Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


?REHİN ALINAN GAZETECİLİK? VE TGC

Turgay Olcayto´nun başkanlığındaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Yönetim Kurulu´nun, TBMM´ne ulaştırdığı ?Medyanın Sorunları ve Çözüm Önerileri? konulu raporunda en çarpıcı cümlelerden biri de, TGC´nin yayın organı BİZİM GAZETE´ye manşet yapıldı: ?Reh


Turgay Olcayto´nun başkanlığındaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Yönetim Kurulu´nun, TBMM´ne ulaştırdığı ?Medyanın Sorunları ve Çözüm Önerileri? konulu raporunda en çarpıcı cümlelerden biri de, TGC´nin yayın organı BİZİM GAZETE´ye manşet yapıldı: ?Rehin alınan gazetecilik serbest bırakılsın?
Evet, son yıllarda medyaya uygulanan inanılmaz baskılar, itiraf etmek gerekir ki, hepimizin çok dikkatli davranmasına yol açıyor. Yazdığım her köşe yazısını birçok kez okuyor, her sözcüğün üzerinde ayrı ayrı düşünüyorum. Çünkü, en masum bir sözcüğün bile suç kabul edilebileceği bir dönemden geçiyoruz.
Geçtiğimiz aylarda, yazılarını zevkle okuduğum köşe yazarı arkadaşım Recai Çevik, medyada ortaya çıkan bu ?korku?yu ve endişeyi, bir yazısında çok ironik bir şekilde dile getirdi. Ne mi yaptı? ?İmambayıldı? yemeğinin nasıl yapılacağını anlattığı köşe yazısının sonuna koyduğu notta şöyle dedi: ?Bu imambayıldı yemeği tarifi de nereden çıktı demeyin. ?.öt korkusundan´??
Hukuka, yargıya güvenin olmadığı bir ortamda özgür gazetecilik yapmanın zorlukları ortada. Eskiden gazeteciler, herhangi bir suç iddiasıyla ilgili olarak açılan davalarda Toplu Basın Mahkemeleri´nde yargılanırdı. Hatta yıllar önce Bandırmalı gazetecilerin, Balıkesir´de Toplu Basın Mahkemesi´nde yargılandığını bilirim. Bunlardan biri de, kendisinin de, zaman zaman yazılarında dile getirdiği gibi Abdurrahman Öz´dü. Öz, Balıkesir´deki bir yargılamasında, mahkemeden ceza almadığını da belirtmişti, yazılarında. Suç unsuru olduğu öne sürülen yazılar, genellikle ?bilirkişi? denilip üç kişiden oluşan komisyonlara giderdi. Bu mahkemeler yıllar önce tarihe karıştı. Artık ne Bandırma´da, ne de Balıkesir´de, ne de Türkiye´de Toplu Basın Mahkemesi var! Şimdi haber veya yorumların değerlendirilmesi, savcı ve yargıçların iki dudağının arasında. Üstelik bu görevliler, basın ve medya konusunda değerlendirme yapabilecek özel eğitim de almış değiller.
Gazetecilik meslek yaşamım sırasında iki yazım nedeniyle yargılandım. Biri, 1980´li yıllarda, bir spor makalem nedeniyle Bandırma Stat Müdürü Nuh Uğur´un açtığı bir hakaret davasıydı. Gerçek Gazetesi´nde, künyede, ?spor sorumlusu? olarak görüldüğüm o dönemde kaleme aldığım bir spor makalesi nedeniyle benimle birlikte gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü eczacı, eski Milli futbolcu Çetin Zeybek de yargılanmıştı. Toplu Basın Mahkemesi´nin görev yaptığı o dönemde, Bandırma´daki Toplu Basın Mahkemesi ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Turgut Demirağ, söz konusu yazıyı bilirkişiye bile göndermeye gerek duymadan, bir duruşmada hem Çetin Zeybek ağabey, hem de benim aklanmama karar vermişti. Mahkeme başkanı Turgut Demirağ´ın, yazının, bilirkişiye gönderilmesini isteyen şikayetçi Nuh Uğur´un avukatına verdiği şu yanıtı da hiçbir zaman unutmadım:
?Ben, okuduğumu anlayabiliyorum. Neden bilirkişiye göndereyim??
Bu dönemde ise tarafıma açılan tek tazminat davasında, bir arkadaşımla birlikte bin lira tazminat ödemeye mahkum olduk ki, inanılmaz. Gösterdiğim mesleklerinde uzman birçok hukukçu, bu yazının ceza aldığına inanamadıklarını söylüyorlar. Şimdi, bu kararı, Türkiye´de, son itiraz makamı olan Anayasa Mahkemesi´ne taşıdık. Bakalım, oradan nasıl bir karar çıkacak? Oradan da sonuç alamazsam, kesinlikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´ne taşıyacağım, davayı!
Sözün kısası, yıllardır içinde bulunduğum mesleğin hiçbir döneminde, gazeteci olarak kendimi bu dönemdeki kadar baskı altında hissetmemiştim. Bugünler de geçer mi? Geçecek elbette. Umutsuz olma lüksümüz yok!

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44