Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Hilmi ÇETİN


CENAZENİN ARDINDAN

Cenaze namazına katılmak ve cenazeyi mezarlığa kadar takip etmek faziletli bir ameldir.


Cenaze namazına katılmak ve cenazeyi mezarlığa kadar takip etmek faziletli bir ameldir. Cenazeye iştirak etmek Müslümanın Müslüman üzerindeki haklarındandır. Cenaze namazında ve sonrasında yapacağı dua ve şahitlik kardeşinin affına vesile olabilir.
Cenaze namazının ardından mezarlık çok uzak değilse cenazenin yaya olarak götürülmesi ve cenazeye katılanların onu takip etmesi sünnettir. Bugün cenazeler cenaze aracıyla taşınmaktadır. Cenaze toprağa indirilene kadar ayakta, indirildikten sonra da oturmak uygundur.
Cenazeyi kabre koyan kişinin salih birisi olması tercih edilir. Cenaze kabre indirilirken ?bismillâhi ve alâ milleti rasûlillâh´(Allah´ın adı ve Peygamberin dini üzere) denilerek indirilir ve toprak atılır. Kürek alıp verilirken küreği yere koyma, sonraki kişinin yerden alması gibi bir zorunluluk yoktur.
Peygamberimiz(sav)cenaze defnedildikten sonra, ölenin sorguya çekildiğini haber veriyor. Ve o anda kardeşiniz için dua edin buyuruyor. Bugün definden sonra Kur´an okunması ve dua edilmesi buraya dayanmaktadır.
Belki bu noktada mezarlıkta nasıl davranmalı ona değinmeliyiz. Mezarların üzerine basmamalı, gelişi güzel konuşma, hal ve tavırlardan kaçınmalıyız. Cenaze törenlerinde sigara içildiği bile görülmektedir ki, bu tip hareketler herhalde en çok cenaze yakınlarını üzer.
Peygamberimiz ahireti hatırlatması bakımından kabir ziyaretlerini tavsiye etmiştir. Kültürümüzde kabir ziyareti o kadar oturmuştur ki kabre, mezar(ziyaret edilen yer) denmiştir. Kabir ziyaretinin ölüden çok diriye fayda sağlayacağı açıktır.
Mezarlığa girerken selam verilmesi sünnettir. Peygamberimizden bize ulaşan selâmlama ve dua cümlelerinden bir tanesi şöyledir. ?Ey müminler ve Müslümanlar diyarının sakinleri, sizlere selâm olsun. İnşallah, biz de sizlere katılacağız. Allah´tan bize ve size âfiyet dilerim.?
Kabirdekiler için dua etmek ve bağışlanmalarını dilemek lâzımdır. Kültürümüzde mezarlıklarda üç ihlas ve bir fatiha okunması yaygındır. Peygamberimiz Yasin sûresi okumayı tavsiye etmiştir. En önemlisi de mezarlık ziyaretinde tefekkür etmektir. Yani kişi niçin yaratıldığını, hayatını nasıl harcadığını, bir gün kendisinin de aynen öleceğini düşünüp ibret almalıdır.
Mümin mezar ziyaretinde şu hadis-i şerifi hatırlamalıdır: ?Ölüyü (mezara kadar) üç şey takip eder: Ailesi, malı ve ameli. Bunlardan ikisi geri döner, biri bâki kalır: ailesi ve malı geri döner, ameli kendisiyle bâki kalır.?
Ölen kardeşinin ardından taziyede bulunmak cenaze yakınlarına karşı bir görevdir. Acılı insanların acısını paylaşmak ve teselli etmek, hüküm ve takdirin Allah´a ait olduğunu dile getirerek moral vermek taziyede yapılacakların başındadır. Taziyelerde ölen kişinin güzel hasletlerini, iyiliklerini anmalı ve kendimiz nasıl anılmayı ve davranılmayı istiyorsak öyle hareket etmeliyiz. Cenaze yakınlarını incitici şekilde hareket etmek de Müslümana yakışmaz.
Taziye süresi üç gündür. Peygamberimiz üç günden fazla taziyeyi mekruh görmüştür. Taziyenin yedi gün devam etmesi yanlış bir adettir. Bu süre boyunca cenaze evinde Kur´an okunmalıdır anlayışının dinî bir dayanağı ve gerekçesi de yoktur. Yine kırkıncı ve elli ikinci günlerde, vefatın sene-i devriyesinde mevlid okumak yaygın bir bid´attir. Yani dine sonradan girmiştir.
Mezarlıkta ve taziyelerde cenaze yakınlarının ikram yapması da hoş değildir. Bilakis Peygamberimiz diğer insanlara cenaze evine yemek götürmelerini tavsiye etmektedir.
Cenaze sahipleri yakınlarının affı ve hayrı için bu ikramları yapmaktadır. Çoğu zaman imkânsızlık içinde bile olsa çevrenin kınaması endişesiyle, masraf ve borç yaparak bu ikramları yapmaya çalışmaktadır. Ancak başka nice hayır yolları varken cenaze kargaşası içinde ve bir bid´at uygulamaya dönüştürerek yiyecek içecek ikramı hoş değildir.
Ölenin ardından yapılacak en önemli iş, borçlarını ödeme, fakirlere yardım ve sadakadır.
Hayırlı cumalar diliyorum.

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44