Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Erdoğan Tokol unutulur mu?

Erdoğan Tokol unutulur mu?


1966-1968 ve 1971-1973 yılları arasında, iki dönem görev yaptı, Bandırmaspor`da teknik direktör olarak…
1965`te kurulan Bandırmaspor ve Bandırma`da futbolun nabzının çok hızlı attığı yıllar…Yediden yetmişe herkes futbolla yakından ilgili. Yalnız Bandırmaspor`un maçlarını değil, O`nun yaptırdığı ve hepsi birbirinden değişik, birbirinden renkli antrenmanlarını bile binlerce Bandırmalı izliyor, Cinçukuru`ndaki eski stadımızda.
Tabii ki, o yıllarda küçük-büyük herkesin büyük sevgi ve saygısını kazanan, beyefendi bir kişiliğe sahip bulunan Erdoğan Tokol`dan söz ediyorum.
Erdoğan Tokol`un, Bandırma`da ilk görev yaptığı yıl, henüz 13 yaşında bir çocuktum ama Bandırmaspor`un hem maçlarını, hem de antrenmanlarını hiç kaçırmazdım. İlk kez gördüğümüz sarkaç toplarla yapılan top kontrolü çalışmaları, neşe içinde geçen antrenmanlar, birbirine sımsıkı bağlı bir takım, antrenmanları zevkle izleyen binlerce seyirci…
1933 yılında İstanbul`da doğan Erdoğan Tokol ile o yılların ardından ilk kez, geçtiğimiz günlerde sohbet etme olanağına kavuştum. 79 yaşındaki Tokol da, Bandırmaspor`u, Bandırma`yı hiç unutmamış.
Ali Mortaş`ın, mahalle arasında futbol oynarken keşfedip, İstanbulspor çatısı altına götürdüğü Tokol, 10 yıl süreyle bu forma altında mücadele verdikten sonra bir gün, takımda teknik adam krizi belirmiş ve yöneticiler, eline bir düdük vererek, "Artık takımın hocası sensin" demişler. Beş yıl süreyle de sarı-siyahlı İstanbulspor`un teknik direktörlüğünü üstlenmiş.
Bandırmaspor`a geliş öyküsünü sorduğumda, şöyle anlatıyor, Tokol:
"1966 yılıydı. Teknik direktörlük görevimin yanı sıra balık ticareti ile de uğraşıyorum. O yıllarda, sahipliğini Avni Kocaman`ın yaptığı Kocaman Balıkçılık`a ait balıkları satıyorum. O dönemde Bandırmaspor Kulübü`nde yönetici de olan Avni Bey`den, bir telefon aldım: `Hemen gel! Takımın başına geç! Sana ihtiyacımız var` Avni Bey`e, `Sizin balıklarınız ne olacak?` dediğimde, `Bırak balıkları, hemen gel` yanıtını aldım. Bunun üzerine İstalbulspor`lu yöneticilerden, Bandırma`ya gitmek için izin istedim. Hatta bana, Bandırmapor`a götürmem için takımdan Soner ve Salih`i de vermelerini isterken, `Size 15 yıl hizmet ettim. Beni kırmayın` dedim. En küçük bir zorluk bile çıkarmadan, bu iki futbolcuyla birlikte Bandırmaspor`a geldim."
Erdoğan Tokol`un Bandırmaspor`a geliş öyküsü böyle. 
Yanında getirdiği iki futbolcudan Soner Metiner başta olmak üzere Salih`in, bordo-beyazlı takıma büyük katkılarını, o dönemleri yaşayanlar iyi bilir. Hele hele Soner`in o unutulmaz frikik gollerini…
Erdoğan Hocayla sohbetimiz sürüyor. Cinçukuru`ndaki o kömür tozlu sahayı konuşuyoruz. O yıllardaki sahaların durumu ve tesis yetersizliğinin, yetenekli futbolcuların yetişmesinin önündeki en büyük engel olduğunun altını çizerken, "Şimdiki sahalar ve tesisler öyle mi?" diye hayıflanıyor.
Bandırmaspor`da gerçekleştirdiği o renkli antrenmanların sırrını sorduğumda, şöyle anlatıyor:
"Kurslara katılıp, teknik sorumlu diploması almak tabii ki önemli. Ancak yetmez. Her teknik adam, daha sonra kendini çok iyi yetiştirmek zorundadır. Ben, Bandırmaspor`da, bir gün yaptırdığım bir çalışmayı, başka gün kesinlikle yaptırmazdım. Hep, yeni çalışma programları hazırlardım."
Bandırma`da hiç unutmayacağı dostluklar kazandığını vurgulayan Erdoğan Tokol`dan o yıllara ait bir anısını anlatmasını istediğimde, şu yanıtı alıyorum:
"1966-1967 sezonunda, kendi evimizde oynamamız gereken maçları Balıkesir Atatürk Stadı`nda oynamak zorundaydık.  Türkiye Kupası`nda, son dört takım arasına girmiştik. Federasyon, kupada oynayacağımız Altay maçını, nedense Bursa Stadı`na almıştı. Çok iddialı hazırlandığımız bu maç öncesi takımımızın en büyük golcüsü Soner, âni bir apandisit ameliyatı geçirince forma giyemedi. Bu maçı 1-0 kaybederek, kupadan elendik."
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44