Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Bandırma yangını (Yunan fecâyii) 3


Geçen Sayıdan Devam
Ben soğukkanlılıkla, mahkûmların kaç kişi olduğunu değil, tevkif sebebi olduğunu söyleyince, daha sert bir çehreyle; ?Yunan Hükûmet-i Fahîmesi aleyhinde yapılacak ihtilâle önayak olan bu adamların idama mahkûm olduğunu, bugün veya yarın mahkeme edilmeden idam hükmünün icrâ edileceğini ve artık bir şey sormadan çekilmemi, yoksa benim de aynı suça ortak addolunmaklığımın hiçbir mahzûru olmayacağını? da hayretle işittiğim zaman bir dakika evvel oradan savuşmak mecburiyetinde kaldım. Bilâhere ilk işim din kardeşlerimden en uyanık olanlarına vaziyeti tebliğ etmek oldu.
Herkes korku yüzünden evinden çıkamaz oldu. Yunan nakliyatı, daha doğrusu firârı pek sür´atle devam ediyordu. Bandırma Körfezi tâ boğazına kadar nakliye ve Harb gemileriyle dolmuştu. Liman dâhilinde bulunan vapurları saymak mümkün değildi. Altmış-yetmiş kadar olduğu söyleniyorsa da, muhakkak değil, belki de daha fazla idi.
Bu müddet zarfında ?Picinkos? havâlisinin hicret eden Rum muhacirlerinin, yerli Rum ve Ermeniler´in mecbûrî hicretleri dolayısiyle İslâm ahâliye yapılmadık hakaret kalmıyordu. Firârî ordunun ağırlıkları ve hayvanları, mukaddes ibâdethânelerimizde, yıkılan, kırılan ticarethânelerimizde barındırılıyordu. Ama en zoru da Yunanlılar´la beraber kaçmak zilletinde bulunan Çerkesler´in mezâlimi idi. Bu şerîr adamlar zavallı Müslümanlar´a yapılan ve yaptıkları mezâlim kâfi gelmiyormuş gibi son bir darbe daha indirmek istiyorlardı. Zira Çerkes Ethem ve avenesinin Ankara Hükûmeti tarafından tard edildikten ve bu Yunanlılar´a ilticâ ettikten sonra bu millet tamamıyla şımarmıştı.
Şehir dâhilinde muharip gibi silâhlı gezen bu adamlar önüne geleni ısırır, arkasına geleni teperlerdi. Pek azı müstesnâ olmak üzere hiçbir işle meşgûl olmayan bu adamlar kayıtsız-şartsız Türkler´i haraca bağlamışlardı. Evvelce sığır çobanlığı yapan herbirinin birer bey gibi keselerinde beşer-onar bin lira bulunuyordu. Bu para sırf Türkler´den ve köylülerden cebren alınan paralardı. Çünkü onlarda silâh vardı ve Türkler´in elleri-kolları bağlı vaziyetteydi. Son günlerde sekiz-on kişilik bir Çerkes çetesi vapura binmezden birkaç saat evvel mahallelerin ihtiyar hey´etlerine şifâhî bir ültimatom verdiler. Şöyle ki; Türkler kendilerine istedikleri binlerce lirayı vermezlerse Bandırma´nın yakılıp ahâlisinin katledileceğini söylediler. Para verildi. Ardından ikinci firârî bir çete daha geldi. Bu defa çarşılarda ve mahalle aralarında yakaladıkları Müslümanlar´ı han ve otellerde hapsedip dayak ve öldürme tehdidiyle gene para aldılar. Akşam oldu mu evlerden bâzısının oğlu, bâzısının babası eve dönmez. Bir taraftan asker açlıktan evlere saldırdığı gibi, diğer taraftan da bu gibi vukûat cereyan ettikçe evlerden çıkılmaz oldu.
Son rezîlâne firarlarına üç gün kalmıştı ki, saat dokuz sıraları idi. Ancak kapılarının önüne kadar çıkabilen erkeklere; ?silâh ile adam topluyorlarmış? dediler. Bu acı cümle herkesi titretti. Ve hakikaten beş dakika sürmemişti ki sokak başlarında dikilen üçer-beşer süngülü karşısında kalındı. Göze görünen ve kaçmayanlar koyun sürüleri gibi bilinmeyen bir yere doğru sevk edilmeğe başlanıldı. Daha sonra kapılar vurularak; içeride erkek olup olmadığı sorulmağa başlandı. Çıkanlar gürültüye gitti. Tehdide aldırmayanlar evde kaldılar. Devamı Pazartesi günü

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44