Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Gazetecilik ve dernekçilik

Dernekler, cemiyetlerin başarılı olabilmesi için öncelikle sağlam temeller üzerinde ve geniş bir katılımcı anlayış içinde kurulmaları gerekir.


Dernekler, cemiyetlerin başarılı olabilmesi için öncelikle sağlam temeller üzerinde ve geniş bir katılımcı anlayış içinde kurulmaları gerekir. Hele hele gazetecilikle ilgili dernek ve cemiyetlerin, bu konuda çok daha özenli bulunmaları gerekir. Bu derneklerin yönetiminde bulunanların, kuruluşlarını, siyasi düşüncelerin emrinde kullandırmamaya, öncelikle üyeleriyle ve meslekle ilgili sorunlara odaklanmaya çalışmaları son derece önemlidir.
Gazetecilikle ilgili dernek ve cemiyetler, çatıları altında çeşitli siyasi düşüncelerden üyelerin bulunduğunu düşünerek, hiçbir siyasi görüşe hizmet etmemeli, bu konuda kendilerini kullandırmamalı, siyaseti de kendileri açısından kullanmaya çalışma kurnazlığına bulaşmamalıdırlar.
Gazetecilikle ilgili dernek ve cemiyetler, ?Size sponsor bulurum ama ben de sizin üstünüzden yolumu bulurum? düşüncesi içinde olan, çeşitli etkinliklerde ?sunucu? görünümüyle ortaya çıkan ?tatlı su kurnazları?na, ?Haydi, oradan!? diyebilmelidir.
Gazetecilikle ilgili dernek ve cemiyetlere üye olmak isteyenler konusunda karar vermek üzere mutlaka bir ?balotaj kurulu? olmalı, bu iş, dernek veya cemiyet başkanının, kendi hesapları uğruna vereceği karara bırakılmamalıdır.
Gazetecilikle ilgili dernek ve cemiyetler, kendi sektörleri dışındaki kişi ve kuruluşları ödüllendirmeye çalışma işgüzarlığına bulaşmamalıdır. Hele hele hiçbir kıstasa dayanmayacak şekilde üç aday belirleyerek, onları ?vitrin süsü? olarak kullanıp, başta siyasi olmak üzere çeşitli dengeler ve sponsorluk hesapları içinde önceden kafalarında bulunana ödül vererek, gösterdikleri diğer adayları kamuoyu önünde rencide etmemeli, ?Ne yapalım, ödül vereceğimiz kişiyi vatandaşlar, internet üzerinden belirledi? gerçek dışılığına inanmamızı beklememelidirler.
Gazetecilikle ilgili dernek ve yöneticiler, ödüle aday gösterdikleri kişilerden, kuruluşları için maddi-manevi taleplerde bulunmamalıdırlar.
Gazetecilikle ilgili dernek ve cemiyetler, eğer mutlaka ödül törenleri düzenlemek istiyorlarsa, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti başta olmak üzere ülkemizin diğer saygın bazı meslek kuruluşlarının gerçekleştirdiği gibi yalnızca meslek ile doğrudan veya bağlantılı olarak ilgili dallara yönelmelidirler. Hiçbir somut ölçüye dayanmayan, yılın siyasetçisi, yılın bürokratı, yılın iş adamı-kadını, yılın sporcusu, yılın eğitimcisi gibi dallarda ödül vermek hem onların işi değildir, hem de inandırıcılığı yoktur. Yoksa, görev süresi henüz bir yıl bile olmayanları ?yılın milletvekili(!)? seçme komikliği yaşamanız kaçınılmazdır. Kaldı ki, alınan ödüller, alanı manevi açıdan tatmin etmesi gerektiği gibi, kamu vicdanında da kabul görmelidir. Yoksa o ödülün hiçbir değeri yoktur. Sadece ahbap-çavuş ilişkileri içinde verilen ödüller, hem o kurumun ciddiyetini sorgulatır, hem de ödülü ucuzlatır. Unutulmasın ki, bir ödülün gerçek değerini, verilen kurumun ciddiyeti ve ödül sayısı fazlaysa kimlerle birlikte alındığı ortaya çıkarır.
Gazetecilikle ilgili dernek ve cemiyetler, ciddi yönetilmelidir. Yoksa kendilerinin çalıp kendilerinin oynadığı bir tabela kuruluşu olmaktan öteye geçemezler. Kentimizde, önceki yıllarda bunun örnekleri yaşanmıştır. ?Başkanlık yapacağım?, ?yönetimde yer alacağım?, ?vitrinde bulunacağım? tutkusu içinde hareket edip Bandırma basınına aynı hüsranı bir kez daha yaşatmaya kimsenin hakkı yoktur.
Bandırma´daki gazetecilerin bir kısmının yer aldığı meslek derneğinin dışında kalmayı uygun gören bir kişi olarak son sözüm şudur:
Bu yazının tek amacı, Bandırma´daki derneğin başkan ve yöneticilerine yol göstermek, yanlışlarına son vermeye çağırma düşüncesidir. Ancak yine de doğru yaptıklarına inanıyorlarsa, onlara da bir diyeceğim yoktur. Sadece, kendilerinden önceki derneğin ömrünü ve işlevsizliğini anımsatırım. Gerisi, onların bileceği iş!

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44