Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Benim Adım Erdek!

Erdek düğünün mezesi olmuş!


Olmamış, Çağan Irmak! Hiç olmamış! ?Benim Adım Feridun? filmi, senin kariyerine hiç yakışmadı!
Filmi izleyenlere sorduğumda, beğenen çıkmadı. Benim gibi!
Bandırmalı yazar Mahir Ünsal Eriş´in, Sait Faik ödüllü ?Olduğu Kadar Güzeldik? isimli kitabında yer alan, o sımsıcak, ?Benim Adım Feridun? isimli sekiz sayfalık öyküsünden yola çıkarak, aynı isimle ama ayrı bir senaryoyla senaryosunu yazdığın, kendi tarzının dışında, sözüm ona ?komedi? olarak çektiğin filmin birçok plânında, ?güldüreceğim? düşüncesiyle Erdek´i ve Erdeklileri küçük düşüren, hor gören değerlendirmeler ve sözlere yer vermişsin. Hele hele filmin neredeyse tamamının geçtiği düğün sahnesinde, Erdek´i ve Erdeklileri harcamış, adeta meze etmişsin!
Erdek ve Erdeklilerin küçük düşürüldüğü bölümlerden bazılarını anımsayalım, şimdi.
Filmin baş rol oyuncusu Halil Sezai Paracıkoğlu(Filmdeki isimleriyle Ersan veya Feridun), Çuğra bölgesindeki Aleyna düğün salonundaki düğüne girmeden önce, sahilde bira içiyor. Daha sonra boş şişeleri, oradaki bir çöp konteynırına atıyor. Ama bakıyorsunuz, sahildeki kum pislik içinde. Bu plânı çekmeden önce bu mekânı temizletemez miydin, Çağan Bey? Yoksa, filmin diğer sahnelerinde, Erdek´i ve Erdeklileri küçük göstermenin ilk adımını burada mı attın?
Filmin neredeyse tamamına yakını, Çuğra bölgesindeki Aleyna Düğün Salonu´nda geçiyor. Bir düğün ki, evlere şenlik! Erdek´e kız veren İstanbullu aile, her sözlerinde, Erdek´i hor gördüklerini vurguluyorlar. Hele hele gelinin annesi(Güngör Bayrak), Erdek´i ve Erdeklileri sürekli küçümseyen cümleler kullanıyor. Başta da, ?Erdek´e kız verirsen, işte böyle olur!? cümlesi en ağırı!
Yönetmen, Erdekli damadın annesi ve babasını ise tam ?görgüsüz? tipler olarak göstermiş. Öyle ki anne, ?Birbirimizin yüzünü göremiyoruz? diye masadaki çiçekleri bile kaldırıyor. Anne-babanın konuşmaları ise sözüm ona, Erdek´te sanki sürekli olarak kullanılan ?Be ya!? ile başlayıp bitiyor. Bir ara, filmin baş rol oyuncusunun yanına, görüntü çok kısa da olsa Erdekli figüran bir Roman vatandaş geliyor.(Romanları küçümsemek adına söylemiyorum.) Ancak yönetmenin, bu görüntüyle ne mesaj vermek istediğini de anlamıyorum.
Düğünün organizasyonunu üstlenen kişiyi canlandıran oyuncu ise bir ara, düğüne dışarıdan, davetsiz gelenlerin olduğunu görünce, ?Eyvah, şimdi yandık! Erdekliler düğüne geldi!? diyor.
Düğünde, Erdekliler, caz müziği çalan orkestrayı beğenmeyerek, yalnızca ?çifte telli?den anlayan kişiler olarak gösteriliyor.
Sahnelerden birinde, filmin Erdekli damadı, İstanbullu geline, ?Seninle bir ömür boyu aynı yastığa baş koymak istiyom? deyince, gelin hanım, hemen ?istiyom? değil, istiyorum? diye düzeltiyor.
Erdek adına hiçbir olumlu cümlenin kurulmadığı filmle ilgili yazacak o kadar çok şey var ki!
Kısacası, Çağan Irmak, ?güldürü? yapacağım diye Erdek´i ve Erdeklileri hem rencide, hem de ayıp etmiş! Sanki filmde Erdek adına kasıt var!
Son söz mü?
Bu filme Erdekli Vedat Ülgay, Feridun Ayaydın ve Haluk Can Turan´ın destek verip yardımcı oldukları biliniyor. Çok merak ediyorum, film için yaptıklarını beğendiler mi?

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44