Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hilmi ÇETİN


YARATILAN HERŞEYE MERHAMET


İslâm´ın merhamet anlayışı, yeryüzündeki bütün canlıları kapsamaktadır. İslâm´ın özü Hâlıka (Yaratana) ibadet, mahlûka (yaratılmışa) merhamettir.
Hayvanlar yüce Allah´ın insanların hizmetine sunduğu, yeryüzünün dengesini sağlayan, bin bir ibretle yaratılan Yüce Allah´ın kudretini gösteren eserleridir.
Kur´an´da 20 kadar hayvandan bahsedilir. Birçok sureye hayvan isimleri isim olmuştur. Bakara (inek) ankebut (örümcek), neml (karınca), nahl (bal arısı)? bunlara örnektir. Yine Kur´an´da her varlığın bir zikir halinde olmasına değinilir ve kendi dillerinde biz anlamasak da Yüce Allah´ı tesbih etmeleri anlatılır.
Peygamberimiz Hz.Muhammed´in (sav) de hayvanlara davranış hususunda nice örnekliği vardır. Evvela Peygamberimiz hayvanları adeta bir şahsiyet kabul edercesine onlara isim koymuştur. Bununla onların bir can taşıdığı mesajını vermiştir.
Deve, şereftir, koyun/keçi, bereket, atlar hayra vesile, kedi ev halkından, köpek av ve bekçilik içindir diye hayvanların özelliklerini zikreder Peygamberimiz.
Ashabından en çok hadis rivayet eden Sahabe efendimize kedileri çok sevmesinden ötürü ?Ebû Hureyre´ (kedicik babası) lakabını takan da Efendimiz.
Hayvanlar olmasaydı semadan yağmur inmezdi buyuran da yine peygamberimiz.
Yavrularının arkasından çırpınan kuşu görünce, ?Yavrularını alarak bu hayvanın canını kim yaktı?" diye soran bir Peygamberimiz var bizim...
Mekke´nin fethi için yolculuk yaparken yeni yavrulamış bir kediyi görünce ordunun yolunu değiştiren bir peygamberimiz var, bize örnek.
Aç ve yorgun halde bir deveyi görünce devenin sahibine: ?Sana verdiği şu deve hakkında Allah´tan korkmuyor musun?...? diye ikaz eden Peygamberimiz, çok zayıf bir deve görünce üzülmüş, sahibine ?Bu dilsiz hayvanlar hakkında Allah´tan korkun!" buyurmuştur.
Hayvanlar hakkında bu kadar hassas bir yaklaşımın olması Sahabelerin dikkatini çekmiş ve ?Ey Allah´ın elçisi, bize hayvanlara yaptığımız iyilikten dolayı da sevap mı var" diye sormuşlardı. Peygamberimiz, ?Evet, can sahibi her varlığa yapılan iyiliğe sevap vardır" yanıtıyla tüm Müslümanları, hayvanlara iyilik yapmaya ve haklarına riayet etmeye davet etmiş oluyordu.
Hayvanları kurban ederken incitmemeyi, keskin bıçakla, besmeleyle, gözlerini kapatarak, yüzünü kıbleye çevirerek ve işin ehli tarafından kesilmesini ilke edinir İslâm.
Avlanma, korunma ve kurban etme dışında zevk için hayvanların öldürülmesini yasaklamıştır İslâm. Avcılığa da ancak canlıların nesillerini koruyarak, ihtiyaç ve zaruret miktarınca yapmaya izi vermiştir. Tabiattaki düzeni bozacak şekilde avlanmanın ise ayrıca bir mesuliyet olduğu unutulmamalıdır.
Hayvanların hedef olarak kullanılmasını, hayvanların birbirleriyle dövüştürülmesini de yasaklar Peygamberimiz.
Bir kediyi hapseden kişinin günah işleyip cehennemde ceza çekeceğini haber veren Peygamberimiz, bir köpeğe de su veren kişinin günahlarının affedilip, cennet mükâfatı aldığını müjdeledi.
Peygamberimiz devesine lanet eden yani küfreden bir kişiye de ?artık sen bu deveye binemezsin o deveyi salıver? diye ceza verdi.
Bütün bu örneklerin, öğütlerin ne kadar gerisinde kalıyoruz değil mi?
Cumanız mübarek olsun.

  • BIST 100

    9073,5%-0,07
  • DOLAR

    32,37% 0,17
  • EURO

    34,96% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2324,68% 0,24
  • Ç. ALTIN

    3915,37% 1,87
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55