Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


BALIK, AĞALARA TAKILDI

BALIK, AĞALARA TAKILDI


Geçtiğimiz günlerde Kadir Can`ın, "Balık, Ağalara Takıldı" isimli kitabını okudum ve "İstanbul`un İncisi Adalar"ın birbirinden güzel fotoğraflarını gördüm. Bu kitaplarla ilgili izlenimlerimi sizlerle paylaşmadan önce yine geçtiğimiz günlerde, bir gazetedeki "Çipli palamuttan umuda yolculuk" başlıklı haberi bir kez daha duyurmak istiyorum. Haberde, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı(TÜDAV) ve bir market grubunun geçen yıl, Dünya Çevre Günü`nde çipledikleri palamutları, yeni bilgiler edinmek amacıyla çeşitli bölgelerden, denize bıraktıkları yazılıydı.
Bu balıklardan 16 tanesi, balıkçılar tarafından avlanıp, bilgileri TÜDAV`a gönderilmiş. Bu balıkların içinde en uzun uzaklığı kat edebilen palamut, bırakıldığı Samsun`dan 324 kilometre uzaklıktaki Bartın Kurucaşile`de avlanırken, diğer 15 balığın bu kadar yolu geçme şansı bile olmamış. Tek sözcükle korkunç!
Zaman zaman sohbet ettiğimiz Kocaman Balıkçılık İthalat ve İhracat Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, balık unu fabrikaları için Karadeniz`de gerçekleşen yavru hamsi katliamından söz eder ve yetkilileri göreve davet ederken, "Bu gidişle ülkemizin kısa sürede çok önemli miktarlarda hamsi ithali kaçınılmazdır" der.
Kadir Can ise "Balık, Ağalara Takıldı" isimli kitabında, 2012 yılının eylül-ekim aylarında, Karadeniz`de inanılmaz bir palamut katliamı yaşandığına dikkati çekerken, şunları söylüyor:
"Palamutlar(Sarda Sarda), her yıl periyodik bir seyir yolu izleyen gezginci, yani göçmen balık türüdür. Atlas Okyanusu`ndan başlayan yolculukları Akdeniz, Ege ve Marmara üzerinden Karadeniz`e uzanır. İlkbahar aylarında üremek için Karadeniz`e geçen palamutlar, yumurta döküp, yavruladıktan sonra sonbahar aylarında aynı yolu izleyip, geldikleri gibi giderler. Karadeniz`in doğu kıyılarında üreyen ve çok hızlı şekilde büyüyen palamut yavrularının ağırlıkları iki ay içinde İstanbul Boğazı`na ulaştıklarında 700 gramı bulur. Palamut sürüleri, Karadeniz`e geliş-gidişleri sırasında balıkçılar tarafından avlanır. Karadeniz`de gerçekleşen palamut avı, 2012 yılında tam bir katliama dönüştü. Sayıları 400 civarında olan gırgır takımı, dönüş yolundaki palamut sürülerinin önünü İstanbul Boğazı`na gelmeden kesti. Yaklaşık 45 gün süren av sonunda İstanbul Balık Hali`ne 15 milyonun üzerinde, çoğunluğu yavru olan palamut getirildi. Gözünü Karadeniz`de açan palamutların neredeyse tamamı, İstanbul Boğazı`nı geçemeyip, ağaların ağlarına takıldı. Karadeniz sahil şeridinin yanı sıra Ankara, Eskişehir, Bursa, İzmit, Sakarya gibi iller ve bunların ilçeleriyle diğer yerleşim alanlarına gönderilen palamut miktarının rahatlıkla 50 milyonun üzerine çıktığı hesaplanabilir."
Kadir Can, bu konuda da şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Kısacası balıkçılar, 50 kuruşa sattıkları milyonlarca palamut vonozunu avlamayıp, büyümelerini bu yıla bırakmadılar. Neler kaybettiklerini önümüzdeki sezon eylül-ekim aylarında göreceğiz. Balıkçılara bir sözüm var: Bu sezon, geçen yıl tuttuğunuz palamudun yarısını avlayabilirseniz, `Balık, Ağalara Takıldı` kitabımı Kumkapı`da yakıp, bir palamudu da çiğ çiğ yiyeceğim. Sezon bittiğinde, `Hepimiz borç içindeyiz` diyen balıkçılara bir de sorumuz var: `Kimlere veya hangi bankalara ne kadar borcunuz var açıklayın, açıklayın ki, millet, denizleri kurutan ağaları öğrensin."
Denizlerimizde denetim sıfır! Bu nedenle başıboş bırakılan balıkçılar arasında kıyasıya bir yarış yaşanırken, balık tür ve stokları acımasızca yok ediliyor. Buna karşılık, bazı sivil toplum örgütlerinin "Lüferime dokunma", "Seninki kaç santim?" gibi gerçekleştirdikleri cılız kampanyalar da sonuç vermiyor. Lüferin avlanma boyu 20 santime indirildi de, dinleyen oldu mu?
Kadir Can, avlanması yasaklanan 20 santimin altındaki çinekopların, 2012 yılında, İstanbul Balık Hali`nde, "kasa lüferi", "dökme lüfer" olarak satılmasına kimsenin ses çıkarmadığını vurgularken de, "Denizin ağaları, çinekobun lüfer olmadığı, ayrı bir balık türü olduğu, diğer balıklara zarar verdiği yalanını ortaya atınca, sivil toplum örgütlerinin kampanyaları da iflas etti ve denizlerle balıklar, ağaların olmayan insafına bırakılıp, kaderine terk edildi. Rastgele`yi unutun artık!" diyor.
Geçen yıl, Karadeniz`de 400 gırgır takımının, 50 milyon palamudu İstanbul Boğazı`ndan geçirmeyerek boğazladığı bir ülkede balıkçılığın geleceğinin parlak olabileceğinden söz etme olanağı var mı?
Av yasağının sona erdiği gün, bu gerçekleri bir daha dile getirdik. Bakalım, Kadir Can`ın çizdiği olumsuz tablo gerçekleşecek mi? Dileriz, gerçekleşmez!
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44