Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Bandırmanın il özlemi ve masallar

Bandırmanın il özlemi ve masallar


Bazı konuları siyaseten savunmaya çalışmak gerçekten de zordur. 
Bugünlerde Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan başta olmak üzere AKP Bandırma ilçe yöneticilerinin yerinde olmak istemezdim. Haydi, Balıkesir`in, Bütünşehir olmasını savunmalarını bir yerde sineye çekelim ama yeni çıkan Büyükşehir Yasası`nın, Bandırma`nın il beklentisini engellemeyeceği masalını dinleyip, hem bize, hem de Bandırma`ya anlatmaya başlamaları beni hem üzüyor, hem de güldürüyor. Yok, efendim, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hiçbir ilçeyi il yapacağı sözünü vermemiş ama "Eğer, ilçelerin il yapılması gündemimize gelirse il olacak ilk ilçe Bandırma olacaktır" demiş! Miş, miş, miş! Aslında bu sözü Başbakanın ağzından duyan da yok ya! AKP`li siyasiler söylüyor, bizden de inanmamız isteniyor.
Milletvekilimiz sevgili Cemal Öztaylan`ın, bu konuda işi gerçekten de zor. Her fırsatta, "Bandırma`nın il olmasını herkesten çok ben istiyorum" diyen bir Öztaylan da aslında, Balıkesir`in Bütünşehir olmasıyla birlikte Bandırma`nın, 1950`lerden beklediği il özleminin çıkmaza girdiğinin elbette ki farkında, bence onun da içi kan ağlıyor ama ne yapsın? Aslında, bu duruma Bandırma adına büyük bir tepki göstererek, "Arkadaş, bu durumu ben savunmaya çalışmam, istifa ediyorum" dese, Bandırma`nın gözünde öyle bir büyür ki, gerçek bir Bandırmalı olarak… Ama o kolay yolu seçiyor ve "Bandırma`nın il hayâli bitmedi" masalını anlatmayı tercih ediyor.
Bu arada, geçtiğimiz günlerde AKP İlçe Başkanı Eşref Kasapoğlu`nun düzenlediği basın toplantısında öne sürülen bir iddia da beni güldürdü.
Sayın Kasapoğlu`na, yasanın, Bandırma`nın il olmasının önünü tıkayıp, tıkamadığını sordum. Trabzon doğumlu Kasapoğlu, belli ki, partilerinin, Bandırma`da "yumuşak karnı" olup,  seçimlerde savunma olarak kullanılacak ama bence hiç tutmayacak o söylemle, partilerinin gündeminde, ilçelerin il yapılmasının bulunmadığını, Başbakanın, bu konu gündeme geldiğinde, il yapılacak ilk ilçenin Bandırma olacağını söylediği yanıtını verdi, Öztaylan gibi…
Aynı soruya, saygısını her zaman takdir ettiğim, Kasapoğlu`nun yardımcılarından Yakup Ataş ise şöyle yanıt verdi:
"Son çıkan Büyükşehir Yasası`nda, Büyükşehir yapılan yerlerdeki ilçelerin, bir daha il olmayacağına dair bir madde yok. Yani Bandırma, zamanı geldiğinde yine il olabilir."
Etme, eyleme, sevgili Yakup Ataş kardeşim!
Yeni çıkan yasaya göre, Bandırma`nın nüfusu da dahil olmak üzere il sınırlarıyla birlikte 750 bini bulabilen Balıkesir, artık "bütünleşik şehir" oldu. Bundan sonra Bandırma`nın il özleminin son bulması hayâlden bile ötededir. Kaf Dağı`nın arkasında, bir masaldır.
Bu politika, şu koltuklar, makamlar ne tatlı yerlermiş ki, insana inanmadığı konuları, doğruymuş gibi savunmaya yönlendirir, anlamakta zorluk çekiyorum.
Ne zaman, bir siyasi ortaya çıkıp, "Bandırma`nın çıkarlarına aykırı bu uygulamayı kabul etmeye vicdanım elvermiyor. Alın, istifamı. Bana Bandırmalı olmak yeter!" diyebilecek?
"Partisel ve ona bağlı olarak kişisel çıkar ve beklentilerin her konunun önüne geçtiği bu ortamda zor" mu diyorsunuz?
Bence de!
Ama bir de yapan çıkarsa, Bandırma`nın gözünde nasıl da büyürdü, nasıl takdir görürdü, değil mi?
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44