Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Erdek kitabı, Aysan ve gerçekler!

Erdek kitabı, Aysan ve gerçekler!


Facebook’ta, bir yazımın altında, büyük bir olasılıkla “uydurma” bir isim altında, şöyle bir cümle gördüm:
“Hüseyin Aysan’ı, yazdığın Erdek kitabının parasını vermediği için eleştiriyorsun, değil mi?”
Her devirde, sahibine yaranmak isteyen böyle yalakalar, köpekler çıkar.
Madem öyle, Ahmet Pesen ile birlikte kaleme aldığımız şu “Güzelliğin Özel Erdek” kitabının bastırıldığı günlere dönmenin zamanı geldi. Aslında birçok kişinin bildiği, zaten benim de yeri geldiğinde anlatmaktan hiçbir zaman çekinmediğim gerçekleri bir kez daha dile getirelim.
“Güzelliğin Özel Erdek” kitabı, 2011 yılında basıldı. Bu tarihten yaklaşık 1,5-2 yıl kadar önceydi. Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, görevine yeni başlamıştı. Kendisiyle Kanava’daki yazlığında buluşarak, görüştüm. Aysan’a, daha önce Bandırma’yla ilgili hazırladığımız belgesel nitelikli araştırma kitaplarımızın benzerini Erdek için de hazırlamayı düşündüğümü vurgulayarak, kitabı, Belediyenin sponsorluğunda bastırıp, bastıramayacağımızı sordum. Aldığım yanıt, aynen şuydu:
“Ağabey, sen kötü bir şey yapmazsın. Diğer kitaplarını da zaten biliyorum. Hazırla, kitabı bastırırım.”
Bu söz üzerine arkadaşım Ahmet Pesen ile kolları sıvayarak, yaklaşık 1,5-2 yıl, yoğun bir çalışma dönemine girdik. Yalnız Erdek’i değil, tüm köylerini 2-3 kez dolaştık. Büyük bir emek sonucunda, çok iyi bir içerikle kitabımızı baskıya hazır duruma getirdik. Durumu, Belediye Başkanı Hüseyin Aysan’a müjdelemek için gittiğimde çok şaşırtıcı şu yanıtı aldım:
“Kitabı basamam! Belediyenin bütçesi elverişli değil!”
Aysan’a, kitabın hazırlanmasından önce, basma sözü verdiğini anımsattıysam da, aldırmadı.
Böylesine güzel bir çalışmanın basılmama olasılığı beni çok üzüyordu. Erdek Kaymakamı sayın İsmail Kaygısız’a giderek durumu anlatıp, yardım istedim. Sayın Kaygısız, içtenlikle ilgilendi. Kitabı, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın(GMKA) karşılıksız hibe desteğiyle bastırmak için iyi niyetle çaba harcadıysa da olumlu sonuç alamadık. Sayın Kaygısız’a bu iyi niyetli çabası nedeniyle bir kez daha teşekkür ediyorum.
Kitabın basılmasını çok istiyordum. Aklıma, bölgenin sanat, kültür ve sportif aktivitelerine büyük destek veren Banvit A.Ş. geldi, aklıma. Banvit’in kurucusu, her zaman sevgi ve saygı duyduğum değerli büyüğüm Vural Görener’e giderek, durum anlattığımda, “Üzülme oğlum, kitabını biz basarız” dedi ve “Güzelliğin Özel Erdek” kitabı 1200 adet basıldı. 600 adedini, hiçbir bedel almadan, Hüseyin Aysan’ın başkanlığındaki Erdek Belediyesi’ne verdik. Bu arada, Hüseyin Aysan’a şunları söyledim:
“Bizim için hiç önemli değil ama mutlaka kitap için bir tanıtım programı düzenleyin. Çünkü, kitabı bastırarak, Erdek’e büyük bir kültür hizmetinde bulunan değerli büyüğümüz Vural Görener ve BANVİT A.Ş.’yi onore etmek adına bu çok önemli bir jest olur. Bu programda, sayın Görener’e de bir plaket verirseniz iyi edersiniz. Zaten BANVİT, yıllardır Erdek’in birçok etkinliğine maddi-manevi destek vererek, bunu çoktan hak etti.”
Aysan, bu öneriye de “evet” derken, “Ağabey, böyle bir tanıtım programını yazın en yoğun olduğu dönemde, Cumhuriyet alanında yaparım. Hiç merak etme!” diye ekledi. Ben de, yine Aysan’ın sözüne güvenerek, Vural Görener ağabeye bildirdim ama nerede? Aysan’dan yine ses yok! Hiç unutmuyorum, konu, Erdek Belediye Meclisi’nin bazı toplantılarında, gündem dışı olarak CHP’li meclis üyeleri M. Ali Kılıç ve Nimet Kalafat, AKP’li Yılmaz Öğrenir tarafından dile getirilerek, “Başkan, söz verdiğin halde basmadığın şu kitabın hiç olmazsa tanıtım programını yap!” denildi. Aysan’ın, “Bu kitabın tanıtımını neden yapmıyorsun?” diyen Yılmaz Öğrenir’e, şu yanıtını da hiç unutmayacağım:
“İstersen sen yap, Yılmaz bey!”
Kitabın tanıtım programı da yapılmadı, tabii…Aysan, “Güzelliğin Özel Erdek” kitabının baskısında olduğu gibi tanıtımı için de verdiği sözü tutmamıştı.
Bu olayda kendime iki noktada çok kızıyor ve affedemiyorum. Bunlardan birincisi, söz konusu kitabın önsözünde, kitaba maddi-manevi hiçbir katkısı bulunmamasına karşın Belediye Başkanı Hüseyin Aysan’a yer vermemdir. İkincisi ise bu kitaptan, Erdek Belediyesi’ne 600 adet kitabı, hiç karşılıksız armağan etmemdir. Zaten bu 600 kitabı da öylesine bilinçsiz dağıttılar ki…Birçok kişinin 4-5 kitap aldığı halde kitabı elde etmek isteyen birçok kişinin boş çevrildiğini biliyorum.
Evet, facebook’ta bana, “Aysan’dan, Erdek kitabının parasını alamadığın için onu eleştiriyorsun!” diye yazan satın alınmış yalaka, bilmem bu anlattıklarım kafana girebildi mi? İstersen bir de Aysan’a sor, bakalım ne diyecek?

  • BIST 100

    8723,07%0,06
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,10% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2235,54% -0,34
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44