Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Silahsız bir ekran

Silahsız bir ekran


Yıllar önceydi. Şimdi Antalya Valiliği görevinde bulunan Alaattin Yüksel`in, Balıkesir Valiliğini yürüttüğü dönemdi. Yüksel`in, Bandırma`ya bağlı Doğruca Köyü`ne gerçekleştirdiği bir geziyi izliyorduk, gazeteci olarak…Alaattin Yüksel, baktı ki, köyün erkek çocuklarının ellerinde oyuncak tabanca ve tüfekler, "Ellerinizdekileri bırakırsanız, size daha güzel oyuncaklar veririm" dedi. Çocuklar, buna uyunca, aracında bulunan çeşitli oyuncakları, görevliler aracılığıyla çocuklara dağıttı.
Yüksel`in, kişilikleri çok küçük yaşlarda yoğrulan çocuklara mesajı, açıktı:
"Silâha özenmeyin. Silâhtan uzak durun."
   *     *     *
Geleneksel yapımızda, ne yazık ki, erkek çocuklarına genellikle tabanca ve tüfek armağan etmek bulunuyor. Onların beyinlerine, daha küçük yaşlarda silâh, öldürmek gibi kavramları yerleştirdiğimizin farkına bir türlü varamıyoruz.
Ekranlarımız, yıllardır silâh ve cinayetten geçilmiyor. Ekranlarımızı işgâl eden dizilerde, "silâhlı vahşet"in her çeşidine rastlıyorsunuz. Hele hele "Kurtlar Vadisi" isimli bir dizi var ki, bırakın silâh ve cinayetleri, neredeyse Türkiye`nin dış politikasının bile sınırlarını çiziyor, ülkeler arası düşmanlık tohumları ekiyor. Gençlerimiz, dizinin kahramanı "Polat" tiplemesine özenirken, kravatlarını bile O`nun gibi bağlıyorlar.
Radyo Televizyon Üst Kurulu(RTÜK) ise yıllardır, ekranlarımızdaki silâhlı terör, cinayetler ve şiddete karşı suskunluğunu koruyor.
   *     *     *
Geçtiğimiz günlerde iki bayan gazeteci Füsun Özbilgen ve Gül Önet`in, "silahason.blogspot.com" adresinde başlattıkları kampanyayla, RTÜK`ün, televizyon ekranlarında, silâh ve şiddet görüntülerinin kapatılmasının sağlanmasını istedi.
Özbilgen, "Sigara 20 yılda, silâh ise iki saniyede öldürüyor. Nasıl, sigara görüntüleri kapatılıyorsa, silâh görüntüleri kapatılmalı" derken, son derece önemli bir noktanın altını çiziyor.
Silâha çok düşkün ve çabuk sinirlenen bir toplum olduğumuz gerçeğini, bireysel silâhlanmayla mücadele amaçlı kurulan "Umut Vakfı"nın şu verileri, doğruluyor:
"Ülkemizde her yıl, ortalama 3 bin kişi, ateşli silâhlarla ölüyor. 2,5 milyonu ruhsatlı olmak üzere(en az üç katı ruhsatsız silâh var), ortalama 7-10 milyon bireysel silâh bulunuyor.
Cinayetlerin yüzde 60`ında, ateşli silâhlar kullanılıyor. Her 10 kişiden birinde, ateşli silâh bulunuyor.
Trafikteki aktif 13 milyon sürücünün yüzde 8`i, ciddi düzeyde agresif sürücü. Ateşli silâhların yüzde 80`i her an(belde, el altında, torpidoda, yastık altında ve çekmecede) kullanılabilir durumda.
Silâhla işlenen her 10 cinayetten biri, trafikte gerçekleşiyor.
Araçlarda, ateşli silâhların bulunması, meydana gelen öfke patlamaları sonrasında, ölüm ve yaralamalarla sonuçlanan suçları arttırıyor."
Veriler, korkunç!
   *     *     *
Ekranlarımızda, yıllardır süren cinayetleri izlemekten, sağduyulu herkes usandı. Sanal dünyayla gerçek dünyanın farkına varamayan çocuklarımızın, bu silâh ve şiddet görüntülerini neredeyse doğal görmeye başladığı bir ortamda, iki bayan gazeteci Füsun Özbilgen ve Gül Önet`in, ekranlarda silâh ve cinayet görüntülerinin kapatılması için RTÜK`ü göreve çağırmasını yerinde ve desteklenmeye değer bir girişim olarak görüyorum.
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44