Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hilmi ÇETİN


DARLIK DA İMTİHANDIR VARLIK DA!


Kıymetli okurlar,
Allah´ın rahmeti, bereketi, lütfu ve inayeti hepimizin üzerine olsun.
Kainattaki dizayn Yüce Rabbimize ait. Nimetleri taksim eden de Yüce Allah. Bir Müslümanın bu taksimata rıza göstermemesi düşünülemez. Veren de O alan da O. Yüce Rabbimiz bin bir hikmetle bazı insanları fakir, bazılarını zengin kılması ve insanların farklı imkânların içine doğması bir anlamda kader konusudur.
Peygamberimiz Hz.Muhammed(sav) fakirliğin şerrinden de zenginliğin şerrinden Allah´a sığınmıştır.
İslâm fakirliği övmez ve fakirliği fazilet olarak görmez. Varlığın hesabı zor olduğu için belki varlığa biraz mesafeli duruş vardır, o kadar.
İslâm´ın hedeflediği toplum yapısı el açan, sadaka alan ve güçsüz toplum değil; aksine zengin, güçlü ve infak eden, paylaşan insanlardan oluşan bir toplumdur.
Sevgili okurlar,
Peygamberimiz insanı değerlendirmede yegâne kıstasın ?takva´ olduğunu öğretmişti. Bizzat kendisi ashabına davranırken zengin-fakir farkı gözetmedi. Zaten değil mi ki hesap gününde de tek ölçü takva olacaktır. O dehşetli hesap gününde insanların makam-mansıbı, unvanı, soy-sopu kıymet ifade etmeyecek; imam, amel ve ahlak üçlüsü kâr edecektir. Ve Peygamberimizin dilinden : ?Zenginlik, mal çokluğu değildir; asıl zenginlik gönül tokluğudur.?
Toplumda bazı insanlar vardır. Varlığını ve yaşadığı hâli Allah´ın lütfuna borçlu olan, zayıf insanların dişinden tırnağından artırdıklarıyla servet edinen; fakat fakirleri hor görenler. Efendimiz(sav) kendi zamanında yaşayan ve kibirlenen böyle bir Müslümana ?Size ancak zayıflarınız sebebiyle yardım ediliyor ve rızık veriliyor değil mi?? buyurarak, Allah´ın rahmet kapılarının kimler vesilesiyle açılacağının bilinmeyeceğini haber veriyor. Tek başına zenginliğin övünme sebebi olamayacağını bildiriyor.
İslâm´ın ilk yıllarında Müslümanlar genel olarak yokluk içindeydiler. Fakirlik imtihanından geçtiler. Daha sonra varlıkla da sınandılar. Abdurrahman isimli bir sahabe efendimiz diyor ki: ?Peygamberin zamanında fakirliğe sabrettik, sonra ise zenginliğe sabredemedik.?
Efendimiz(sav) vefatına yakın yıllarda ümmetine diyor ki: ?Artık sizin putperest olmanızdan endişelenmiyorum fakat dünyaperest olmanızdan korkuyorum? buyuruyor. Evet, hakikattir ki dünyayı ahiretin önüne geçirerek, dünya sevgisini içimizde büyüterek peygamberimizin endişelendiği o dünyaperest durumuna biz de düştük.
Kıymetli okurlar,
öte yandan mal-mülk sahibi ve bu varlığını Allah yolunda ve meşru işlerde harcayan kimseye imrenilmesi gerektiğini söyler peygamberimiz. ?Salih kişi için, iyi mal ne güzeldir.? buyurarak helal-meşru yollarda çalışıp kazanarak, ailemizin nafakasını temin ederek ve hayırlı yollarda sarfederek zenginleşmenin zararlı olmadığını öğretmişti.
Korkulması gereken malın ve sahip olduklarımızın bizi ele geçirmesidir. Malın bizi yönetmesi, mal için yaşar hâle gelmemizdir. Mal-mülkü iyi bir şekilde idare etmek ve bir ahiret kazancına dönüştürebilmektir, zor olan. Bu zorluğu başarabileni müjdeler, müjde peygamberi.
Hedefimiz darlığı da varlığı da imtihan bilip Rabbimizin rızasını gaye edinmek olmalıdır.

  • BIST 100

    9087,68%0,08
  • DOLAR

    32,37% 0,17
  • EURO

    35,01% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2324,07% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3919,16% 1,97
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55