Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Hilmi ÇETİN


PEYGAMBERİMİZE İMAN

Rabbimiz yeryüzünde insanı başıboş bırakmamıştır.



Rabbimiz yeryüzünde insanı başıboş bırakmamıştır. Hidayet eden, doğru yolu gösteren anlamındaki el-Hâdi isminin de tecellisi olarak insanı hidayete erdirecek olan yolları var etmiştir.
Kitaplar, peygamberler ve akıl nimeti insanın hidayetine vesile olacak olan, yüce Rabbimizin bize lütfettiği nimetlerdir.
?Peygamber´ kelimesi Farsçadan dilimize geçen bir kelimedir; türkçeleşmiştir. Elçi demektir. Arapça karşılığı Rasül ve nebidir. Bu kelimeler arasında küçük anlam farklılıkları olsa da peygamber kelimesi bunları karşılayan kelimedir. Günümüz Müslümanları tarafından en yaygın olarak kullanılan peygamber kelimesi, Yüce Allah´ın insanlığı uyarmak için yine insanların arasından seçtiği kimselere verilen unvandır. Peygamberlik ancak Yüce Rabbimizin dilemesiyle erişilecek bir makamdır.
İnsanlığın atası ilk insan Hz.Âdem aynı zamanda ilk peygamberdir. Rabbimiz Kur´an´da hiçbir milleti uyarıcısız bırakmadığını ifade buyurmaktadır. ?Biz seni müjdeleyici ve uyarıcı olarak hak ile gönderdik. Her millet için mutlaka bir uyarıcı (peygamber) bulunmuştur.? (Fatır,24)
Peygamberlerin sayısı Kur´an´da net olarak 25 tanedir. Ancak Kur´an´da adı anılmadığı ve rabbimizin bize bildirmediği başka peygamberlerin olması da muhtemeldir. Bunun yanında ilk ve son peygamberin kimler olduğu Kur´an´dan ve hadislerden açıkça anlaşılmaktadır.
Peygamberlere iman, imanın şartlarındandır. Kur´an-ı Kerim´de birçok ayette peygambere iman da zikredilmiştir. (Bakara,177,285)(Nisa,136) Hadis-i şeriflerde sayılan imanın şartları arasında da peygamberlere iman tereddüt doğurmayacak şekilde sayılmıştır.
Ne hazindir ki kendilerine peygamber gönderilen çoğu toplumlar peygamberlerini inkâr etmişler, onları alaya almışlar hatta onları taşlayıp sürgün etmişler veya öldürmüşlerdir. Kur´an-ı Kerim peygamberlerine inanmadıkları için helak edilen kavimleri anlatır. ??Yeryüzünde gezin de görün, (peygamberleri)inkâr edenlerin sonu nasıl olmuştur!?(Nahl,36
Geçmiş ümmetlerde genelde insanlar Allah´a inandığını fakat bir peygambere tabi olmadıklarını söylemişlerdir. Son dönemde Allah inancı taşımakla beraber peygamberlere gerek olmadığı veya Allah´ın insanları kendisine elçi olarak seçmediği kanaatinin yaygınlaştığından söz edilmektedir. Bu tehlikeli bir durumdur.
Kıymetli okurlar,
Peygamberlerin icra ettikleri vazife o kadar önemlidir ki, Allah kitapsız peygamber göndermiştir ancak Peygambersiz kitap asla göndermemiştir. Yani rehber ve örnek olmadan, yaşayarak yol gösterecek bir şahıs olmadan Allah´ın dinini yaşamanın imkânı yoktur.
Bu bağlamda peygamberimizin şu sözlerini hatırlatmalıyız: ?Bana iman etmeyen, Allah´a da iman etmemiştir.? ?? Bana inanmayan Yahudi ve Hristiyanlar muhakkak cehennemliktirler.?
Bugün Yahudilik ve Hristiyanlıktan öyle bahsedilmektedir ki, hükmü kaldırılmış olan bu dinler ve peygamberlerine inananlar doğru yolda imiş gibi bir dil kullanılmaktadır. Bir Müslüman elbette daha önce gönderilen peygamberlere ve onlara verilen kutsal kitapların bozulmamış hallerine inanır. Ama son din İslâm´a ve son Peygamber Hz.Muhammed´e inanmadan kurtuluşun reçetesi yoktur.
Kelime-i tevhid ve kelime-i şehadetin birinci cümlesi olan Allah´a iman etmeye ikinci cümlelerinde ifade edilen Hz.Muhammed´in Allah´ın son peygamberi olduğu inancı eklenmeden iman geçersizdir. Çünkü Allah´a inanan biri O´nun elçi gönderebileceğine ve gönderdiğine de inanır. Bir de peygamberlere iman, diğer iman esaslarının da temelini oluşturur.
Yüce Rabbimiz imanımızı sahih ve kâmil eylesin. Sapkınlıktan ve dalaletten muhafaza buyursun.

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44