Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Hilmi ÇETİN


MÜSLÜMANLARIN BAYRAMI


?Allah´ım Recep ve Şaban aylarını bize mübarek eyle. Bizi Ramazan´a kavuştur.? duasıyla üç aylara başladık. Ramazan´a kavuşma iştiyakıyla Regâib, Miraç ve Berat kandillerini geride bıraktık. Ramazan´a ulaştırdığı için şükrettik Yüce Rabbimize.

?Hoş geldin ya şehr-i Ramazan? dedik, ?merhaba´ kasideleri dinledik.

?Oruç, sayılı günlerdedir?? (Bakara,183)dedi Âlemlerin Rabbi, teselli etti bizi, Ramazan´ın kısacık süreceğini haber verdi. Zorlandık belki, ama Yüce Allah´ın bir emrini yerine getirmenin huzurunu yaşadık.

??İçinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin.?(Bakara,184)dedi Rabbimiz, itaat ettik.

Oruçla imsaktan iftara kadar kilitledik ağızlarımızı. Bütün bedenimizle kul olduk, bizi yaratana. Her zaman haramlardan uzak durmamız gerektiğini öğrendik, bunun eğitimini aldık.

Ramazan´da duygularımıza gem vurmayı öğrendik. Nefsimize ve şeytana oyuncak olmamayı tecrübe ettik.

Teravihlerle teheccüd ve nafile namazının hazzına vardık. Gecelerimizi ihya ettik. Yüce rabbimizin mesajlarıyla yeniden tanıştık. Kur´an´la aramızdaki bağı kuvvetlendirdik.

Zekât ve fitre ibadetleriyle cimrilik hastalığımıza çare aradık. Allah rızası için harcamanın doyumsuz lezzetini tattık. Yardımlaşmanın ve kaynaşmanın en güzellerini Ramazan´da hatırladık.

Rabbimize sonsuz şükürler olsun, bize Ramazan´ı yaşattı. Binlerce hamdü senâ olsun dertlerimize rağmen Ramazan huzuru lütfetti bizlere.

Dün gece son teravihi kıldık salatü selâmlarla. Son defa bereket sofrasına yani sahur sofrasına oturduk. Bugün son orucumuza niyetliyiz. İftar sevincini son defa yaşayacağız. Bugün teravih yok; mahzûnuz.

Veda ediyoruz rahmet ayına. Uğurluyoruz ikramlarla ve sınırsız ecirlerle misafir olan oruç ayını. Hüzünle yolcu ediyoruz Kur´an ayını.

Seneye Ramazan´a kavuşmak duamız. Ömrümüz yeter mi bilinmez. İşte belki de bir fırsat daha kaçtı elimizden. Günahlarımızdan arınmayı, cezadan ve cehennemden âzâd olmayı umuyoruz.

Sevgili okurlar,

Ramazan bayramı Müslümanların iki kutsal bayramından biri. Yüce Rabbimizin bize hediyesi. Ramazan´ı güzelce yaşamanın bir ödülü. İbadetlerin bu dünyadayken verilmiş bir mükâfatı.

Bayram günleri sevinç ve neşe günleri. Ramazan bayramının birinci günü oruç tutmak yasak. Yeme içme eğlenme günleri çünkü. Din hiçbir zaman insanın yaratılışının ihtiyacı olan bir şeyi ihmal etmez.

Bayram günlerinde tabi ki harama bulaşmadan eğlenmek meşrudur. Bizzat peygamberimiz bayramlardaki kutlamaların içinde yer almıştır. Kılıç kalkan gösterisini eşi Hz.Aişe annemizle birlikte izlemiş, şarkı ezgi türü müzik icrasına izin vermiştir. Elbette bu kutlamaları bugünkü bizim toplumumuzda yaygın olan edep ve ahlaktan yoksun organizasyonlar gibi düşünmemek lazım.

Hâsılı bayramlar kulluk bilinci kaybedilmeden eğlenilecek zamanlardır. Çünkü bayramlar hem eğlence hem de ibadet, zikir ve şükür günleridir.

Kıymetli okurlar,

Bayramlarda yapılması gerekenler bilinen şeylerdir. Bayram namazı ilk iştir. Ziyaretlerle, akraba ve dost muhabbetleriyle, çocukların sevindirilmesiyle idrak edilir. İkramlarla sevgi pekiştirilir. Bayramlarda ahirete öç eden yakınlar da unutulmaz.

Bayramınızı en samimi duygularımla kutluyorum. Daha nice bayramlara kavuşmanızı Yüce Allah´tan temenni ediyorum.

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44