Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


CHPde Sağduyu Zamanı

CHPde Sağduyu Zamanı


Öncelikle altını çizmek isterim ki, bu yazı asla ve asla hiçbir aday adayına "ayar verme" veya eleştirerek, yönlendirme amacı taşımamaktadır. Sadece ve sadece, kişisel bir durum belirleme yazısıdır.
CHP Bandırma ilçe örgütünde, 2014 yılında yapılacak yerel seçim için aday adayları netleşmeye başladı.  Bu arada belediye başkan yardımcıları Dursun Mirza ve Ozan Onur da, belediye başkan aday adaylıklarını, öncelikle bu satırların yazarına açıkladılar. Belediye Başkanı Sedat Pekel ise aday adaylığını şu ana dek her ne kadar basınla paylaşmasa bile kent ile ilgili çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürürken, yeniden göreve talip olacağını da açıkça ortaya koyuyor. Daha önceki bir yazımda da belirttiğim gibi Pekel, bugüne dek yürüttüğü belediye başkanlığı görevinde, merkezi AKP iktidarının, CHP`li belediyeler üzerindeki büyük baskısı ve AKP Balıkesir Milletvekili M. Cemal Öztaylan`ın çok yakın ekonomik markajına, belediye gelirleri üzerindeki haciz kıskacına karşın çok iyi bir ekip çalışmasıyla başarılı olmuştur. Bu süre içinde, Öztaylan`ın da yönlendirmesiyle Sayıştay müfettişleri, sık sık Bandırma Belediyesi`nde adeta cirit atmalarına, her çeşit hesabı didik didik incelemelerine karşın en küçük bir açık bulamamışlardır. Tabii ki, bu başarılı çalışmalara, CHP`ye yıllardır büyük katkı sağlayan Dursun Mirza ve Ozan Onur`un da katkıları tartışılmaz bir gerçektir. Ancak, şu anda gelinen aday adaylığı sürecinin, Mirza ve Onur açısından sıkıntılı olduğu gerçeği de ortadadır. Nedeni ise şudur:
Mirza ve Onur, mâdem ki, kendilerinin de aynı ekip içinde yer aldıkları Sedat Pekel`in başkanlığındaki yerel yönetimin başarılı olduğunu düşünüyor ve dile getiriyorlar, aday adaylıklarını açıkladıkları bu süreçte, kamuoyuna de diyeceklerdir? "Bu görevi, biz, Sedat Pekel`den daha iyi yaparız" tezini mi savunacaklardır? O zaman, bir çelişki içine düşmeyecekler midir? Kendilerine, "Pekel, eğer başarılıysa, neden aday adayısınız, ya da başarısız olduğunu düşünüyorsanız, neden 4,5 yıl, başkan yardımcılığı koltuğunu bırakmadınız?" soruları yöneltilmeyecek midir? Nitekim, CHP içindeki bu aday adaylığı sürecinde yaşanmaya başlayan çelişkilerin, CHP içinde bir huzursuzluk yarattığı ve "Mirza ve Onur, mâdem ki, bu aşamada, Pekel ile aday adaylığı yarışına giriyorlar, öyleyse neden, hâlen yürütmekte oldukları belediye başkan yardımcılıkları koltuklarını bırakmıyorlar? Bu görevde bulunurlarken, Pekel`le aday adaylığı yarışını sürdürmeleri etik mi?" sorusunun sık sık dillendirildiği de bir gerçektir. CHP örgütü içinde sağduyu sahibi büyük bir çoğunluk, 2014 yılındaki yerel seçime, her çeşit kırgınlık ve küskünlükten uzak bir şekilde, 2009 yılındaki birlik-beraberlik ruhu içinde girilmesinden yanadır ve doğrusu da budur. Çünkü, AKP merkezi iktidarının önünün kesilmesi mücadelesinde yerel seçimler büyük önem taşımakta olup, bunu gerçekleştirmenin tek yolunun, CHP`lilerin, kişisel beklentilerinden arınarak, en az bir dönem daha özverili davranmasından geçmektedir. 
Bir kez daha altını çizmekte yarar bulunmaktadır ki, Başkan Pekel`in başarısında Mirza ve Onur`un birlikte yürüttükleri ekip çalışmasının payı inkâr edilemez. Ancak tartışılmaması gereken bir olay da, politikanın uzun soluklu bir olay olduğudur. Şimdi, 4,5 yıl öncesine, yani Mirza ve Onur`un, belediye başkan yardımcılığı koltuklarının kendilerine bırakılması koşuluyla Pekel`e seçim desteği verildiği günlere dönüyorum. Elbette ki, o günkü koşullar, Mirza ve Onur`un, seçim çalışmaları sırasında Pekel`e desteğini gerektiriyordu. Ancak, Mirza ve Onur`un, bugün bence çelişkiye düşmelerine yol açan süreç, 4,5 yıl önce belediye başkan yardımcılıkları koltuğuna oturmalarından geçmektedir. Çünkü, başkan yardımcılığı koltuklarından sonra, üstelik Başkan Pekel`in başarılı olduğu bir dönemin ardından, "Ben, şimdi de başkan olmak istiyorum" düşüncesinin, parti örgütünde sıkıntılara yol açarak, kırgınlıklara neden olmaya başladığı da bir başka gerçektir.
CHP`de sağduyunun tam zamanıdır.
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44