Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Dedikoduyu bırak, işine bak hocam

Dedikoduyu bırak, işine bak hocam


Yaklaşık 1-1,5 yıl kadar önceydi. Hazırlamakta olduğumuz, şu anda basımı yapılıp, dağıtımı süren "Güzelliğin Özel Erdek" isimli kitabın, Kyzikos bölümünde kullanılmak üzere Kyzikos ören yeri, kazı ekibi başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan`dan, 1996`lı yıllarda kendisinin de yer aldığı, Prof. Dr. Abdullah Yaylalı`nın başkanlığındaki ekibin kazı çalışmalarından bir fotoğraf istedim. Koçhan, kendisinin de bilimsel bir kitap hazırlayacağını belirterek, fotoğraf veremeyeceğini söyledi. Saygıyla karşıladım ve benim için konu orada kapandı. Zaten, daha sonra, Kyzikos kazılarının eski yıllarıyla ilgili çok sayıda fotoğrafa da kendi çabalarımla ulaştım.
Bu kısa açıklamanın ardından, gelelim, şimdi kendi konumuza.
Geçtiğimiz aylarda, bazı gazetelerde yer alan köşe yazılarımda, ülkemizdeki arkeolojik kazıların, Kültür Bakanlığı`nın yetersiz, hatta sembolik ödenekleri nedeniyle bir aldatmacadan öteye geçemediğini, bunların arasında Kyzikos ve Daskyleion`un da bulunduğunu yazdım. Bu yazılarda eleştirilen, sistemin işleyişiydi, kazı ekipleri değil. Bu yazılarım, gerçekten de çok ses getirdi. Birçok kişi, bu yazıların altına kendilerinin de imza koyabileceklerini söylediler. Ancak bu yazılardan memnun olmayan tek kişi vardı: Kyzikos ekibinin anlı-şanlı başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan!
Aslında, Koçhan`ın elbette ki, yazımdan memnun olmama hakkı var ve buna saygı duyarım. Ancak o, çok çirkin ve gerçek dışı bir davranış içine girerek, önüne gelene, "Ben, Önder Balıkçı`ya, Kyzikos fotoğrafı vermediğim için bizi eleştiriyor" dedikodusunu üretmeye başladı. (Bu dedikoduyu dile getirdiği kişilerin isimleri bende saklıdır)
A benim anlı-şanlı bilim adamım! Çok yanlış bir yoldasın. Birçok kaynaktan ulaşabileceğim, nitekim de ulaştığım basit bir fotoğrafı alamadığı için eleştirilere yönelecek nitelikte bir gazeteci hiçbir zaman olmadım. 40 yıla ulaşan gazetecilik yaşamım boyunca hiçbir zaman duygularımla hareket etmedim ve "Ben, sana gösteririm" çizgisine girmedim. Senin, ne yazık ki, ülkemizdeki "arkeolojik aldatma" ile ilgili olarak yaptığım genel bir eleştiriye bile tahammülün yok. Oysa başta öğretim üyelerinin, eleştirilere saygılı olmayı bilmesi gerekir. Eleştiriye o kadar kapalısın ki, bu konuda, başkalarını bile kışkırtmaya çalışıyorsun. Daskyleion`da, 1988-2008 yılları arasında kazı ekibi başkanlığını yürüten, saygı duyduğum Prof. Dr. Tomris Bakır`ı bile yönlendirmeye çalışıyorsun. Olmuyor hocam, bir bilim adamına yakışmıyor!
Ben, eleştirilerimde, ülkemizin birçok ören yerindeki arkeolojik kazıların, yetersiz ödenekler nedeniyle "arkeolojik aldatma"ya dönüştüğüne, buna karşın kazı ekibi başkanlarının, kendilerine mesleki kariyer sağlamak adına buna suskun kalarak, kazılarda çok şey yapıyor görünümü vermelerine dikkati çekerek, bu konuya ayna tutup, "kral çıplak" dedim, o kadar!
Sayın Koçhan! Bırak bu dedikoduları da, işine bak, sadece işine! Bu yılki kazılarında, yine herhalde, Hadrianus Tapınağı`nın, en uzun kenarının kaç metre olduğunu bulduğunuzdan bahsetmezsin de, başka önemli bulguları(!) anlatırsın, seni dinleyenlere!
  • BIST 100

    8723,07%0,06
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,10% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2235,54% -0,34
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44