Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Zeki Bay ve onuruyla yaşamak!

Zeki Bay ve onuruyla yaşamak!


Konumuz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın çıkardığı “Yönetici Atama Yönetmeliği.” Amaç belli. AKP’nin, okullardaki müdürlükleri de ele geçirmesi. Nitekim de buna uygun gelişmeler yaşanıyor. Erdek’te de durum aynı.
Yönetmeliğe göre, okul yöneticilerini değerlendirme kıstası şöyle:
Okulun en kıdemli ve en kıdemsiz öğretmeni, iki veli, bir öğrenci temsilcisi ve öğretmenler kurulu tarafından seçilen iki öğretmenin verecekleri puan toplamı 40. Onların puan dökümü de şöyle: Dört öğretmen, 5’er puandan, 20 puan. İki veli, 5’er puandan 10 puan. Öğrenci temsilcisi 10 puan. Öte yanda 60 puanlık bir dilim daha var. Onlara da şöyle bir göz atalım. Milli Eğitim Müdürü’nün puan hakkı 25, insan kaynaklarından sorumlu Milli Eğitim Şube Müdürü’nün 20, eğitim kurumlarından sorumlu şube müdürünün ise 15. Bunların toplamı ise 60 puan. Sözüm ona 100 puan üzerinden değerlendirilen okul müdürü, eğer 75 puan alırsa görevinde kalacak-mış! Tabii ki öyle olmuyor. Okul müdürü, eğer Eğitim-Bir-Sen’e üye, yani siyasal iktidara yakın değilse, ağzıyla kuş tutsa, görevinde kalma olanağı yok. Çünkü, ilk dilimde 40 puan alsa bile 60 dilimlik Milli Eğitim Müdürü ve şube müdürleri makinesinde kıyım kıyım edilerek, 75 puanın altına düşürülüp, müdürlük görevine son verilirken, “yandaş müdürler” ise ilk bölümde düşük puan alsalar bile Milli Eğitim Müdür ve yardımcıları tarafından şişirilmiş puanlamalarla koltuklara oturtuluyor.
İŞTE ZEKİ BAY ÖRNEĞİ
Bugün sizlere, Erdek’in başarılı bir çocuğundan, bir müdüründen söz edeceğim. İsmi Zeki Bay. Mesleğinde 32. yılını çalışıyor. Daha önceki yıllarda Erdek İlköğretim Okulu, Erdek Ortaokulu, Halit Paşa Ortaokulu’nda uzun yıllar müdür yardımcılığı ve müdürlük yaptıktan sonra 18 Eylül Ortaokulu’nda müdürlük görevinde 4 yılı doldurmak üzere bulunan Zeki Bay, yalnız eğitim-öğretim alanında değil, öğrencilerin sosyal-kültürel ve sportif alanlarda da önemli başarılara imza atmasının yolunu açan bir yönetici. Veliler memnun, öğrenciler memnun. Ama “yandaş müdür” yaratan yeni yönetmelik, Zeki Bay’a da kıydı. Puanlamanın 40 puanlık ilk diliminde bu puanların tamamını aldığından hiç kuşkusu olmayan Zeki Bay, İlçe Milli Eğitim Müdürler ve yardımcıları kaynaklı “kıyım makinesi”nde siyasetin kurbanı olarak, 69 puanda bırakılıp, okul müdürlüğünden uzaklaştırıldı. Yeni yönetmelikte bilimsel tek kriterin, “Bilimsel yayın hazırlamak” olduğunu vurgulayan Bay, “Bunca yıllık yöneticilik yaşamımda sadece bunu yapamadım. Bunun dışında eğitim-öğretim adına her alanda elimden geleni yerine getirdim” diyen Zeki Bay, üç yıldan beri Eğitim-Bir-Sen’e üye olması konusunda üzerinde büyük baskı oluşturulduğunu, bu baskıyı yapan sendikanın Erdek temsilcisi, Karşıyaka Ortaokulu Müdürü İsmail Gönültaş’ın da, 94 puanla yerini koruduğunu vurgularken, şunları söylüyor:
“Hiçbir sendikaya üye değildim. Bir yıl kadar önce Eğitim-İş’e üye oldum. Ancak koltuk uğruna sosyal demokrat dünya görüşümden vazgeçecek, koltuk uğruna siyasileri devreye sokacak kadar kişiliksiz değilim. Bugüne dek eğitim-öğretime verdiğim çabalar ortada. Başarılı olduğuma inancım tam olduğundan, beni görevden alamayacaklarını sanıyordum. Ancak siyaset, ne yazık ki ağır bastı. Müdürlükten, öğretmenliğe inmekten hiç de mutsuz değilim. Bir matematik öğretmeni olarak dersime girer ve öğrencilerime en iyi eğitim-öğretimi veririm ama son dönemlerde yaşadıklarım üzüntü verici. Mayıs ayından bu yana uğradığım psikolojik baskı, insan haklarına aykırı. Kimse bana görevini iyi yapmadın, kötü insansın diyemez. Bana ve benim durumumdakilere reva görülen bu uygulama adaletsizliktir.”
Zeki Bay, sonuna dek haklı. Kendisini yürekten kutluyor ve eğitim-öğretime verdiği katkılar nedeniyle teşekkür ediyoruz. Bu arada merak ettiğim şu soruların yanıtlarını, başta Erdek İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Ceylan olmak üzere puanlama yapan iki şube müdüründen bekliyorum:
Yılların başarılı eğitimcisi Zeki Bay’a kaç puan verdiniz? Bu puanlamayı yaparken, hangi objektif ölçütlere başvurdunuz? Okul müdürlerini belirlerken, Eğitim-Bir-Sen üyeliği ve göreve getirilen müdürlerin siyasi düşünceleri ne kadar etkili oldu? Zeki Bay başta olmak üzere başarılı okul müdürlerini tasfiye ettiğiniz için vicdanınız rahat mı? Bu ortam ve koşullarda eğitim-öğretimde çağdaşlıktan söz edebilir misiniz?
YA “DÖNEK” OKUL MÜDÜRLERİNE NE DEMELİ?
Bu arada koltuklarını korumak için ilkesizce taraf, fırıldak gibi dönen değiştiren, bir anda “Eğitim-Bir-Sen”e kayıt yaptıran okul müdürleri var, Erdek’te… Bu sözüm onlara… Koltuklarınızı korumak uğruna yaptığınız bu davranıştan hiç utanmıyor musunuz? Meslektaşlarınızın, çocuklarınızın yüzlerine bakarken, yüzünün hiç kızarmıyor mu? Aynaya baktığınızda bu yüzsüzlüğünüzden hiç rahatsız olmuyor musunuz?
Bir de, kendilerine, başta Zeki Bay olmak üzere, “Eğitim-Bir-Sen’e geçin, müdürlük koltuğunuzu koruyun!” önerisi getirildiğinde, bu öneriyi elinin tersiyle itip, “Ben, kişiliksiz ve onursuz değilim” diyen okul müdürleri var ki, alkışın en büyüğünü onlar hak ediyor. Koltukları gelip geçicidir ama ilkeler, ahlaki nitelikler kalıcıdır. Koltuklarını korumak uğruna, utanmazca kişiliklerini, dünya görüşlerini satanlar döneklere binlerce kez “yuh” olsun!
Gün gelecek, koltuklarına yapışarak, kişiliklerini satanlar, öğretmenlik mesleğine de bu ihanetlerinin yanıtını onurlu meslektaşlarından en ağır şekilde alacaklardır ve o günler de uzak değildir.

  • BIST 100

    8723,07%0,06
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,10% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2235,54% -0,34
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44