzu, üyelerinize ve kamuoyuna bugüne kadar duyurmadınız? Yapılmadan yapıldığı gibi gösterilen genel kurul skandalının ortaya çıkmasından mı korktunuz? Halen Kaan Bingül’ün başkan gözüktüğü yönetim kurulunuzda kimler var?

Tabii ki, bu arada deneyimli gazeteci Erdem Özcan’ın, kendisinin haberi bile olmadan alındığı yönetim kurulu üyeliğinden, bu skandal olayı öğrenir öğrenmez hemen istifa etme erdemini gösterdiğinin de altını bir kez daha çizelim.

“HÜKÜMET KOMİSERİ” KONUSU

Bu arada, araştırma yapmadan, çalakalem yazı yazan bazı kişilere bir kez daha anımsatmak isterim.

Eski yıllarda sivil toplum kuruluşlarının tüm genel kurullarında “Hükümet Komiseri” bulunması zorunluydu. Tüm genel kurul ve üyelerin o sivil toplum kuruluşunun organlarının seçimi de bu görevlinin gözetiminde gerçekleşirdi. Hatta kullanılan oyları bile bu “Hükümet Komiseri” tek tek sayardı. Artık bu zorunluluk kalktı.

Şimdi yapılan genel kurullar, sivil toplum kuruluşların sorumluluğuna bırakıldı. Yani o sivil toplum kuruluşu, genel kurulunu önce üyelerine duyurup, genel kurul çağrısı yapacak. Çağrıda, genel kurulun yapılacağı ilk tarih, yer ve saat belirtilip, çoğunluk aranacağı, ilk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantının tarihi, yeri ve saati belirtilip, ikinci toplantının çoğunluk aranmaksızın gerçekleştirileceği resmen duyurulacak.

İzlenmesi gereken yol budur.

Buna uyulmadığı ve genel kurula itiraz edildiği takdirde Cumhuriyet Savcılığı ve Dernekler Masası, genel kurul tutanaklarını titizlikte inceler. Biz de bu yolu izliyoruz.

Bandırma Gazeteciler Cemiyeti’nin, 26 Şubat 2023’te yapıldığı öne sürülerek yapılmadan yöneticilerinin seçildiği öne sürülen genel kurulda(!) yukarıda anlattığım hiçbir yasa ve yönetmelik hükmü yerine getirilmemiştir. Eğer getirildiyse Kaan Bingül ve bu skandalda onunla birlikte yasal anlamda sorumlu olan yönetim kurulu(!) açıklama yapsa da öğrensek! Neden günlerdir suskunsunuz beyler?

KÜÇÜK BİR AÇIKLAMA

Bandırma Gazeteciler Cemiyeti ile ilgili köşe yazılarımda, “Dernekler Masası”na yönetim kurulu adına yapıldığı öne sürülüp, aslında yapılmayan genel kurul bilgilerinin bir dosyayla iletildiğini yazmıştım.

Ancak genel kurulda seçildikleri öne sürülen yönetim kurulunun, “Dernekler Masası”na internetten, Dernek Bilgi Sistemi’nden iletildiğini öğrendim.

Okurlarımın bilgilerine sunarım.

  • BIST 100

    10320,00%1,59
  • DOLAR

    32,25% -0,05
  • EURO

    35,05% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2465,95% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,00
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false

Balıkesir

17.05.2024

  • İMSAK 04:02
  • GÜNEŞ 05:45
  • ÖĞLE 13:10
  • İKİNDİ 17:03
  • AKŞAM 20:25
  • YATSI 22:01