Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Bir zamanlar Diken vardı

Bir zamanlar Diken vardı


Yıllar önce yayınlanmış yerel gazeteler elime geçtiğinde tanımlanamaz bir mutluluk duyuyorum. Elimde, 5 Ağustos 1960 Pazartesi tarihli "DİKEN" Gazetesi var. Birinci yayın yılının, beşinci sayısını neredeyse mürekkep kokusunu almak için kokluyor, yazılarını didik didik ediyorum. Fiyatının 25 kuruş, üç aylık aboneliğinin ise 300 kuruş olduğu belirtiliyor.
Gazetenin sağ üst köşesinde. Gazete, dört sayfadan oluşuyor ve künyesinde, sahipleri olarak H. Basri Atılganer ve Rıdvan Önem, Yazı İşleri Müdürü olarak ise Tahsin Kavak yer alıyor. Atılganer, hâlen BANSES Gazetesi yazı ailesi içinde yer alırken, Önem ise yıllardır İsviçre`de sürdürüyor, yaşamını. Yine bir zamanlar Bandırma basınına büyük emekleri geçen "Bandırma sevdalısı" Tahsin Kavak da, burnunda buram buram tüten Bandırma özlemi ile yıllardır Konya`da yaşam sürüyor.
O dönemin tekniğiyle her harfi, kumpaslar içine konularak dizilip oluşturulan cümlelerle sayfalara yerleştirilen yazılarla hazırlanan gazetenin dizilip, basıldığı yer ise Atatürk Caddesi, 29 Sokak, No:6 adresindeki Gürses Basımevi.
"Diken, nasıl bir gazete?" mi diyorsunuz. Bandırma`nın ilk mizah(gülmece) gazetesi.
Elimde bulunan beşinci sayısının sol üst köşesinde, "Bu diken, eşşeğe deve, bülbüle gül dikenidir" yazıyor. Tahmin ettiğiniz gibi, gazetede yer alan tüm yazılar, gülmece süzgecinden geçirilerek hazırlanmış. Manşetinde, "Arkadaşımız Devedikeni bildiriyor" imzasıyla, "Edincik`e liman yapılacak" haberi var, tabii ki gülmece üslubuyla ve hayali! Altında, "Araya araya bulduğumuz İmre`nin, malûm yakınlarına selâmı var" başlıklı yazı. Dönemin Balıkesir Milletvekili Halil İmre ile sözüm ona "Fındık Faresi", Yassıada`da hayali bir röportaj yapmış. Aynı sayfada, "Bir velede cevap" yazısı ve en altta ise o dönemin yetersiz teknik ve olanaklarına göre çok iyi çizilmiş bir karikatür. Donkişot, atının üzerinde, elindeki mızrağıyla Anayasa çadırının üzerine yürüyor. Gelelim, "Diken"in ikinci sayfasına… "Sansürlü mektup", "Bir kalem aranıyor", "Gül Somurkaş`tan dört duvar Ahmet`e mektup", İşletme Müdürü "Dolmalık Biber" imzasını taşıyan,"Kapıdağ Belediyesi Elektrik İşletmesi Müdürlüğü`nden ilân", "Bir telefon konuşması" var. Aynı sayfada yer alan iki ayrı ilânı da, gelin birlikte okuyalım:
O KALECİ BEN DEĞİLİM
Namusunu (kalesini) koruduğum 17 Eylül Kulübü`nden evvelce istifa etmiştim. Bu bakımdan pazar günkü karşılaşmada bol bol gol yiyen 17 Eylül takımında o golleri yiyen kalecinin ben olmadığımı iftiharla açıklarım.
Sabık kaleci Kutluay
MUHABİR ARANIYOR
Gazetemizde muhabirlik yapabilecek bir yazar aranmaktadır. Maaş tatmin edici olup, 500 lira aylık maaş yanında, her ay 500 lira prim ile 250 de makam ücreti verilecektir. Tahsil aranmamaktadır. Taş mektep mezunu olabilir. Aranılan tek vasıf, şehrimizde evvelce mevcut bulunan barların müdavimi olmasıdır.
Belirtilen şartı taşıyan isteklilerin gazetemize müracaatları…
Ve aynı sayfasında, şöyle bir telgraf yayınlanmış, "Diken"in…
ELT
Kaz Kâzım
Kirişi Kıranlar Köyü
Kırkıncı katta Kırıkkapı kazası
Kazara kaybolmuş
KARIM KAÇTI, KURTULDUM
Kılıbık
"Diken"in üçüncü ve dördüncü sayfaları, birinci sayfa yazılarının devamlarına ayrılmış.
1960`lı yıllarda, Bandırma`da, Basri Atılganer ile birlikte "Diken"i yayınlayan, daha sonra gittiği İsviçre`de hâlen yaşamını sürdüren Rıdvan Önem ile geçtiğimiz günlerde, tatil için geldiği memleketi Bandırma`da görüşme, sohbet etme olanağı bulduk. "Diken`li günler"i şöyle anlattı, Rıdvan ağabey:
"Demek ki, gülmeceye öylesine açmış ki Bandırma, Diken, Bandırma`nın gündemine bomba gibi düştü. Birçok siyasi olayı, siyasiyi, gülmece yoluyla işledik ve eleştirdik, gazetemizde. Diken, adeta yok sattı. Hatta yazılarımız nedeniyle zaman zaman tehditler aldık, dövülme, saldırıya uğrama tehlikeleri atlattık."
Son söz mü?
Her çıkan yeni gazete beni sevindirirken, tarihe karışan gazetelere de üzülüyorum.
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44