Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Hilmi ÇETİN


TÖVBE

Tövbe ne demek? Tövbe, geri dönmek, rücû etmek ve dönüş yapmak anlamına gelen bir kelimedir.


Tövbe ne demek? Tövbe, geri dönmek, rücû etmek ve dönüş yapmak anlamına gelen bir kelimedir. Dinen yerilen bir fiilden dönerek, övülen bir davranışa yönelmek ve eski halini terk etmek demektir. Bu kelimenin Arapça kullanımı ?tevbe´ şeklindedir.
Yüce Rabbimiz insanı günah işleme potansiyeliyle yaratmıştır. İnsana irade vermesi ve iyi ile kötü arasında tercih yapabilme hakkı tanıması, doğal olarak insanın günah işlemesini de doğurur. Elbette Yüce Allah insana doğru yolu gösterir ve oraya davet eder. Kullarının kötülüklere düşmesini ve nihayet azaba dûçar olmasını istemez, günah girdabında bocalamasına da razı olmaz. Ancak imtihanın gereği olarak kötülük ve günah yolları da hep açıktır. Et-tevvâb isminin sonucu kullarını tövbeye davet eder ve Allah(c.c.) tövbeleri çokça kabul edendir.
Allah(c.c.) ?Ve onlar bir kötülük yaptıkları, ya da nefislerine zulmettikleri zaman, Allah´ı hatırlayarak hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler. Günahları da Allah´tan başka kim bağışlayabilir? Ve onlar, yaptıklarında bile bile ısrar etmezler.? (Âl-i İmrân, 135) buyurur. Günah işleyen kimsenin nefsine karşı zalimleştiğini, ancak bu fiilinde ısrarcı olmadan, Rabbine yönelmesi gerektiğini beyan eder.
Ve yücelerden seslenir Âlemlerin Rabbi: ?Ey iman edenler! Allah´a yürekten (nasûh tövbesiyle) tövbe edin. Umulur ki Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter. Allah´ın, peygamberi ve onunla beraber olanları utandırmayacağı günde, sizi altından ırmaklar akan cennetlere sokar...?(Tahrim,8) Bu ayetle sabittir ki tövbenin sonu cennettir.
Yüce Allah: ?De ki: Ey nefislerine karşı aşırı giden kullarım, Allah´ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah bütün günahları bağışlar. Çünkü O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir.?(Zümer,53) Allah´ın nazarında günah işleyen kişi hâlâ O´nun kuludur. Muhataplıktan çıkarmaz. Kulunu yok saymaz. Tövbe kapıları son nefesine kadar açıktır. Elçisinin(sav) dilinde bu hakikat şöyle ifade edilir: ?Bir kul can çekişmeye başlamadığı sürece, Allah Teâla onun tövbesini kabul eder.?
Peygamberimiz(sav) ?Bütün insanlar hata yapar, hata yapanların en hayırlısı ise hatasından dönendir.? Hata eden aynı hatada ısrar etmesin, gönlü günah kiriyle kirlenmesin ve psikolojik olarak da tükenmişlik yaşamasın, yenilensin diye hata edenlerin hayırlısı tövbe edenlerdir denilmiştir. Çünkü der ki Peygamberimiz: ?Kul, bir günah işlediği zaman kalbinde siyah bir leke oluşur. Günahı bırakıp tövbe ederse kalbi temizlenir.?
Bilinmeli ki ?Allah kendisine şirk koşulmasını affetmez. Bundan başkasını dilediğine bağışlar.?(Nisa,48) Bu büyük müjdeye dayanarak mümin her türlü günahına tövbe etmelidir.
Hocalarımızın her hafta Cuma hutbesinde okudukları bir hadis-i şerif vardır: Tövbe eden, hiç günah işlememiş gibidir.? Tabi ki bu hadis bizim daha çok günah işlememize yol açmamalı, aksine tövbeye sarılmamız gerektiğini hatırlatmalıdır.
Değerli okurlar,
Tövbe etmenin temeli, günahı terk etmektir. Tövbe etmek, sadece ?tövbe ya Rabbi´ demekle değil; asıl yanlıştan dönmeyle mümkündür. Bazı cemaatlerde(!) olduğu gibi tövbe almak diye bir uygulama da, başka bir aracıya da ihtiyaç yoktur. Tövbe etmek için bir organizasyona da(!) gerek yoktur. Tövbe,
her yerde ve her zaman yapılabilir hatta günahtan sonra en kısa zamanda tövbe edilmelidir. Çünkü ecelin bizi nerde ve ne zaman yakalayacağı bizce meçhuldür.
Günahı terk etmiş, günah işlediğine pişman olmuş ve bir daha yapmamaya kesin karar vermiş olan kişi tövbe etmiş demektir. Ayrıca işlediği günah kul hakkıyla alakalıysa kul hakkından arınmalıdır.
Efendimizin(sav):? Bir kimse bir günah işler de ardından güzelce abdest alır, sonra kalkıp iki rekat namaz kılar ve Allah´tan bağışlanma dilerse, Allah onu mutlaka bağışlar.? buyurur.
Biz müminler, ?Günde yetmiş ve yüz kez tövbe ederim´ diyen günahsız peygamberimizin mesajını anlayıp tövbe kapısından ayrılmamalıyız.
Rabbimiz tövbelerimizi kabul etsin. Cumanız mübarek olsun.

  • BIST 100

    9558,2%0,29
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu

Balıkesir

18.04.2024

  • İMSAK 04:40
  • GÜNEŞ 06:13
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:54
  • YATSI 21:20