Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

ERDEM ÖZCAN


İDO iptal seferleri bıktırdı


Bandırma ?İstanbul hattında feribot ve deniz otobüslerinin 1998 yılında seferlere başlamasından önce karşılıklı olarak günde 1 sefer yapan ve ortalama 7 saat süren gece gemileriyle yine günde bir sefer yapan ve 4 saat süren gündüz gemileri vardı.
Bandırma ?İstanbul hattına konulan feribot ve deniz otobüsleri sayesinde ulaşımda büyük gelişme oldu adeta bir reform idi bu gelişme. Önceki emektar gemilerimizden gececi olan Tırhan, Etrüsk, Kadeş gibi hem yolcu hem hayvan taşıyan emektar ve vefakâr hem de çilekeş gemilerimiz gece saat 10.30 da kalkar yaklaşık 7 saat sonra Galata rıhtımına yanaşırdı. Yolculuk 6-7 saat kuzu melemeleri, inek sesleri arasında sürer sabah horoz sesleri arasında uyanırdınız. Hayvan taşımayan gündüz gemileri mesela Ayvalık ve Gemlik gibi iki gemimiz de 4 saatte giderdi İstanbul´a. Bu gemilerimizle geçen hatıralar anlatmaya kalksak roman olur da ben önemli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum.
İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO) 1998 yılında seferler başladığı yıl Genel Müdür bugünün Başbakanı Binali Yıldırım idi. Bandırma -İstanbul arasındaki yolculuğu 4-7 saatten 2 saate, 1 olan sefer sayısını da 2-9 sefere çıkması nedeniyle ulaşımda büyük kolaylık sağlanması nedeniyle ticaret ve ekonomi hayatına çok olumlu faydalar sağlamıştı. İşte bunun için de Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman zamanında İDO Genel Müdürü Binali Yıldırım´a teşekkür edilerek Vergi Ödül Töreni´nde plâket takdim edilmişti. Onun için şimdi diyorum ki, Başbakan Binali Yıldırım´a ?Allah aşkına şu fındık kabuğu gibi sallanan, azıcık esen rüzgâr nedeniyle haftada 1 ila 3-4 gün arasında iptaller nedeniyle yolculara eziyet çektiren deniz otobüslerini Bandırma- İstanbul hattından kaldırılması için aracı olunuz. Zaman zaman feribotlar da hani o okyanusu aşıp gelen feribotlar var ya olmadık havalarda hele bir de yolcu azlığı varsa sefer iptali yapıyor; ama asıl şu deniz otobüslerinin seferlerden alınarak, yerlerine yaz aylarında olduğu gibi feribot seferlerinin konulması gerekiyor. En azından Bandırma-İstanbul sabah 07.45 seferi kış ayları için 2 defa yapılabilir. Yolcu azlığı gibi mazeretler olabilir ama bu seferlerde kamu yararı olduğu için önce vatandaşların menfaatleri ön plana alınması gerekmez mi?
Deniz otobüsü kış tarifesinde Bandırma-İstanbul sefer saati sabah saat 07.30. Bu seferlerden Bandırmalılar olduğu gibi çevre ilçelerden Erdek, Gönen, Susurluk ve hatta Biga İlçesi bile yararlanıyor. Biga neresi? 75 kilometre uzakta Çanakkale´nin ilçesi. Bandırma´da ?Bigalılar Derneği? bile var. Bandırma Bigalılar´ın da iskelesi. Sabahın köründe yola çıkmışsınız saat 07.30 seferiyle gideceksiniz İstanbul´a ama sefer iptal olmuş. Bandırma´da deniz sütlimandır ama İstanbul´da lodos vardır İPTAL? Poyraz olur, SİS olur yine İPTAL... Hangi havada iptal olmaz? Söyleyelim rüzgâra fazla esmesin hatta hiç esmese daha iyi olur! Siz o yolcuların halini düşünün. Hemen her hafta sürekli iptaller bıktırdı. Bunun benzer karşılığı da İstanbul´da yaşanır. Hele cep telefonunuza geçen hafta olduğu gibi mesaj gelmediyse, uzak yoldan gelmişseniz iptal kararını terminalde öğrendiyseniz? Hadi gel de şimdi deme! Çoluk-çocuk yaşlısı genci o eziyeti yaşamayan bilmez. Parayla eziyet bunun adı?
NOT: Yazının yayına verildiği gün, feribotun geldiği (29-03-2018) ancak, biraz rüzgar estiği için deniz otobüsünün gitmediği saat 07.45 seferi iptal edilmiştir.

ışık aktaş
10.04.2018 00:53:14
feribot seferlerinde zaten hata var,sadece kalkış Yenikapı--ilk başladığında Kadıköyden her sefere, ido servisi vardı,şimdi servis yok yenikapıdan Marmaraya yürümek sefillik,çoluk çocuk ,bavullar,sıcakta,yağmurda,----Niye Kadıköyden en az bir kere Feribot seferi konulmuyor Bandırmaya ,ulaşım sorunu olmazdı

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

26.04.2024

  • İMSAK 04:35
  • GÜNEŞ 06:08
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:31