Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


DİK BAŞAK OLMAK

DİK BAŞAK OLMAK


10 yıl emek verdiği Vatan Gazetesi`nden kovulan, hâlen Aydınlık Gazetesi`nde köşe yazarı olarak görev yapan Mustafa Mutlu`nun, "DÖN KARDEŞİM!" isimli son kitabını bir solukta okudum. Hükümete muhalif yazıları nedeniyle Vatan Gazetesi sahibi Erdoğan Demirören tarafından tazminatları bile ödenmeksizin bir anda kapı önüne koyulan Mustafa Mutlu, "Dön Kardeşim!"i, bu gazeteden ayrıldığı dönemde, dokuz gün içinde tamamlamış. Kitapta, "iktidar-medya ilişkilerinin perde arkası" çok çarpıcı biçimde dile getirilirken, sevgili Mustafa, aslında sadece işten atılma sürecini ve bu konuda Vatan`da karşılaştığı tacizleri değil, Türk medyasının dönüşümünü ve basın özgürlüğünün, kapalı kapılar ardında geldiği noktayı da kaleme almış. "Dön Kardeşim!", medya patronlarının baskısına karşın, halkın gerçek sorunlarına adanmış bir kalemin, annesinin çocukken verdiği "dik başak olma" erdem ve cesaretini gösteren yürekli, Atatürkçü bir yazarın direniş mücadelesi! Kitapta, medyada yaşanan rezaletleri gün ışığına çıkaran Mutlu, gazeteciliğe adanmış yaşamının çizgisinde, zorbalığa boyun eğmeme kararlılığını da gösteriyor.
Mustafa Mutlu, "Dön Kardeşim!"i yazarken, kesinlikle objektif davranıyor. Örneğin, kendisi gibi Vatan`dan kovulan, dostu, arkadaşı Can Ataklı`nın, hem Vatan`dan önce çalıştığı gazeteler, hem de Vatan`daki yanlış davranışlarını da gözler önüne sermekten çekinmiyor.
Kitabın her bölümü birbirinden çarpıcı. Vatan Gazetesi`nin sahibi Erdoğan Demirören`in, kendisinden, hükümeti eleştirmeyi bırakıp, "Dön kardeşim! Herkes nasıl dönüyorsa sen de dön." demesi üzerine, Mustafa Mutlu ile aralarında şu diyalog geçiyor:
"Ben, dönemem."
"Neden?"
"Çünkü, benim dönme organım hasta. Çalışmıyor!"
"Efendim, hangi organın hasta?"
"Dönme organım. Ben dönmem beyefendi. Herkes dönebilir, herkes değerlerini satabilir, herkes bir öyle, bir böyle yazabilir. Ancak ben dönmem, dönemem. Çünkü dönersem, hoca efendi beni mahveder."
"Sen, hoca efendiyi nereden tanıyorsun?"
"Hangi hoca efendiyi?"
"Korktuğunu söylediğin hoca efendiyi?"
"Babam olur kendisi."
"Ben de Fethullah Gülen Hoca Efendi sanmıştım. Hoca efendi midir, sizin babanız?"
"Evet, hoca efendidir. Tam kırk yıl Anadolu`yu karış karış gezmiş, okulsuz köylere okul yapmış, binlerce cumhuriyet genci yetiştirmiş bir hoca efendidir. Necati Bey Öğretmen Okulu mezunu, Atatürk`ün ilk başöğretmenlerinden biridir benim babam. Eğer sizin dediğinizi yaparsam ve bu ülkeyi bölmeye çalışanları görmezden gelirsem, din ve mezhep kavgalarını körükleyenleri yazmazsam, laikliği yok edenlerle uğraşmazsam, Atatürk ilke ve devrimlerini bu ülkeden kazımak isteyenlerle savaşmazsam, 26 yıl önce girdiği o mezardan çıkar ve bana dünyayı zindan eder! Bu yüzden ben dönmem Erdoğan Bey, dönemem. Dönersem aynaya bakamam. İnsan içine çıkamam. Ölürüm!"
Mutlu, yine bir başka gün, yine "dönmesini" isteyen Demirören`e, "Siz, beni uyaramazsınız. Bir gazete patronuyla köşe yazarı arasında böyle bir muhabbet olmaz! Bu ayıptır, yanlıştır, etik dışıdır, demokrasiye ve çok sesliliğe aykırıdır. Lütfen sözünüzü geri alır mısınız?" yanıtını veriyor.
Mustafa Mutlu, kitabını, "babalarım" dediği öz babası Turan Mutlu ve Bandırmalı kayınpederi Edip Bülent Volkan`a adamış.
Kitapta, beni ayrıca mutlu eden yön şu: Dostluğuyla her zaman gurur duyduğum sevgili Mustafa`nın, Vatan`dan ayrılmasının ardından, "Bandırma Haber" internet haber sitesi başta olmak üzere BANSES, Balıkesir Yeni Haber ve Yeni Erdek gazetelerinde yer alan, "Sıra Mustafa Mutlu`daydı" başlıklı yazıma "Dön Kardeşim"in sayfalarında yer vermesi.
Mutlu`ya, Aydınlık Gazetesi`nde başarılar dilerken, yaygın medyanın ibretlik öyküsünü, "Dön Kardeşim"de herkesin okumasını diliyorum.
Ah, gözünü seveyim, içinde yaşadığı büyük ekonomik sıkıntılara karşın hâlâ temiz kalabilip, basın ilke ve ahlakına uygun yayınlarını sürdüren yerel medyanın!
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44