Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ÖNDER BALIKÇI


AH, O ÇOCUKLUK YILLARI

AH, O ÇOCUKLUK YILLARI


Çocukluk yıllarımın hemen hemen tüm yaz dinlenceleri, o yıllarda ülkenin tek turizm beldesi konumundaki Erdek`te geçti. Belleğimde özel bir yeri vardır, Erdek anılarımın… Hangisini dile getireyim ki?
Çadırlı kampların yoğun olup, Erdek`ten, turizmin kalbinin attığı "Çuğra" mevkiine karayolu ulaşımının bulunmadığı o dönemde, denizden, motorlarla, neşeyle, şarkılar eşliğinde gidiş-gelişlerimizi nasıl unuturum. Bu motorlarda sık sık da sazlı sözlü cümbüşler olurdu.             
Günümüzde artık hemen hemen tarihe karışan tel cambazlarının gösterilerini, gözümüzü kırpmadan izlerdik. Ellerinde dengelerini sağladıkları uzun sırıkla telin üstünde, karşıdan karşıya geçerken düşer gibi yaptıklarında adeta yüreğimiz ağzımıza gelirdi.
1960`lı yıllarda hepsi birer üniversite öğrencisi olan Genco Erkal, Mehmet Akan, Atila Alpöge başta olmak üzere idealist gençlerin, "Genç Oyuncular" ismi altında sokaklar, kahvehaneler ve "Maşatlık" denilen mevkide sergiledikleri küçük oyunlar nasıl da renk katardı, Erdek`in kültür ve sanat yaşamına. Tam beş yıl, Erdek`i, tiyatroyla buluşturmuşlardı.
Yine aynı yıllarda, orkestra şefliğinde önemli bir marka olan Hikmet Şimşek, küçük bir çay bahçesinde, bir senfoni orkestrasına verdirdiği konserle bir ilk`e de imza atmıştı.
Çocukluğumun Erdek`i, ünlü sanatçıların da uğrak yeriydi. O yıllarda, "Sanat Güneşi" Zeki Müren`i, bu şirin ilçede gördüğümde nasıl da mutlu olmuştum. Hâlâ yanarım, yanına gidip, fotoğraf çektirmediğime.
O yıllarda ilçedeki turistik otel sayısı çok azdı. Bunların en ünlüsü Alevok ve Yat Otel`di. Kampların önemli bölümü çadırlardan oluşurdu. Dayıma ait "Böcek Motel" de bunlardan biriydi. Böcek`teki o sıcak aile ortamı ve neşeyi bugün gibi anımsıyorum.
Erdek, turizmin yanı sıra zeytincilikle sağlar, geçimini. Erdek doğumlu olan annemle birlikte, yanımızdaki eşekle zeytin toplamaya gidişimiz…Hiç unutmam, bir gün, ısrarım üzerine annem, beni, eşeğin küfelerinden birine bindirip, dengeyi sağlamak için eşeğin diğer yanındaki küfeye de taş doldurmuştu. Ama eşek, buna karşın dengesini sağlayamayarak düşünce kolum kırılmıştı.
Ya, anneannemin o eşsiz balık dolmalarının tadı, bugün bile damağımda. Anneannem, büyük bir özenle, uskumru balıklarının içlerini boşaltıp, gerekli malzemeyi doldurduktan sonra balıkları ince bir iple dikerek, fırına verirdi. Adeta parmaklarımızı yerdik, dolmalarla birlikte…
TERTEMİZDİ DENİZLERİN DİBİ
Tabii, o yıllar bir başkaydı. Denizler, yitirmemişti mavisini. Tertemiz denizlerden kalkan gemiler, yüreklerimizi de götürürdü, adalara. Ay, geceleri tepsi gibi çıkardı. Sinsi karanlıklar hiçbir zaman uğramazdı, mahalle aralarına. Her canlıya saygı duyulur, olmadık zamanlarda ağaçların bağrına baltalar inmezdi, acımasızca. Termik santraller, doğa cenneti maviliklere kurulmazdı. Bayram sabahlarında adeta kenetlenir, tek vücut olurdu ülkemiz. Hepimizin dışa taşardı heyecanı. Ne zaman bir ambulans sesi duysak, içimizden dua ederdik. Yaşamak güzeldi, eskiden bu ülkede be! İnsanlar, sözlerinin arkasında dururdu. Yalan söyleyenler baş tacı edilmezlerdi. O zamanlar, bu ülkede kalleş insanı parmakla gösterirlerdi, şimdi namuslu ve dürüst adamı gösterdikleri gibi.
O zamanlar tertemizdi denizlerin dibi. Aynı Erdek gibi!
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44