Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Festivalin ardından

Yıllar sonra yeni bir festivale kucak açtı, Erdek.


Yıllar sonra yeni bir festivale kucak açtı, Erdek.
?Erdek Zamanı? Festivali, genel anlamda başarıya ulaştı. Bu bağlamda, festivale bir Erdekliden bile daha Erdekli olarak büyük katkı sağlayan ?Yeşil Valiz Sorumlu Turizm Derneği? Başkanı ve Erdek turizmi geliştirme danışmanı Arzu Kutucu Özenen´i özellikle kutluyorum. Tabii, festivale büyük destek veren Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı ve belediye personelini de?
Festivalde eleştirilecek noktalar yok muydu? Elbette ki vardı. Gelecek festivallere ışık tutması açısından onları da yazmakta yarar var.
Öncelikle festival programındaki etkinlikler çok fazlaydı, dağınıktı ve bu etkinlikler saat açısından çok iç içeydi. Gazeteci olarak biz bile hepsine yetişme olanağı bulamadık. Belediye Başkanı Sarı için de durumun farklı olduğunu düşünmüyorum.
Festival programındaki etkinliklerde zaman açısından çok büyük gecikmeler oldu. Kısa gecikmeler hoşgörüyle karşılanabilir ancak bu gecikmeler çok uzun sürünce yer yer tepkilere yol açtı. Örneğin, festivalin açış töreninde, Yeşil Valiz Sorumlu Turizm Derneği Başkanı Arzu Kutucu Özenen, Balıkesir´in CHP´li üç milletvekilinin yanı sıra partinin il başkanı, Erdek Belediye Başkanı ve Erdek Kaymakamı konuştular. Bunlardan sadece kaymakamın konuşması kısaydı. Böyle olunca, Zeytinliada programı sarktı. Aslında, açış konuşmaları arasında CHP İl Başkanı Ender Biçki´ye yer verilmesine gerek yoktu. Üç milletvekilinin yerine de anlaşarak biri konuşturulabilirdi. Çünkü, maşallah, kürsüye çıkan politikacı, inmesini bilmiyor. Bu nedenle program uzayınca, ardından, cumhuriyet alanındaki İlber Ortaylı söyleşisi 1,5 saat gecikti ve zaman zaman izleyicilerin alkışlı protestosu oldu. Ortaylı, söyleşisine başlarken de bu gerçeği kabul ederken, ?Bu gecikme benden kaynaklanmadı. Ancak tabii ki programlar zamanında başlamalı? dedi.
Festivaldeki bilimsel etkinliklere vatandaş ilgisi çok yetersizdi. Cumhuriyet alanındaki konserler dolarken, Erdek´in geleceğini ilgilendiren Erdek Körfezi´nde kurulmak istenen ağır metal ve petro-kimya tesisleri ve Kapıdağ´ın durumunun değerlendirildiği, ?Ne Kadar Sanayi?? ve festivalin son günü gerçekleşen ?Türkiye, adalet arıyor? konulu panelleri çok az kişi izledi. Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, sanayi panelinde yaptığı konuşmada haklı olarak buna da değinirken, ?Bu panellerde ne zamanki Muazzez Ersoy konserindeki gibi alanı doldurur ve doğamızın yok edilmesine tepki gösteririz, o zaman çevre sorunlarımızın çözümüne sahip çıkmış oluruz? dedi.
Tabii, bu durum yalnız Erdek Festivali´ne özgü bir olay değil. Bandırma Kuşcenneti Festivali´nde de aynı durum söz konusu. Orada da bilimsel etkinlikler ilgi görmüyor.
Anlamadığım bir konu da şu oldu.
22-27 Ağustos 2017 tarihleri arasında gerçekleşen festival, Erdek´indi. Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı, bu festivale, hiçbir parti ayırmaksızın, başta ilçe başkanı Kemal Kayan olmak üzere AKP´li belediye meclis üyelerini de davet etmişti. AKP´lileri hiçbir etkinlikte göremeyince şaşırdık. Bu durum bile Erdek´in geleceği için birlik-beraberliğin ancak sözde kalacağının en tipik göstergesiydi.

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44