Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Bandırma yangını (Yunan fecâyii) 4


Geçen Sayıdan Devam
Fakat bu kalan kısım sekiz-on hânede birdi. Yâni cim karnında nokta gibi erkek kaldı. Evde kalanlarla kadınlar, gidenlerin âkıbetlerinin ne dereceye kadar vahim olduğunu tahmin edemiyorlardı. Zira herhâlde iyi bir maksatla toplanmadıkları belliydi. O akşam üçbin kadar olduğu anlaşılan bu insanların hayat ve mematlarına dair haber alınamadığından beşikteki çocuğa kadar kimse uyuyamadı. İşitilen mitralyöz seslerini bastıran patırtı-kütürtü sebebiyle zavallıların hayatlarından endişe ediliyordu.
Gece yarısı zaman zaman duyulan kadınların feryâdı endişeyi takviye ediyordu. Sabah erkenden tecâvüzden kurtulan kadın ve çocuklar sokaklara fırladılar. Zira bâzısının babası, bâzısının kardeşi kayıptı. Her kadın ve çocuk ümitle öteye-beriye müracaat etmeğe başladı. Sonunda, toplanan insanların Bandırma´ya yarım saat mesafede bulunan ?Memun Altı? nam mahalle sevk olunduğu haber alındı. O gün akşama kadar her aile mevk?funa ekmek ve su taşıdı. Bir kısmının ekmek götürecek kimsesi olmadığı gibi, bir kısmının da götürecek ekmeği yoktu. Bir kısmı da civar köy ve nâhiyelerin ahâlisindendiler.
Aynı gün de Bandırma Limanı´nda istasyon muhafızı olarak iki Fransız gemisi bulunuyordu. Tarafsız olan bu gemi süvarilerine müracaat olundu. Erkeklerin mahbus, Bandırma´nın yanmak ve ahâlinin katliâm tehlikesinde olduğu söylendiği zaman; ?kat´iyyen böyle bir muhâtara olmadığına, ancak Türkler´in bir ihtilâle meydan vermemesi için muvakkaten tevkif olunduklarına? ikna ettiler. Fransızlar´ın bu teminatına karşı biraz müsterih olundu. Ertesi gün gene aynı şiddetle erkekler aranıyordu. Bizzat kapıma gelinip dört-beş defa ismimle ?çıkmaklığım? söylendi. Ben de tabii komşudan komşuya kaçıyordum. O gün öğle üzeri tevkif edilen binlerce kişi Bandırma´nın Haydar Çavuş Câmii´ne getirildi. Binlerce kişi üstüste denilecek şekilde dolduruldu.
O gün top ve silâh sadâları müthiş tarakalarla patlamağa başladı. Mermiler yüksekten görülebiliyordu. Muzaffer Ordumuz´un top sadâlarını tanıyorduk. Karşılıklı mermilerden kasaba içine de düşmeğe başladı. Bandırma bir harb yeri olmuştu.
Yunanlılar´ın pek yakınımızda bulunan üç top bataryası ateş ediyordu. Denizden Yunanlılar´ın Averof, Kılkış ve emsâli gemilerinin müthiş topları aynı zamanda patlıyordu. Bir taraftan çoluk-çocuğun, babalarının kardeşlerinin hayat ve mematları, diğer taraftan top-tüfek sadâları, feryatlar gökyüzünü dolduruyordu. İkindi üzeri idi ki, gemilerden atılan bir yangın mermisi sahildeki büyük tütün mağazalarını yaktı. Alevler gökyüzünü sardı. Günlerden beri kulakları dolduran ?umûmî yangın? zannıyla kıyametler kopmağa başladı.
Top tarakaları olanca şiddetiyle devam ediyordu. Açlıktan sokaklarda başıboş gezen yüzlerce, hattâ binlerce muhtelif hayvan; beygir, katır, merkep, öküz, inek, koyun, keçi gürültüsüyle insanların feryâdı tarif edilmesi mümkün olmayan bir vaziyet idi. Bir saat devam eden yangın yalnız tütün mağazalarının yanmasıyla sonuçlandı. Harb bütün şiddetiyle devam ediyordu. Zulmet ortalığı kaplamağa başladı.

Devamı Yarın

  • BIST 100

    8723,07%0,06
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,10% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2235,54% -0,34
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44