Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Babıali ruhu

Babıali ruhu


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) tarafından, bu yıl Gülhane Parkı`nda gerçekleştirilen 5. Babıali Günleri`nde de imza gününe katılmaktan büyük mutluluk duydum. Yine katıldığım diğer dört Babıali etkinliği, Sultanahmet Parkı`nda düzenlenmişti. Bu etkinliklerin ilk ikisi, "Babıali Şenliği" ismini taşıyordu. Ancak TGC yönetimi, haklı olarak daha sonra, "gazetecilere uygulanan büyük baskılar ve cezaevlerinin gazeteci ile dolması" nedeniyle bu ortamda bir "şenlik"ten söz edilemeyeceği düşüncesi içinde etkinliklerin ismini "Babıali Günleri"ne dönüştürdü.
5. Babıali Günleri`nde, Gülhane Parkı`ndaki imza gününde, TGC standında, aynı masayı diğer yazar arkadaşlarım Deniz Banoğlu, Oda TV davasının genç gazetecileri Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu`nun yanı sıra yine Oda TV davasında yargılanan Müyesser Yıldız ile paylaştık. Oda TV bünyesinde çalışan gazeteciler, kendi kitaplarının yanı sıra yine aynı dava kapsamında cezaevinde bulunan Soner Yalçın`ın kitaplarını da imzaladılar. 
Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu, kendilerine, okurların gösterdiği büyük ilginin mutluluğu içindeydiler. Gözlerinin içi gülerek, okurlarla sohbet edip, kitaplarını imzaladılar. 19 aylık cezaevi yaşamının ardından, tutuksuz yargılanmak üzere salınıverip, iki haftadır özgürlüğün tadını çıkarırken, yeni yaşama alışmaya çalışan iki Barış da, üçer yıllık evli olup, üç evlilik yıldönümlerinden ikisini cezaevinde kutlamak zorunda  kaldıklarını söylediler. Barışlar`ın imzasıyla yayınlanıp, bana armağan ettikleri "Sızıntı" isimli kitabı da bir solukta okudum. Türkiye`nin geleceğinin nasıl şekillenmekte olduğunu gösteren bu kitabı, herkese öneririm.
Keşke, gazetecilerin, "iyi gazetecilik" yapmaları nedeniyle tutuklanmadığı bir ülke durumuna gelebilsek…
Amacı, gazeteler, dergiler, yayınevleri, internet siteleri ve ajansları, okurlarıyla; televizyonları, izleyicileriyle; radyoları ise dinleyicileriyle bir araya getirerek, "büyük buluşma"yı gerçekleştirmek, hepsinden önemlisi de, "Babıali ruhu"nu yeniden yaşatmak olan "Babıali Günleri", böyle önemli bir hedefe kilitlenmiş durumda.
Bilindiği gibi, yıllardır gazeteciliğin nabzının attığı Babıali`deki tüm gazeteler, son olarak da Cumhuriyet`in, başta İki Telli olmak üzere başka semtlere taşınması ile yepyeni binalar ve plazalarda yayınlarını sürdürmeye başlamıştı, son dönemlerde…O ünlü "Babıali Yokuşu" bile yıllardır hüzünlü, artık. Gazetelerin, Babıali`yi terk ederek, plazalara hapsolmalarını, halktan kopuş olarak görüyorum. Çünkü gazeteci, halkla iç içe bulunması, onların sorunlarını içlerinde yaşayarak, yansıtması gereken kişidir, öncelikle.
İşte, bu gerçeği göz önünde bulunduran Orhan Erinç`in başkanlığındaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, eski "Babıali ruhu"nu, nostaljik açıdan bile olsa yansıtmayı düşünerek, "Babıali Günleri" düzenliyor, beş yıldır. Bazı kişilerin, "Babıali mi kaldı? Neyi kutluyorsunuz?" şeklindeki ironilerine kulak asmayarak, bu etkinlikleri inatla ve ısrarla sürdürüyor. İyi de yapıyor.
5. Babıali Günleri`ne, yaygın-yerel medya kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve  kitabevleri olmak üzere 40 kurum, açtıkları stantlarla destek verdiler. Etkinlikler kapsamında, başta mesleki panel ve söyleşiler olmak üzere imza günleri, konserler gerçekleşti. 27-30 Eylül 2012 tarihleri arasındaki etkinlik boyunca, yaygın basında yer alan kuruluşlar, açtıkları stantlarda, vatandaşlara ücretsiz olarak gazete ve dergiler dağıttılar. Gazetelerin yazarları, okurlarla buluşup, sıcak söyleşiler gerçekleştirdi.
Kısacası, gazeteciler arasındaki dayanışmayı güçlendirmek ve gündemdeki sorunları paylaşmayı da hedefleyen Babıali Günleri, bu yıl da başarıya ulaştı. 
Orhan Erinç`in başkanlığındaki TGC yönetimini bir kez daha yürekten kutluyorum.
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44