Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Hilmi ÇETİN


KURBAN İBADETİ YAKLAŞTIRIR


Sözlükte yaklaşmak, Allâh´a (rahmetine) yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurbân, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.
Değerli okurlar,
Kurban; Allah´a yaklaşmak ve O´nun rızasına ermek niyetiyle kesilen hayvan demektir. Akıllı, hür, mukim(seferi olmayan) ve dini ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk´a, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunarak halka yaklaşmaktadır.
İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılıklar bulunur.
Kurban gerek fert, gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah´ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur.
Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda kurbanın bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür.
Kurban, mali ibadetlerden birisidir. Zengine malını Allah´ın rızası, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah´a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.
Kıymetli okurlar,
Kesilen kurbandan başkalarına ikram aslında o kurbanın ahirette karşımıza çıkması demektir. Kurban ibadetinde aslolan da paylaşmaktır. Bu münasebetle Diyanet İşleri Başkanlığı(DİB), Türkiye Diyanet Vakfı(TDV) aracılığıyla vekalet yoluyla kurban keserek ülkemizde ve dünyada yüzbinlerce fakire ve açlık çeken insanlara kurban eti ulaştırmaktadır. Bu hayır hareketi cömert insanımızın eliyle gerçekleşen küresel bir yardım faaliyetidir.
Türkiye Diyanet Vakfı 2018 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelini yurt içinde 850 lira, yurt dışında ise 625 lira olarak belirlemiştir.
"Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş" temasıyla düzenlenen ?TDV Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu" kapsamında, yurt içinde 280 kesim bölgesinde, yurt dışında ise 145 ülkenin 436 bölgesinde Başkanlığın, TDV görevli ve gönüllüleri nezaretinde kesim ve dağıtım gerçekleştiriliyor.
Şu cümleler DİB´in açıklamalarından: ?Vatandaşlarımız, ´www.tdv org´ ve ´bagis.tdv.org´ adreslerinden online bağış yapabilmenin yanı sıra il ve ilçe müftülüklerimize, cami görevlilerimize, tüm PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla da vekalet yoluyla kurban programına katılıp, kurbanlarını vekalet yoluyla kestirebilir. Vatandaşlarımız ayrıca ´0312 416 90 00´ numaralı çağrı merkezini arayarak kurban vekaleti hakkında detaylı bilgi alabilir." Cumanızı tebrik ediyor; bayrama kavuşmanızı ve bayramı huzurla geçirmenizi Cenab-ı Hak´tan niyaz ediyorum.

  • BIST 100

    9777,04%0,57
  • DOLAR

    32,56% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2430,79% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli

Balıkesir

25.04.2024

  • İMSAK 04:37
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:30