Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Hilmi ÇETİN


DİN ADINA KONUŞANLAR

Şöhret hastalığı herkesi sarmış durumda.



Şöhret hastalığı herkesi sarmış durumda. Milyonlarca insanın içinden sıyrılıp şöhret olmak kolay olmadığı için de acayip davranan insanların sayısı arttı. Mutedil olmak erdem iken sıra dışı olmak pirim yapar oldu.
Çağın hastalıkları denilen hastalıklara maalesef hocalar da yakalandı. Farklı olma, dikkat çekme ve taraftar toplama içgüdüleriyle hareket edenler kervanına hocalar da dâhil oldu. Son dönemde medyada din adına konuştuğunu iddia edenlerin devirdikleri çamlar gündem oluyor.
Bu şekilde gündem olan hocalar, daha çok medya, televizyon hocaları ve bir cemaatin kendi silsilesi içerisinde yücelen ve yükselen şahıslar. Peygamberimizin davet üslubundan habersiz, İslâm terbiyesinden bigâne din anlatıcıları.
Sevgili okurlar;
İlim belli bir usûl ve erkân içinde elde edilir ki, bu hocalarımızın nerde, nasıl ve hangi müfredatla, kimlerin ellerinde yetiştikleri meçhul. İlim adamının hangi kaynaklardan beslendiği hususu en hayati konudur. Fakat biz bugün daha çok üslup sorunu üzerinde duracağız.
İslâm daveti kolay bir iş değildir. Yüce Allah peygamberlerini kulları arasından özel olarak seçer. Ve peygamberlerini hep kontrol altında tutar. Vahiyle onları destekler. Buradan anlaşılmaktadır ki tebliğ vazifesini icra edenler de özel donanımlı kişiler olmalıdır.
İslâm´da ruhbanlık yoktur tabi ki. Yani din adamı sınıfı yoktur. Her Müslümanın tebliğ, iyiliği emretme ve kötülükten sakındırma vazifesi vardır. Dini konularda konuşmak kimsenin tekelinde de değildir. Ancak bu serbestiyet sorumsuz bir şekilde, din adına konuşma hakkını hiç kimseye vermez.
Din adına konuşacak olanlar evvela davetin temel soruları olan ?ne anlatıyorum, kime, neyi, nasıl anlatıyorum´ sorularına cevap vermelidirler.
Din anlatmada öncelikler(ehem-mühim)nelerdir? Muhatap kitlenizin anlayış seviyesi nedir? Eğitimde tedricîlik ilkesi nedir? Toplum psikolojisi nedir?
Bu konularda ilmî, fikrî ve zihnî yeterliliğe sahip olmayanlar yapmaktan çok yıkıyorlar. İnsan kazanmaktan çok insanları kaybetmemize sebep oluyorlar. Dini sevdirmekten çok dine ve dindarlara düşman kazandırıyorlar.
?Bu bizim sorunumuz değil, zaten bize saldıranlar din düşmanı´ deyip kulağımızın üstüne yatabiliriz; ancak kaybeden hepimiz oluruz. Güzel dinimiz İslâm zarar görür, lekelenir.
Genelde hep kendi dar cemaatine hitap etmiş, onların onaylarını almış ve beklentilerine göre konuşmuş olan hocalarımız, teknolojinin ulaştığı imkânlarla ister istemez dünyaya açıldılar. Önlerindeki üç beş kişiye yaptıkları bu usûl ve üslup sorunlu konuşmaları faş olmaya başladı.
Bir cemaat evinde yapılan ve oradakileri de gayet tatmin eden muhabbetler televizyonlara ve gazetelere malzeme oluyor. Bir Müslümana günlük hayatta bile yakışmayacak üslubun vaazlarında kullanıldığı görülüyor.
Ve nihayet bu hocalarımız kendi iç bünyelerinde hiç olmayan sorgulama ve hesap vermeyle yüzleşmeye başladılar.
Koca koca İslâm âlimlerinin içinden çıkamadıkları ve ?bize iman etmek düşer´ dedikleri, birçok mesele hakkında ?Allah en iyisini bilir´ diye mütevazı bir şekilde sustukları konular gündüz kuşağı yemek programlarında tartışılır oldu.
Bir frekans satılan herkesin televizyon ve radyo kurarak din bezirganlığı yaptığına şahitlik ediyoruz. İman esaslarını bile tartışma mevzuu yapan güya hocalar var.
Anlattıkları dini duyunca dilinizden ?Allah böyle bir din göndermemiştir.´ sözleri dökülüyor.
Biz din adına konuşan herkese Şuarâ sûresinde peygamberlerin sahip oldukları özellikleri hatırlatıyoruz: güvenilirlik, takvalı, Peygambere itaat eden, dini menfaat için anlatmama.
Hayırlı cumalar diliyorum.

  • BIST 100

    8723,07%0,06
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,10% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2235,54% -0,34
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44