Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Bandırma yangını (Yunan fecâyii) 5


Geçen Sayıdan Devam
Bu gece de sâlimen sabahlanırsa Müslümanlar´ın salâh bulacağı, çünkü ertesi gün muhakkak Türk Ordusu´nun şanlı bayrağının memleketimizi şereflendireceği kanaati içimize doğuyordu.
Korku ve heyecan içinde çoluk-çocuk dertleşirken canhıraş bir surette âvâz edilen ikinci bir ?yangın var!? sadâları ortalığı çınlatmağa başladı. Herkes bu ikinci yangının herhâlde tahmin edilen ?umûmî yangın? olduğunu zannediyordu. Artık oturulamazdı. Mütereddid bir vaziyette meskeninden fırlayan ahâli sokaklarda Yunanlılar´dan kimse kalmadığını görmeğe başladı.
Ateş gökyüzünü kıpkızıl kaplamış, kıvılcımlar saçıyordu. Bomba, top, tüfek, insan, hayvan sadâları kulakları dolduruyordu. Yunanlılar kaçmış, yalnız fedâi olduğunu bilâhere anladığımız birkaç yüz kişiden ibaret silâhlı Ermeni ve Rumlar´dan başka kimse kalmamıştı.
Mahzenleri binlerce bombayla doldurulmuş olan Haydar Çavuş Câmii´nde mevkuf üçbin kişi, hariçten sesleyen hamiyyetli bir Müslüman´ın îkazıyla kapıları, pencere demirlerini kırmak, kendilerini ikinci kattan, hattâ minâreden atmak suretiyle dışarı fırladı. On-onbeş dakika geçmemişti ki müthiş bir tarakayla câminin berhavâ olduğu görüldü.
Yangın bütün dehşetiyle etrafı sardı. Yüzlerce Müslüman yangını söndürmekle uğraşırken, diğer taraftan Ermeni fedâiler ellerinde gazlar, paçavralar olduğu hâlde etrafı ateşliyorlardı. Bunu gören ahâli canını kurtarmak için o yana koşmağa başladı. Yangın o kadar şiddetlendi ki âdeta her taraf birden yanıyordu. Meskeni değil, canı kurtarma zamanı gelmişti. Çünkü gözönünde insan boğazlanıyor, sürülerle çoluk-çocuk ateşe atılıyor, bilinmeyen yerlerden gelen kurşunlar insan öldürüyordu.
Çarşafsız fırlayan kadınlar, ayakkabısız uğrayan erkekler, ebeveynini kaybetmiş çocuklar, zevcini, zevcesini, kardeşini, hemşîresini, anasını, babasını hattâ aklını kaybetmiş insanlar kırlara ilticâ etmeğe başladılar. Anlatılamaz bir manzara...
Artık Bandırma tamamiyle alevler içinde kalmış, ahâli de ümitsiz bir vaziyetle uzaktan bu manzaraya için için ağlamakla cevap veriyordu. Bu vaziyette iken ânî bir felâket daha başgösterdi. Ermeni fedâiler ahâlinin arasına dağılmış, Paşabayırı nam hâkim mevkîe mitralyözler kurulmuş, katliâm başlamak üzere iken, tehlikeyi hisseden bir Türk genci hayatını tehlikeye atarak çeyrek saat mesafede bulunan ve Bandırma´nın işgâlini sabah aydınlığına tehir eden Türk Ordusu´na ?bir an evvel yetişmezlerse ahâlinin mahvolacağını? ihbar eder etmez, Ordu´nun herbiri arslan kesilen süvârileri G?zi Mustafa Kemâl Paşa Hazretleri´nin selâmını müjdeleyerek ahâlinin arasına girdikleri zaman; alkış ve ?yaşasın!? sadâları arasında silâh sesleri yükselmeğe başladı. Önümüzde on beş-yirmi (Ermeni) fedâinin öteye, beriye silâh attıkları müşâhede olunmağa başlandı.
Ahâliden bâzıları, yüzde beşinde bulunan silâh ve hattâ bir kısmında bulunan bıçak ve sopalarla bunlara hücum ettiler. Ve bu iş sabaha kadar devam etti. Bu Ermeni fedâilerden birkaç yüz adedinin lâ´şesi meydanda kaldığı gibi sabahleyin erkenden hâtıralarda unutulmayan güzel Bandırma bir ateş kurganı olmuştu. Kırlarda bir insan kitlesi hâlindeki ahâliye acı bir manzara olarak göründü.
Bandırma Körfezi´nde ve liman içerisinde deniz üzerinde bir tek gemi olmadığı gibi, ne bir kayık ne de bir direk kalmıştı. Marmara havâlisine çıkan Yunan gemileri iki gün daha ?aşırtma? suretiyle Bandırma´yı tahrip ettiler. Nihayet muzaffer Ordumuz´un uzun menzilli topları bunları da firar ettirmeğe muvaffak oldular. Ahâli, mantar gibi ortada kaldığı zaman kendisine bir mesken bulmak için kısmen etraf köy ve kasabalara dağılmağa mecbur oldular. Çünki altıbin hâneden ibaret olan Bandırma´nın beşbin hânesi kâmilen yanmış, en fazlası Çınar Mahallesi olmak üzere muhtelif mahallelerde bin hâne kalmıştı.
Bandırma´nın başına gelen fâciânın hâtırası bundan ibarettir.?
18 Eylül 1338 Bandırma / Emin Bülend                                                SON

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44