Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Tahsin KAVAK


Atatürk´ün okuduğu kitaplar


Türkiye İş Bankası Yayınları´ndan bir kitap var elimde. Özel işaretleri, uyarıları ve düştüğü notlar ile?
Gürbüz O. Tüfekçi tarafından derlenen bu değerli kitap, 493 sayfa. Büyük ve coşkulu bir emek vergisi. Çok değerli bir eser. Atatürk´ün okuduğu(eski ve yeni yazı) Türkçe kitaplar büyük bir özenle taranmış. Sevgili ATAMIZIN işaretlediği, not koyduğu, çok önemli görülen satırlar, orijinalleri ile birlikte, sayfa numaraları da belirtilerek örneklenmiş.
Ulu ÖNDERİMİZİN okuduğu kitaplarla tanışmak, okuduğu kitaplardaki düşünceleri bilmek, katılımını ya da düşünüşünü öğrenmek bende ne büyük coşku yarattı bilseniz. Bu coşkuyu yaşamak için kitabı okumak gerekli bence. Benim, buraya alabildiklerim, kendime göre seçtiklerimdir ancak.
Gelelim, kitapların tanıtımına:
Kitabın adı, ?AKL-I SELİM?, yazarı JEAN MESLİER(1664-1729), çeviren: DR. ABDULLAH CEVDET, basım: 1928-İstanbul
(?)Kutsallık söylenceleri ancak yargı sahipleri üzerinde egemen olmak sanatını bilmezlikten gelen müstebitler için(DİKTATÖRLER) yararlıdır ve anlamlıdır. Şu halde toplum, onların çılgınca kamplarına katılmalı mıdır? Birkaç inatçı hayalcinin, hayâllerine değer vermek uğruna ULUSUN kanlarının akması mı gerektir?
(?)Herkese istediği gibi düşünce özgürlüğü tanınsın fakat bu özgürce düşünmesi yüzünden, diğerlerine zarar verme hakkı hiç kimseye verilmesin.
(?)Tüm dönemlerde toplumun kamulaştırıldığı boş düşünceler uğruna tehlikeye atılmamalıdır.
(?)Yoksul bir ulus, parlak nutuk ve hutbelerden çok işe muhtaçtır.
CİHAN TARİHİNİN UMUMİ HATLARI
(Altını çizdiği satırlardan seçmeler)
Yazan: HELBERT GEORGE WELS(1866-1946)
Basım: 1927-1928
(?) Yazar, sanki bir kılavuz gibi okuyucuyu şimdiki sınıra eşya ve olayların gelişmekte olan sınırına getiriyor ve ona gizlice fısıldayarak, ?İşte size olan miras? diyor.
(?)Tarihçinin görevi, yakışık olanı ve yakışık düzeni değil, gerçeği söylemektir. Aslında bugün İNCİL´de hikâye edilen olayları aynen, harfi harfine kabul etmeye yanaşan hiçbir Hıristiyan topluluğu yoktur.(?)
(?) İlkel çağların insan topluluklarında, tarımı, kadınların başlattıkları, tarımsal yaşama geçişi kadınların sağladıkları?(Bu bölüm, ATATÜRK tarafından özellikle işaretlenmiştir.)
(?) Demokrasinin gelişmesi için, seçkinleri halkın düzeyine indirmek değil, halkı seçkinlere yükseltmek gerek.
(?) Eğer, seçim yöntemleri, para işleri, kurnaz ve namussuz unsurların yapacakları zararlardan korunmamış olursa, devlet için siyasal ve ekonomik sağlık sağlanamaz.
(?) Medeni milletlerde umde şu olmalı: Hak, en akıllınındır, en kuvvetlinin değil.

 

HUKUK-İ ESASİYE
Yazan: İsmail Hakkı Babanzade(1866-1913)
Basım: 1913-İstanbul

 

(?) Cumhuriyet ve demokrasileri yaşatan genel kural, siyasi erdemdir.
(?) İmdi, bir devletin baştaki yöneticilerinin büyük çoğunluğu namussuzlar da, aşağı tabakada, aşağı tabakada bulunanlar iyi adamlar olsunlar, bu güçtür.(?) Toplumun hiçbir bireyi, bir diğerini satın alacak kadar varlıklı olmamalı, aynı zamanda hiçbir birey, kendi kendini satmaya zorunluluk duyacak kadar birbirlerine yaklaştırınız. Ne aşırı zenginlerin, ne züğürtlerin varlığına katlanmayınız.
(?) Karışıklık içinde bulunan bir ülkede referandum yoluna başvurmak, ülkenin esenliğini hukuk kurumlarına kurban etmekle eşdeğerdedir.
(?) Bütün meclis, bütün ulusa karşı hesap vermekten büsbütün çekinemez. Ulus, Meclis´i ancak kendi ulusal yöntemine uygun kararlar almak koşulu ile atamış ve vekil kılmıştır.

 

  • BIST 100

    9777,04%0,57
  • DOLAR

    32,56% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2430,79% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli

Balıkesir

25.04.2024

  • İMSAK 04:37
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:30