Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

ERDEM ÖZCAN


İDO Bir Kamu Hizmeti Ama?


İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. (İDO) Bandırma ?İstanbul arası her gün yapılan feribot seferleri kış tarifesine göre haftanın sadece bir günü yapılacak olması ulaşıma büyük sekte vurdu.
Gerekçe, yolcu azlığı olabilir ama geçen yıl da yolcu azlığı yok muydu? Asıl gerekçeyi öğrenebilir miyim diye 3 hafta önce İDO Medya Direktörü Cenk Erdem´e sormuştum. Pazartesi´ye kadar döneceğini söylemişti ama arayan soran olmadı.
O zaman sosyal medyada değişik yorumlar yapılmaya başlandı. Neydi onlar? ?Yolcu azlığı? veya ? Anormal yükselen dolar fiyatları? gibi veya bilmediğimiz bir konu.
Ama, Yalova´da her gün 8 kez feribot sefer tarifesi var. Bizde ise günde bir feribot seferi, diğer günler deniz otobüsü seferleri.
Konuyla ilgili her yazımda yazdığım gibi; deniz otobüsleri seferlerinin sert hava şartlarında sık sık iptaller yaşandığı için yolculara eziyete dönüşen büyük sıkıntılar yaşattığını belirtmiştim.
Marmara´nın hava şartları malum, deniz otobüslerinde haftanın bazen 3 gün süren iptal seferleri oldu. Yani özetle hemen her hafta mutlaka birkaç gün deniz otobüsü seferlerinde iptaller yaşandığına göre kış tarifesinde hiç olmazsa hafta da en azından 3 gün de olsa mutlaka feribot seferlerinin yapılması gerekiyor.
İDO kurulduğundan beri hiç bir yıl feribot seferleri haftada 1 sefere düşürülmemişti ki araç sayısı hızla artıyor olması ulaşımın günde en az 200 motorlu aracın karayoluna yönelmesi demektir.
Sadece Bandırma´yı düşünmeyelim. Bandırma, İstanbul´u çevre ilçeleriyle birlikte Ege´yi hatta Akdeniz´i bağlayan çok önemli bir ulaşım güzergâhı konumunda.
28 Eylül´de ?İDO Sınıfta Kaldı? başlıklı yazımda, özellikle sivil toplum kuruluşları, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yanında Bandırma Belediyesi´yle birlikte Bandırma, Gönen ve Erdek Ticaret Odalarının da konuyla yakından ilgilenmeleri gerektiğine işaret etmiştim. Konuyla ilgili görüşlerini öğrendiğimiz Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, seferlerin arttırılması konusunda girişimlerin olduğunu söylemesi yanında Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza´nın da Bandırma Belediyesi´nin, feribot alabileceğini söylemesi ümitleri arttırdı ki, başka çare kalmadı.
Çünkü son anda Bandırma Ticaret Odası´ndan aldığım bilgiye göre gelişmeler olumsuz. İDO, Bandırma Ticaret Odası´na verdiği cevabıyazısında özetle: ?Artan yakıt maliyetleri, döviz kuru, enflasyon artışı gibi dış etkenler doğrultusunda filomuzda bulunan gemilerimiz optimum çalışmalarını göz önünde bulundurarak Sonbahar tarifemiz bu doğrultuda yeniden düzenlenmiştir? deniliyor.
Ancak Yalova-İstanbul tarifesine bakacak olursak ki, günde her gün 8 kez feribot seferi var, bu gerekçelerin o hat için neden geçerli olmadığını anlamak zor.
İDO özel bir şirket; şirketler için kâr amacı önde gelir ama yapılan işin bir ?kamu hizmeti? olduğunu unutmamak lazım. Yaz aylarında olan 10-15 dolu dolu feribot seferleri kâr getirirken iyi de, kâr olmayınca neden bazı gerekçeler sıralanıyor. Yolcu memnuniyetinden de bahsediliyor. Marmara Denizi´nin hava şartlarında yetersiz kalan deniz otobüsleri seferlerinde çok sık iptallerin yaşanması nedeniyle yolculuk eziyete dönüşünce yolcu memnuniyetinden bahsetmek mümkün mü?
Hiç seferler olmasa yolcu programını buna göre yapar ve özellikle yaya yolcular eziyet çekmez.
Yaşamayan bilmez.

ışık aktaş
18.10.2018 20:32:40
yazdıklarınız çok doğru,deniz otobüsleri uzun yolda sadece çile.Rüzgarda çok sallanıyor,3 saatte gidiyor,rahat değil,sık sık iptal oluyor---yenikapıdan bavullar ve çocuklarla tekrar Esenler otobüs garajına gitmenin zorluğunu yetkililer yaşamışmı?yalova ile Bandırmanın farkı ne ?

  • BIST 100

    9558,2%0,29
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu

Balıkesir

18.04.2024

  • İMSAK 04:40
  • GÜNEŞ 06:13
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:54
  • YATSI 21:20