Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Karikatürün Gücü

Karikatürün Gücü


Çeşitli gazetelerde karikatürlerini de beğeniyle izlediğimiz Hikmet Aksoy, son olarak da, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti`nin(İGD), "Medya Işıkları Ödülü"ne değer bulundu. Aksoy`u yürekten kutluyoruz.
Aksoy, çok yönlü gazeteciliğinin yanı sıra karikatür alanındaki başarıları ve karikatür sanatını tanıtma, sevdirme, yerel basına ücretsiz yaptığı karikatür servisi ile tanınıyor. Hikmet Aksoy, 15 yıldan bu yana, her il merkezinde bir gazete olmak üzere 78 gazeteye yaptığı karikatür servisi ile alkışı hak ediyor.
1950 yılından beri karikatür çizerken, 15 yıldır yaygın ve yerel basını karikatürle buluşturan Aksoy, şunları söylüyor:
"15 yıla varan bu süreçte, yerel ve yaygın basına karşılıksız olarak karikatür servisi yaparak, bu sanatı tanıtmayı, sevdirmeyi ve yaygınlaştırmayı amaçlıyorum. Böylece toplumsal sorunlara, olumsuzluklara karikatürlerimle neşter vurarak bir panzehir yaratmak ve buna paralel şekilde demokrasimizin önünde oluşan, oluşturulan labirentleri önlemeyi hedefliyorum. Demokrasimize bu yoldan katkı sağlayabiliyorsam, kendimi mutlu sayacağım."
Çok iyi bir dil ve çizgiyle anlatım sanatı olan karikatür, mizah sanatında olduğu gibi özünde "muhalefet" yapmayı gerektirir. Çünkü mizahçı, hiçbir zaman politikacı ile yan yana düşünülemez. Ama son yıllarda ülkemizde güncel, siyasi karikatürden söz etme olanağı pek kalmadı. Politik karikatürün durumu çok kötü. Bazı karikatüristler, siyasi iktidarın dümen suyuna girerek, sözüm ona kendilerini güvence altına alırlarken, aslında mesleklerine ihanet ettiklerinin farkında değiller.
1-5 Haziran 2012 tarihleri arasında, Bandırma`da gerçekleştirilen 23. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali etkinlikleri arasında, "karikatür atölyesi" etkinliği ve "karikatür tadında muhabbet" isimli söyleşi de vardı. Bu söyleşi sırasında, İstanbul`dan gelen ülkemizin tanınmış karikatüristlerine, neden politik karikatürden uzaklaşmak zorunda kaldıkları sorusunu yönelttim. Aslında, sorunun yanıtını elbette ki biliyordum ama onların ağzından da öğreneyim dedim. İşte karikatüristlerin yanıtının özeti:
"Küresel güç ve kapitalizmin vahşileşmesi, karikatürü de vurdu. Karikatürcüler, yok oldu. Karikatürcülerden, politikacılar kadar gazete patronları da korkuyor. Çünkü gazetecilikten gelmeyen gazete patronları başta olmak üzere korkak politikacılar, karikatürü engelliyor. Aslında ülkemizdeki yaşam ortamı, karikatürü de geçti. Ancak şu unutulmasın ki, eğer bir yayın organında karikatür, karikatüristler yoksa, o ülkenin durumu iyi değildir."
Karikatüristler, günümüz Türkiye`sindeki mizah dergilerinin, bu sanat konusunda, gazetelere göre daha rahat olduklarına dikkati çekerken, en çarpıcı yanıtı ise karikatürist Seçkin Temur, "Siyasi karikatür, uykularımı kaçırıyor. Zaten bu nedenle de yıllardır çizmiyorum. Yalnızca yarışmalara katılmak üzere karikatür çiziyorum" diyerek veriyordu.
Son sözümüz ise şu: Mizah, muhalif bir sanattır. Ancak, yalnız muhalefetle de yetinmez. Dönemin durum belirlemesini yapar. Bu nedenle de mizah, sonsuza dek yaşayacaktır.
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44