Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


Atatürke dua yok mu?

Atatürke dua yok mu?


Erdek`in, düşman işgâlinden kurtuluşunun 90. yıldönümü nedeniyle düzenlenen töreni izliyorum. 
Hükümetin, son olarak çıkardığı yeni "Ulusal Bayramları Kutlama Yönetmeliği" kapsamında resmi tebrikat ve resmi geçit törenlerinin yasaklanmasının, ulusal bayramların heyecan ve coşkulu kutlanmasında önemli erozyon yarattığı gerçeği ortada. 
17 Eylül`de, Bandırma`nın kurtuluş töreninde de bu gerçeği gördük.
Gelelim, Erdek`teki kurtuluş törenine…
Erdek`in kurtuluş törenleri, yıllardır Hacı Ömer Camii önünde verilen selâ, kesilen kurban ve şehitlerimiz için edilen duayla başlardı. Bu önemli bir gelenekti, çünkü, Kurtuluş Savaşı mücadelesi için bu cami önünde okunan selâyla Erdek`ten ve dağ köylerinden gelenlerin burada bir araya geldiği bilinirdi. Bu yılki kutlamada, bu geleneksel uygulamaya son verildiğini, belediye binası önünde kurban kesilerek, şehitlerimiz için dua edildiğini gördük ve yadırgadık.
Duayı, ilçe müftüsü İsmail Yalçın yaptırdı. Özellikle dikkat ettim, duanın hiçbir yerinde, Kurtuluş Savaşı`mızın Başkomutanı, laik Türkiye Cumhuriyeti`nin kurucusu, büyük önder Atatürk`ün ismi geçmedi. Sayın müftümüz, Ulusal Kurtuluş Savaşı`mızda, Atatürk`ü adeta yok saydı! Böylesine önemli bir günde, Atatürk`ümüzün ismini de dua edilenler arasında zikretseydiniz, günâha mı girerdiniz, sayın müftüm? Neyse ki, Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, günün anlam ve önemini dile getiren konuşmasında, Atatürk`ten çok anlamlı cümlelerle söz ederek, büyük öndere yürekten inancını ortaya koydu. Aysan`ın konuşmasının halktan en çok alkış alan bölümü, Atatürk ile ilgili bu değerlendirmesiydi.
Ancak aynı Aysan`ın, ulusal kurtuluş bayramında, konuşmasının bir bölümünde, "Artık çok iyi bilinen bir gerçek vardır ki, geçmişten gelen ve Erdek`imizi tahrip eden ağır borç yükü, işimizi güçleştirmiş, Erdek`imizi her alanda getirmek istediğimiz düzeye ulaştırmamızı zorlaştırmıştır" şeklindeki sözlerini gereksiz buluyorum. Aysan, bu değerlendirmelerini, göreve geldiği günden beri her platformda yapıyor. Oysa göreve gelmeden çok önce belediyenin ortamını biliyordu. Her zaman dile getirip, artık kanıksadığımız bu iddiasını, hiç olmazsa, birlik ve beraberlik duygularının pekişmesinde önemli rol oynayan ulusal bir bayramda, keşke yine söylemeseydi.! Bu çeşit konuşmalar, siyasi arenada hoş görülebilir ama ulusal bayramlarda asla! Kaldı ki, kimse sayın Aysan`ı, zorla o makama getirmedi. Kendisi istedi, halkın oylarıyla, hiçbir mazeret üretmeksizin Erdek`e hizmet vermesi için seçildi. 
Bu arada, Başkan Aysan`ın, günün anlamı ve önemini vurgulayan konuşmasını, Mustafa Kemalpaşa Mehteran Takımı`nın marşlarının ardından değil, daha önce gerçekleştirmesi gerektiğini düşünüyorum.
Erdek`teki kurtuluş bayramı töreninde çok yadırgadığım bir konu da şuydu:
İsmet İnönü`nün Başbakanlığı döneminde,  parlamentoda CHP Kırklareli Milletvekili olarak görev yapmış, geçtiğimiz yıllarda  Erdek`e yerleşmiş, Hasan Tahsin Uzun isimli eski parlamenter, Cumhuriyet alanındaki çelenk sunma töreni sırasında, anlayamadığım bir şekilde, Kaymakam İsmail Kaygısız, Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, Garnizon Komutanı Dr. Dz. Kd. Alb. İskender Tunaboylu ve Başsavcı Emir Raşit Dellal`ın yanında yer aldı. Her ne kadar, eski parlamenterimizin yaşına saygı göstersem de, bu davranışını doğru bulmama olanak yok. Çünkü, resmi törenlerin protokol sıralaması belli. Hâlen görevde olan Balıkesir Milletvekilleri, çelenk koyma sırasında, üst düzey protokolde yer alabilir. Sayın Hasan Tahsin Uzun, "fi" tarihinden kalma, üstelik Balıkesir bölgesinden bile olmayan eski bir milletvekili. Sanıyorum, yaşına saygı gösterilerek, kimse bu davranışına müdahale etmedi ama olmadı. Sayın Uzun`un, bu durumu kendisinin değerlendirememesine şaşırmamak elde değil!
Diyeceksiniz ki, Erdek`in kurtuluş bayramı töreninde coşku ve heyecan var mıydı? Ne gezer! Yeni bayram kutlama yönetmeliğinin, bu törenlerin ruhunu çalması nedeniyle zaten coşku ve heyecan da beklemiyordum. Nitekim de yanılmadım!
  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44