Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Yüreği ısıtan öykü kitabı Dünyaya Tekrar Gelsem

Yüreği ısıtan öykü kitabı Dünyaya Tekrar Gelsem


Emekli Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Gül Ayşe Aydemir Yaldız`ın, "Dünyaya Tekrar Gelsem" isimli ilk öykü kitabını bir solukta, zevkle okudum. Tertemiz bir Türkçe ve çok iyi gözlem yapılarak, yaşamın içinden kaleme alınmış 17 öykü. Yaldız, ilk kitabını, "Güzel Anadolu`nun, okumak isteyip de, okuyamayan tüm kızlarına" armağan etmiş.
Kitaba ismini veren "Dünyaya Tekrar Gelsem"öyküsünde, buram buram öğretmenlik mesleğine sevgi ve özlem kokuyor.
"Spiker Mâlıç", kendini marka tutkusundan kurtaramayan, yerli malına burun kıvıran kişilerin düştüğü komik durumu ortaya koyuyor.
"Portakal" öyküsü de, beni ayrıca etkiledi, duygulandırdı. Yüreği Atatürk sevgisiyle dolu bir annenin özlemleri, umutları, çocuklarını yokluk ve yoksunluklar içinde yetiştirme çabasını duygulanarak okudum.
"Kıyafet, Etiket(Mi)dir?"de, sade bir yaşam sürmenin önemine dikkat çekiliyor.
"İki Kaşığın Biri" öyküsü, çok önemli bir konuya, evliliklerin tek tarafın özverisiyle yürümeyeceği gerçeğine dikkati çekiyor.
"Haziran, Üçüncü Pazar"ı okurken, anne-baba sevgisinin doyumsuzluğu gerçeğini bir kez daha yaşadım.
"Soydaş" isimli öykü, yüreğimde derin bir sızıya neden oldu. İhanetin, evliliğin temelini sarsan en önemli etken olduğunu çarpıcı bir şekilde ortaya koyan öykü, beni çok sarstı. 
"Üç-Beş" isimli öyküde, edebiyata yaşamımızın her döneminde gereksinmemiz bulunduğu gerçeği, bir edebiyat öğretmeninin, öğrencilerine verdiği ironik dersle dile getiriliyor.
"Graffiti"de, acı bir trafik kazasının ekseni çevresinde, kişinin, yaşamayı ertelemeyerek, "yaşarken yaşamayı bilmesi" gerçeğinin altı çiziliyor.
"Çok Büyük Yanlış Yaptın"da, tüm zorluklarına karşın yaşamın güzelliği, umutların hep taze ve diri tutulmasının önemine dikkat çekiliyor, "Duranali"nin kişiliğinde..
"Racon"da, umut-umutsuzluk ikilemi üzerinde yaşanan duygular, yürekleri burkuyor. "Elif Ana"nın, yankesiciye kaptırdığı paraları kurtarma çabasında başarılı olması, okurlara "oh!" dedirtiyor.
"Namus Elden Gitti(Mi?)" öyküsünde, ah, o kör olası yanlış töreler nedeniyle genç yaşlarda yok olup giden yaşamlar, yürekleri titretiyor!
"Sürpriz"de, geleneksel sevgi anlayışından günümüze değişerek gelen yeni anlayışın doruğunda yaşanan doyumsuz mutluluklara yer veriliyor. 
"Toledo-Posensıa"da, yaşamın tadının çocuklarla çok daha farklı çıkarılabileceği gerçeği dile getiriliyor.
"Çığlık Çığlığa", tüm haşarılıklarına karşın çocuk sevgisinin kutsallığını vurguluyor, bir gülmece üslubuyla…
"Yine Bir Gülnihal"de, yaşlı bir kalbin özlem ve beklentileri, torunlarıyla yaşama tutunma çabaları, Hikmet Bey`in kişiliğinde, yürekleri burkarcasına anlatılıyor.
"Yağız Atlı Koca Adam" ise özverili bir Anadolu kadınının duygusallığını, umutlarını ve koskoca yüreğini bizlerle buluşturuyor.
Gül Ayşe Aydemir Yaldız`ın gerçekçi gözlemlere dayalı, içimizi ısıtan öykülerinde "yaşarken yaşama"nın gerekliliği, umutsuzmuş gibi görünen ortamlarda bile karanlıkları yırtacak güçlü ışıkların bulunduğu gerçeği vurgulanıp, kadın ve eğitim sorunlarını çözmüş bir Türkiye, ekonomik özgürlüğünü eline alarak, geleceğe güvenle bakan Türk kadını özlemi dile getiriliyor.
Yaldız`ı  yürekten kutlarken, yeni yapıtlarını bekliyoruz.
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44