Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

S. Taygun ERTAN


Böyledir Borderline(ler)!

Bugün sizlerle son zamanların gündemdeki konularından biri olan, kişilik bozuklukları hakkında bir bilgiyi paylaşacağım.


Merhaba sevgili okurlar,
Bugün sizlerle son zamanların gündemdeki konularından biri olan, kişilik bozuklukları hakkında bir bilgiyi paylaşacağım.
İnsanlar, değişik kişiliklere sahiptirler. Çevremizde bulunan yüzlerce, binlerce insanın birbirinden ayrı kişilikleri vardır. Hani derler ya, ?beş parmağın beşi bir olmaz? diye! İşte o misal.
Ben duygusalımdır, sen merhametlisindir, diğeri cömerttir, beriki hem duygusal ve merhametli, hem de cömerttir. Ancak öteki, hem merhametli, hem acımasız olamaz. Hem cömert, hem pinti olamaz. Bugün ?doğru? dediğine yarın ?eğri? diyemez. Eğer diyorsa da onda ?kişilik bozukluğu? vardır. Bu kişilik bozukluğunun adı da ?Borderline?dir.
Borderline kişilik bozukluğunda kişi kendisini güzel ve başarılı hissederken, birden değişkenlik göstererek kendisini çok önemsiz biri olarak algılayabilir.
Borderline kişilik bozukluğu taşıyan kişiler, karşısındakileri aşırı büyütüp göklere çıkarma ve aşırı değersizleştirip gözden düşürerek, yerin dibine sokma gibi aşırı uç düşüncelere sahiptirler. Yanında bulunan kişilere aşırı değer verirken, birden onları karşılarına alarak ?değersizleştirmeye çalışma? eylemine geçerler.
Kendilerine zarar verme olasılığı çok fazla olan bu Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişiler, düşünmeden hareket ederek, birden hiç beklenmedik reflekslerde bulunurlar ve kendilerini madde bağımlılığı ile alkole vururlar. Kendilerini sürekli olarak boşlukta hissettiklerinden, üstlerine vazife olmayan işlere kalkışırlar. Bu tip kişilik bozukluğuna sahip olanlar, öfkelerine hakim olamazlar ve sık sık tartışmalar yaratarak, olmadık konulardan kavga çıkarırlar. Karşısındaki insanlara yüksek sesle hakaret etmekten geri kalmazlar. Hatta öyle ki dün ?kadim dostum? dediği yakın arkadaşlarına bile saldırabilirler.
Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan insanların kişiler arası ilişkilerinde sürekli benlik algısı vardır. Duygularında sürekli değişkenlik hakimdir. Bordenline´lerin, öncelikle kendilerine ilişkin algıları sürekli değişkenlik gösterir. Kendilerini başarılı bulurlarken, kimseye belli etmeseler de birden ?başarısızlık hazzı?na kapılırlar.
Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan hastalar, kendi hastalıklarını çevrelerine de yansıtabilirler. Sizi, çok düzgün ve dünyanın en mükemmel insanı olarak görürken, bir anda çok kötü bir insan olabilirsiniz onlar için. Bu yüzden de insanlarla olan iletişimleri hep fırtınalı olarak geçer ve dün ?beyaz? dediklerine bugün ?kara? deme çelişkisine düşmekten kurtaramazlar, kendilerini.
Borderline kişilik bozukluğu olanlar, aşırı derecede terk edilme korkusu yaşarlar. Terk edilme duygusunun yarattığı panikle sürekli mücadele ederler.
Bu kişilik bozukluğuna sahip olan insanlar, acilen bir tedavi merkezine başvurmalıdırlar. Yoksa hastalığın son evresinde hem kendilerine, hem de çevrelerine zarar verebilirler.
Bu tip insanlar, biraz da kıskançlık duygusuyla kaplıdırlar. Ancak yine bu kıskançlık duygusunu kendi içlerinde yaşarlar. Size karşı bir şey belli etmezler.
Kendisine bir sorun olup olmadığını sorduğunuzda ise ?her şeyin güllük gülistanlık olduğu? cevabını verirler. Ancak içlerinde fırtınalar eser. Öfkelenirler. Sizin anlamayacağınızı sandıkları türlü alavere dalaverelerle ?soytarılık? yaparlar. Kimseyle yüzleşmeyi sevmezler, çünkü onların hissiyatları gelip geçicidir. Bugün size ?ak? derken, yarın ?kara? demekten yüzleri hiç kızarmaz. Tabii bu durumda biraz yalancı, biraz da cesaretsizdirler. İnanılmaz bir güvensizlik sorunları vardır.
İşte sevgili okurlar, Borderline kişilik bozukluğu hastalığını bilimsel tanımlamalarıyla sizlere anlattım. Şimdi herkes çevresine şöyle bir dönüp baksın ve bu tanımlamalara uyan Borderline hastalarına acilen tedavi olmaları gerektiğini söylesin.
Ama ben buradan uyarmakta yarar görüyorum. Yazımı okuyarak, bende de bu tutarsızlıklar var diyorsan, acilen bir doktorun muayenehanesinde al soluğu!.
Esen kalın...

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false

Balıkesir

20.04.2024

  • İMSAK 04:36
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:54
  • AKŞAM 19:56
  • YATSI 21:23