Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Erdek´teki siteler, marketler, yöneticiler


?Erdek´te siteler ve haklara saygı? isimli köşe yazım büyük ses getirdi. Demek ki kanayan bir yaraya parmak basmışım.
Anımsayacaksınız, oturduğum ?Armağan Sitesi?nde, sitenin ortak kullanımına ait çim alanı kendisinin malıymış gibi kullanan kişilerin, durumu fotoğrafla belirlemem sırasında bana ?işgal alanı?ndan küfürler, hakaretlerle saldırıp fiili müdahalede bulunduklarını, bunun üzerine güvenlik güçlerini arayarak konuyu yargıya bıraktığımı yazmıştım. Yazımın yer aldığı yayın organlarına gelen çok sayıda mesaj, ?Sanki bizim siteyi de anlatmışsınız. Bizim burası da sitede oturmanın ne demek olduğunu bilmeyen, hepimizin ortak alanlarını işgal eden saygısızlarla dolu? şeklindeydi.
Tabii, Erdek´teki yazlık site yaşamları sırasında ilginç, hatta traji-komik olaylar da gerçekleşiyor.
Size, yine sitemden ilginç bir örnek vereyim.
Bana saldıran ?işgalci? bey, neredeyse 20 yıla yakın süre sitemizin yöneticiliğini yaptı. ?Eee, yapar ya, ne olacak?? diyeceksiniz. Yaptı ama bu süre içinde, siteye ait marketi de o işletti, iyi mi? Düşünün ki, yönetici olan kişi, sitenin marketini işletiyor, kirayı da o belirleyerek, sözüm ona genel kurulda onaylatıyor. Bu kiraların, günün koşullarına uygun olması düşünülebilir mi? O büyük paralar kazanırken, site sakinleri kaybediyor. Böyle iş olabilir mi? Olur, olur! Burası Türkiye, burası Erdek!
YÖNETİCİLER VE MARKETLER
Erdek´teki yazlık sitelerin çoğunda, o sitelere ait marketler vardır. Bu marketler, site adına, yönetici tarafından kiralanır. Ancak çoğunun kirası, günün koşullarından çok düşüktür. Çünkü bu marketleri kiralayanlar, yöneticileri ve onun çevresindeki kişileri çok iyi ?kafaya? alırlar. Genel kurullarda kiranın düşük olduğu, günün koşullarına uygun ayarlanması gerektiğine öne sürenlere de ailece adeta ?aslan? kesilerek büyük tepki gösterirler. Hep, kazanamadıklarını(!) öne sürerler ama bir türlü de bırakmazlar. Sonunda, ?ahbap-çavuş? ilişkileri içinde hep onların dediği olur, kiralar neredeyse ?sembolik? kalır. Yani hep onlar kazanırken, sitede yaşayanlar ise ciddi gelirden yoksun kalarak hep kaybederler.
SİTE YÖNETİCİLERİ
Yazlık sitenin birçok yöneticisi de hemen hemen aynı durumdadır. Her yıl, site sakinlerinin yıllık aidatlarına büyük artışlar getirmek için ter dökerler. Hep, ?Bu paralarla hizmet olmaz! Para artmazsa ben artık yönetici olmam!? derler. Ama nedense(!) hiç bıraktıkları da görülmez. Yıllarca görevi bırakmazlar. İşin ilginç yönü, ortada ciddi bir hizmet de yoktur. Hesap raporlarında gösterilen hizmet kalemleri çok abartılıdır. O hizmetin, çok daha küçük bedellerle yaptırılabileceğini öğrenip bildirdiğinizde ise yanıt, ?Kaliteli hizmete, kaliteli bedel? safsatasıyla karşılaşırsınız.
Genel kurullarda divan başkanlıklarını da genelde hep yöneticiye ?yandaş? kişiler yapar. Onların kazanması için çaba harcarken, yönetici için oy sayımları bile yasa ve yönetmeliklere aykırıdır. Bazı kişiler, çok kişi adına ?vekaletle? oy kullanırlar ama ortada bu vekaletlerin verildiğine ilişkin imzalı yazılar yoktur. Divan başkanları, seçilmesini istediği kişi adına ?operasyonu? başarıyla(!) yürütüp, alnının teriyle(!) görevlerini tamamlarlar. Genel kurullarda denetim kurulu raporları da okunur. Bu raporların çoğunda, rakamlar ortaya konularak, kat malikleri bilgilendirilir. Ama birçoğu, ?Aman, bana ne? Rahatımı ne diye kaçırayım?? düşüncesi içinde umursamaz bir tavır içine girer.
SİTE YÖNETİCİLİĞİ Mİ, EMLAKÇILIK MI?
Size bir şey söyleyeyim ama aman Maliye duymasın!
Erdek´teki birçok yazlık sitenin yöneticisi, aynı zamanda iyi bir emlakçıdır! Yani, sitedeki dairelerin alım satım işini yaparlar. Gözleri, sitelerinde satışa çıkarılan dairelerdedir. Dairesini satışa çıkaran o kişiye hemen ulaşıp, ?Sen, dairenin fiyatını belirleyip anahtarını bana bırak. Ben, satarım? derler. Daire sahipleri ise genellikle Erdek dışında oturduklarından, ne yazık ki yöneticiye anahtar teslimi yaparlar. Yönetici, dilediği fiyata satar, o daireyi ve cebini doldururken, bu haksız kazançtan hiç de vicdanları sızlamaz! Oh, ne ala iş! Vergisi-algısı yok. Ey, siz emlakçılar, hâlâ devlete vergi ödeyin bakalım!
MARKETLER VE DENETİMSİZLİK
Erdek, yaz aylarında marketler başta olmak üzere esnaf açısından tam bir ?denetimsizlik cenneti?dir. Ürünlerin satışlarında fahiş fiyatlar uygulanır, hatta ekonomik ömrünü tamamlamış ürünler bile tüketiciye sorumsuzca satılır. Çünkü marketi işletenler, ?Bana ne? Ben, şu kısa yaz döneminde kazanacağım paraya bakarım? diye düşünürler. Bu devran, yıllardır böyle döner!
Bu konuları gündeme getirenlere ise benim yaşadığım olayda olduğu gibi, gözü dönmüş, zavallı kişiler, kaba kuvvet, küfür, hakaretlerle, ?Ulan sen başımıza bela mısın?? diye saldırırlar, sanki korkutacakmış, sindireceklermiş gibi! 50 yılı aşkın gazetecilik yaşamım sırasında bu çeşit tehditlere, kaba kuvvet gösteren zavallılara ve kişiliksizlere pabuç bırakmadım!
Tabii, hak aramak ve bu konuda yasal yollardan ayrılmadan mücadele etmek bir eğitim, uygarlık ve bilinç işi. Keşke herkes böyle yapabilse!
Size, önümüzdeki günlerde, bu yazlık sitelerinin ortak kullanım alanı bölgelerinin nasıl, yasa ve yönetmelik dışı kiralandıklarını da anlatacağım. Hatta bu konuda ilgili makamlara, sorumlularını da belirterek başvuru yapabilirim.
Bakalım, önümüzdeki günler neler gösterecek?

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44