Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Bu ne hırs ve ihtiras?


Esnaf odalarının genel kurullarında, başkan ve yönetim kurullarının seçimleri sürüyor. Bazı odalarda başkanlık ve yönetim kurulları için ?eskimişler?in karşısına rakipler çıkıyor.
Ancak anlamakta güçlük çektiğim bir nokta şu: Aday çıkmayan odalara
diyeceğim yok ama bazı odalarda, genç ve yeni ekipler göreve talip olmasına karşın eskilerden kimse koltuğunu bırakmak istemiyor.
İşte, Bandırma Berberler ve Kuaförler Odası´nın başkanlığını, yaşı 80´e yaklaşan Hasan Gündoğan, 35 yıldır aralıksız sürdürüyor. Bu odanın, 25 Şubat 2018 tarihinde yapılacak genel kurulu için Özlem Gürhan´ın başkanlığındaki genç bir ekip, göreve aday olduğunu açıkladı. Hasan Gündoğan´ın yapması gereken tek iş, aslında aday olmadığını hemen açıklayarak, bu yeni ekibin önünü açmak. Ama umurunda değil. Gördüğüm kadarıyla başkanlık koltuğunu bırakmak istemiyor. 35 yıllık görev süresi demek ki yetmemiş! Bu ne hırs, bu ne ihtiras, bu ne doyumsuzluk?
İşte, Bandırma Tuhafiyeciler, Manifaturacılar ve Kırtasiyeciler Odası. Adnan Gemici, önceden 10 yıl yönetim kurulunda bulunduğu Odada, son 16 yıldır da başkanlık koltuğunda oturuyor. Bu genel kurulda, karşısında iki aday daha var. Ancak, sırtında, mahkeme tarafından da tescillenen ?pazar yeri denetim ücreti? şaibesi bulunan Adnan Gemici de, ?Artık yeter! Çekilerek, yeni adayların önünü açayım? demeyi düşünmeyerek, dört yıl daha görevde kalmaya çalışıyor. Kardeşim, bu ne hırs, bu ne ihtiras, bu ne doyumsuzluk?
Bandırma Şoförler ve Otomobilciler Odası´nı bunlardan ayırıyorum. Bu odada da iki aday var ama ben, uzun yıllardır odanın başkanlığını yapan Ali Acar´ı, çok başarılı buluyorum ve bu görevi sürdürmesini diliyorum. Zaten inanıyorum ki, genel kurulda Oda üyeleri de hakkını teslim ederek, ?Acar´la devam? diyeceklerdir.
Yine, son genel kurula tek aday olarak girip yeniden seçilen Lokantacılar Odası Başkanı Hamit Levent Gürer´in de bilgi ve deneyimiyle odayı başarıyla yönettiğini düşünüyorum.
Ama bu çeşit sivil toplum örgütlerinde, artık yeni ve genç yönetimlere ihtiyaç olduğuna inanıyorum.
İşte, kendimizden bir örnek. Bandırma Gazeteciler Cemiyeti, Kaan Bingül´ün başkanlığındaki genç bir yönetimle başarılı oluyor. Biz deneyimli arkadaşlara da çeşitli konularda danıştıklarında, kendilerine memnuniyetle yardımcı oluyor ve destek veriyoruz.
İşte, Bandırma Haydarçavuş Mahallesi Muhtarı ve Bandırma Muhtarlar Derneği Başkanı Nur Demir Hancıoğlu. Bu görevi yıllarca sürdüren Hayrettin Karacan´dan devralarak, başarıyla sürdürüyor.
Siyasette de durum farklı değil. Yıllardır önemli koltuklarda oturdukları halde ciddi hiçbir başarıya imza atamamış kişiler, bugün, Bandırma´da da, önümüzdeki seçimler için boy gösteriyor. Hâlâ milletvekili olmak için çaba harcıyorlar, ?Eskiye rağbet olsa, bit pazarına nur yağar? atasözünü unutarak?
Şu gerçeğin altını çizmekte yarar var: Koltukları zamanında bırakmak gerekir. Diyelim ki, Berberler ve Kuaförler Odası´nın 35 yıllık başkanı Hasan Gündoğan, Tuhafiyeciler, Manifaturacılar ve Kırtasiyeciler Odası´nın 16 yılı başkanlıkta geçen 26 yıllık yöneticisi Adnan Gemici, genel kurulda seçimi kaybetseler, kendileri açısından onur kırıcı olmayacak mı? Yoksa işi ?Ne yapalım, demokrasilerde seçilmek de, seçilmemek de var? diyerek işi pişkinliğe mi vuracaklar!
Gençlerin önünü açarak, göreve talip olmamak bu kadar zor mu?
Böyle davranan kişiler, gerçekten büyüyeceklerini bir düşünseler!

  • BIST 100

    8723,07%0,06
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,10% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2235,54% -0,34
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44