Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Bandırma yangını (Yunan fecâyii) 2

Geçen Sayıdan Devam


Geçen Sayıdan Devam
Son zamanlarda o kadar tazyık etmeğe başladılar ki, ahâli akşam-sabah saatle işbaşına gidecek, üç kişi bir mahâlde oturamayacak, herkesin hareketinden şüphe edilecek , değil bizzat siyâsî görüşen, hattâ işitip de ihbar etmeyenler bile idam cezasıyla tehdit edildiler. Bandırma´da gün geçmez ki zavallı bir Müslüman kurşuna dizilmiş olmasın...
Yunanlılar, mağlûbiyetleri başladığı günden itibaren şiddetlenen inzibatları dolayısiyle Müslüman ahâli evlerinden çıkmamağa başladılar. İlk günlerde ahâliyi adâletlerine iknâ etmek için bâzı müstesnâlardan maadâ, bu müstesnâların hâlâ hayat ve mematları meçhuldür, bütün mahpushâneleri tahliye ettiler.
Yenildiklerini anladıktan bir gün sonra tevkîfat başladı. Korkaklıkları o dereceye vardı ki, sebepsiz kahvelerden-sokaklardan adam toplamağa başladılar. Firarlarından ondört gün önceydi. O gün gördük ki memleket eşrâfından dört-beş kişi sebepsiz tevkif edildiler. O günün akşamı bir kahvehânede bir arkadaşımla oturuyordum. Tanıdığım bir Yunan jandar-ması geldi. Rumca selâmdan sonra arkadaşımı karakola götürmek istediğini söyledi. Bu ânî vaziyet karşısında verilen emre uyuldu. Birkaç dakika tereddütten sonra dillerini bildiğimi dikkate alarak onları takîben karakola gittim. Karakol kumandanı bulunan jandarma başçavuşu mağrûr ve sert. Ben mültefit bir vaziyetle selâmladıktan, sonra arkadaşımın tevkif sebebini sordum. Sebebini bilmediğini, tevkif için emir aldığını, fazla sual sormamaklığımı ihtar etti. Geri dönmeğe mecbur oldum. Sabah olur olmaz arkadaşımı sebepsiz olarak tevkif ettikleri için kumandanlığa şikâyet ettim.
Vak´adan bir-iki ay önce Bandırma´da neşredilmekte olan ?Adâlet? gazetesi müdürü hâin Ali Sâmi tehdit ile mel´un gazetesine, daha doğrusu hezeyannâmesine abone bedeli toplamağa başlamıştı. Müracaat edilen zevât Ali Sâmi´nin şerrinden çekinerek senelik abone bedeli olan iki lirayı vermeğe mecbur oluyorlardı. ?Mezkûr gazeteye abone olmak İşgâl Kumandanlığı´nın emri icabından imiş.? Tabii herkes gibi bize de müracaat edildi. Tesadüf Çerkes beylerinden birinin ticarethânemde bulunmasını fırsat bilerek Ali Sâmi´nin yaptığının doğru olup olmadığını sordum. ?Bunun herhalde kumandanlığın haberi olmadan yapılan bir şey olduğunu, şikâyet edersem bana yardım edeceğini? söylediği zaman şikâyet etmiştim. İşgâl Kumandanı şikâyetime cevaben; ?mevkîinin gazete müvezzîliği (dağıtıcılığı) değil pek büyük bir makam olduğunu, mamafih bütün şikâyetlerimi dinleyeceğini? söylemişti.
Bu defa da o zamanki vaziyetten cesaret alarak mâruzâtımın dikkate alınacağını zannederek müracaat etmiştim.Yine lûtfen kabûl olundum. Fakat müracaatımın sebebi anlaşıldığı zaman sert bir çehreyle ?oturmamı?, aynı zamanda masa üzerinde bulunan bir listede bir çok ismi araştırdıktan sonra, ?aradığım zâtın tevkifinin herhâlde lâzımgeldiğini ve tevkif olunacakların hepsinin otuzaltı kişi olduğunu, bunların otuzunun yerli Rum eşrâfın iltimasıyla salındığını, kalan altı zavallının herhalde tevkiflerinin icap ettiğini? hakaret eder gibi söyledi. Devamı Yarın

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44