Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Tahsin KAVAK


DOMUZ BALIĞI VURUYORUM

Amatör zıpkıncı olduğum için, avlanırken pek balık seçmem;


Amatör zıpkıncı olduğum için, avlanırken pek balık seçmem;
Yer ve ortam aramam. Profesyonel zıpkıncılar kayalık yerlerde avlanmayı yeğlerler. Avın iyisini ve büyüğünü seçerler. Küçük ve sıradan balıklara pek zıpkın atmazlar.
Oysa ben, sabahın erken saatlerinde denize girer, denizde kefal balıkları gibi gezinirim.
Ne denk gelirse ona atar, vurduğumu kemerime dizerim.
Vurduğum balıklar azsa balıkçılardan paramla balık satın alır, çoğaltır, çoluğumla-çocuğumla yerim. Zıpkınla balık avlamak benim için bir spordur. Avlayabilirsem keyif alırım, avlayamazsam üzülmem.
Denizin çarşaf gibi sığ derinliklerinin değişik bir dünya güzelliğinde olduğu bir gün, açıklarda tur atmaya özeniyorum.
Kıyılarda balık gezinmiyor çünkü, sıkılıyorum.
Geriye döndüğümde alışılmamış bir durumla karşılaşıyorum.. 3-5 kulaç ötemde, tanımadığım, irice bir balık bana bakıyor.
Bilmediğim, daha önce görmediğim bir balık. Bakışmaktayız, şaşkınım.Aslında, az daha yaklaşıp zıpkınlamam gerekir. Balık, beni umursamaz bir tavırla geri döndü ve gitmeye başladı. Benden ürkmemişti, gidişi kaçar gibi değildi. Anladım ki bu yüzden benden korkmuyor ve beni umursamıyordu.
Gayri ihtiyari, aşırı bir devinim göstermeden, paletlerimi kıpırdatarak balığın arkasından gitmeye başladım. Gittiği yer de, denizin dibindeki bir kayalıktı. Balığı kaçırdım diye üzülüyordum.
Çırpınmadan yüzmeye özen göstererek, kayanın üstünden aşağıyı kolaçan etmeye başladım. Balık, kayadan çıkmıyordu.
Kayalık, denizin 4-5 kulaç derinliğinde olduğu için soluklanıp balığın kayaya girdiği yere daldım. Kurşun kemerimi takınmadığım için dipte zor duruyordum. Ama kayada balığı görmüştüm. Ne var ki, tuzlu su beni yukarı çektiğinden, balığı zıpkınlama olanağı bulamamıştım. Uzaktan dalıp giderek zıpkınlamanın daha uygun olacağını düşündüm.
Balığı gördüğüm yeri gözden kaçırmadan, 3 kulaç kadar geriye gidip soluklandıktan sonra yeniden daldım.
Düşündüğüm gibi, kayaya daha rahat yanaşmış ve balığı gördüğüm anda zıpkınımı uzatıp, tetiğe basmıştım. İş, ipi çekmeye ve zıpkını ucunda balığı görüp sevinmeye kalmıştı.
Soluklanmak için suyun yüzüne çıkıp ipi çektim. Zıpkın geldi ama ucunda balık yoktu. Avcılıkta bu da olağandı.
Soluklanarak, yine geri geri giderek ve zıpkını kurarak bir daha daldım. Balık, olduğu yerde duruyordu. Bu kez, daha bir özenle ve evecenlik göstermeden zıpkını uzattım ve tetikledim. Yorulmuştum. Soluk soluğa su yüzüne çıkarak ipi çektim. İşe bak ki bu sefer de zıpkın gelmiyordu. Tüfeği bırakıp, ipine tutunarak yine daldım ve zıpkını iki elimle kuvvetlice çektim. Bu kez zıpkın geldi ama balık yine gelmedi. Ne var ki, denizi balık pulları ve bir kırmızılık kaplamıştı. Dibi tepikleyerek hızla su yüzüne çıktım. Balığı vurmuş, fakat alamamıştım. Üstelik de çok yorulmuştum. Dinlendikten sonra bir daha daldım. Balık yerinde yoktu.
Balığı vurduğumdan emindim. Belki bir yerlerden çıkar düşüncesiyle beş on dakika daha bekledim, çıkmadı..
Yorgunluktan bitmiştim, kıyıya dönmeye karar verdim.
Yüzerek kayanın üstünden geçerken, kayanın üst kovuklarında balığın kuyruğu gözüme ilişti. Balığı bulmuştum.
Bu kez, dip dalmaya da gerek yoktu. Bir zıpkın daha yolladım.
Artık iş tamam düşüncesiyle ipi çektim. Gel gör ki, ip geldi, balık gelmedi. İp, zıpkından çözülmüş, zıpkın balıkta kalmıştı..
Az sonra, zıpkının titreyerek kayanın içinde kaybolduğunu, daha sonra böğründe zıpkınla balığın kayadan çıkıp, kumun üstüne yattığını gördüm. Tüfeği bırakarak hemen daldım. Bir elimle zıpkını, diğer elimle balığı tutarak su yüzüne çıktım.
Tüfeği koltuk altıma kıstırarak, kıyıya doğru yüzmeye başladım. Kıyıya geldiğimde, iki karış suda ayağa kalkamayacak kadar yorgundum.
Kıyıda 5-6 seyircim de oluşmuştu. İçlerinde site yönetim kurulu başkanı komşum İbrahim Bey de vardı. "Çok emek verdin Tahsin Bey ama verdiğin emeğe değer. Büyük bir domuz balığı vurmuşsun" dedi.
Bense, "Şunu elimden alın hele, ayağa kalkamıyorum yorgunluktan" dedim. Dinlenirken, vurduğum balığın DOMUZ BALIĞI olduğunu ve derisi yüzülerek yeneceğini öğrendim.
Dinimizce domuz eti yemek günahtı ama balığının etini yemek günah değildir herhalde deyip bir güzel yedik.

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55