Bugün, 19 Mart 2024 Salı

İSMAİL HAKKI ÖZSARI


MESLEK SEÇİMİ ÜZERİNE


İnsan yaşamında çok önemli 2 seçim vardır. Bunlardan bir tanesi meslek seçimi, diğeri ise eş seçimidir. Bu seçimlerin yapılmasında yapılacak hataların telafisi zor ve yıpratıcıdır.
Sevgili Gençler, bu yazımda sizlere şu mesleği, bu mesleği seçin diye öğütlerde bulunmayacağım. Zira bu konuda kendimi yetkin görmüyorum. Ancak, meslek seçerken, seçtiğiniz meslekteki ölçütleriniz neler olmalıdır, bunlardan söz edeceğim.
Sizler meslek seçimi noktasına gelene kadar birçok aşamadan geçiyorsunuz. Üniversite sınavlarında başarılı olabilen birçoğunuz, çok önemli bir seçimle karşı karşıya kalıyorsunuz. Sınırlı bilginiz sizi ?yanlış seçim yapar mıyım´ korkusuna kaptırmaktadır.
Ülkemizde eşinden ve hele hele işinden memnun olana çok ender rastlanır. Her kime gider ve mesleği hakkında bilgi isterseniz size uzun uzun mesleğin zorluğundan, gelirinin azlığından söz edecektir. İnanmazsanız deneyin. Onun için seçeceğiniz mesleği, o mesleği yürütenlere sormayın.
Yine meslek seçiminizde anne-babanızın gençlik hayalleri, kendilerinin olmak isteyip de olamadıkları meslekler gündeme gelebilir. Bunları da göz önüne almayın.
Öğretmenlerinizin kişisel yargılarına önem vermeyin. Gazetelerin sözüm ona ?Gözde Meslekler? uydurmalarına kulak asmayın. Seçeceğiniz meslek sizin yaşam tarzınız mı yoksa geçim kaynağınız mı olacak? Önce bu soruyu kendinize sorun. ?Ben bir öğretmen olayım da ister Hakkari´de ister Bursa´da olsun, her ikisinde de görev yaparım. Yeter ki kendimi, ailemi geçindirecek bir kazancım olsun? diyorsanız seçeceğiniz meslek sizin için geçim kaynağıdır. ?Ben bankacı olacağım. Bankacı olduğumda sadece İstanbul-Etiler´de çalışırım. Tunceli-Hozat´a asla gitmem? diyorsunuz. Bu meslek sizin için yaşam tarzı olacaktır. Bu nedenle bu soruyu kendinize sormanız gerekir. Hangi mesleği yaptığınızdan çok o mesleği ne kadar başarılı yaptığınız önemlidir.
Diplomalar insanlara sadece yetki kazandırır, yeterlilik kazandırmaz. Ben hayatımda nice diplomalı yetkililer tanıdım ama yeterli değildiler. Yine nice alaylılar tanıdım; diplomasızdılar, yetkisizdiler ama yeterliydiler. Sizin ne olduğunuzdan daha önemlisi ne yaptığınızdır. Kartvizitinizde yazan unvanınızın pek önemi yoktur.
Mesleğinizde yeterli değilseniz zaten günümüz rekabet koşulları sizi eleyecektir. Hiç şüpheniz olmasın. Doğru meslek seçimi yapmak için kişinin kendini çok iyi tanıması, psikolojik yapısını bilmesi gerekir. Örneğin, kandan korkuyorsan doktor olmayacaksın. Çocukları sevmiyorsan öğretmenliği seçmeyeceksin. Sonuçta sizlere diyeceğim şudur: Mesleğinizi seçerken, toplum gerçeklerini dikkate alarak araştırma yapıp, kendi kararınızı vererek ve sonunda da kararınızın sorumluluğunu sonuna kadar üstlenerek seçiminizi yapmanızı öneririm.
YAŞAMDA DOĞRU SEÇİMLER YAPMAK
Vakti zamanında küçük bir kasabada zengin mi zengin, güzel mi güzel bir kız yaşamaktadır. Evlenme çağı geldiğinde kimler istemez ki kızı. Ne mühendisler, ne doktorlar, ne varlıklı ve yakışıklı delikanlılar hep talibi olur. Fakat o hep daha iyisini beklemektedir.
Bu arada aynı kasabada yaşayan bir başka delikanlı kendisini öyle sever, öyle sever ki deyim yerindeyse kara sevdaya tutulur. Ancak kız bu genci de kabul etmez. Delikanlı da kaderine razı olarak kasabayı terk eder. Çok uzaklarda bir başka şehirde mekan tutar. Burada evlenir. Çoluk çocuğa karışır. Aradan yıllar geçmiştir. Doğup büyüdüğü kasabayı ziyaret eder. Bu arada gençliğinde çok sevdiği, uğruna sevdalara tutulup kasabasını terk etmek zorunda kaldığı kız aklına gelir. Yolda dalgın dalgın yürürken karşısına çıkan ak saçlı ihtiyara kızı sorar. İhtiyar da karşısında gül bahçesi içindeki evi gösterip, kocasıyla birlikte orada yaşadığını söyler. Adam evin önüne gider ve beklemeye başlar. Az sonra evden şişman, saçları dökülmüş çirkin sayılabilecek bir adam çıkar. Bu adam bir zamanlar sevdiği kızın kocasıdır.
Koca evden ayrıldıktan sonra dayanamayıp kapıyı çalar. Karşısına tanımakta zorlandığı bir kadın çıkar. Kadına kendisini tanıttıktan sonra; bu kadar talibi varken, nasıl olur da böyle biriyle evlendiğini sorar. Kadın da kendisine şu cevabı verir: ?Bak gül bahçesine gir. Bana en güzel gülü kopar getir. Ancak gülü ararken geriye dönmeyeceksin.? der.
Adam da gül bahçesine girer. Önünde çok güzel kırmızı bir gül görür. Tam koparacakken ileride daha güzel bir sarı gül görür. Güzel güller birbiri ardına dizilmişlerdir. Her seferinde daha güzelini bulmak için, bir de bakar ki gül bahçesinin sonuna gelmiştir. Çaresiz olarak en sonda bulunan yarı buruşmuş, yaprakları kurumuş bir gülü kopararak kadına getirir. Kadın da bu kadar güzel gül varken, neden böyle bir gülü koparıp getirdiğini sorar. Adam da; ?Karar veremedim. Hep daha güzelini aradım.?diye yanıtlar. Kadın da; ?İşte ben de aynen senin gibi yaptım.? der.
Sevgili okurlarım, hayat en güzel şeylere sahip olmak için beklemekle geçen bir zaman dilimi değildir. Doğru zamanlarda doğru yerlerde durup doğru seçimler yapmazsak, Atalarımızın da dediği gibi ?Dimyata pirince giderken, evdeki bulgurdan oluruz.? Fırsatlar bekletilmeye gelmez. Seçimlerimizi isabetli yaparsak daima kazançlı çıkarız.

  • BIST 100

    8723,07%0,06
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,10% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2235,54% -0,34
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44