Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Ziraat Odasından Halkalı Leke uyarısı

Ziraat Odasından Halkalı Leke uyarısı

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, yaptığı açıklamayla zeytinde halkalı lekeyle mücadele zamanının geldiğini hatırlattı.

Gazetecilere, halkalı leke mücadelesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Erdek Ziraat Odası Başkanı Özgör, zeytinde halkalı leke hastalığıyla ilgili olarak önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Başkan Özgör hastalığı en basit şekliyle ?Hastalık ilk olarak ilkbahar aylarında yaprağın üst yüzeyinde siyahımsı gri renkte yuvarlak nokta şeklinde lekeler oluşturarak kendini gösterir. Zeytinlerde Halkalı Leke Hastalığı nedeniyle noktaların oluştuğu yerde renk açılır ve noktanın etrafında açık renkli bir halka oluşur. Birinci halkayı dıştan ikinci bir halka çevirir. Oluşan bu iki halka nedeni ile hastalığa halkalı leke hastalığı denmektedir. Hastalıklı yapraklar dökülür. Bu da verim azalmasına ve erken döküme yol açar." diyerek tarif etti.
Zeytinde halkalı leke hastalığı ile mücadele yapılmaması durumunda ileri ki yıllarda verim ve ürün beklenilmemesi gerektiğini vurgulayan Özgör, "Halkalı leke ile mücadele bizim bölgemizde sonbahar sürgünleri görülmeden önce ve çiçek somakları belirginleştikten sonra çiçekler açmadan önce ilaçlama yapılmalıdır. Halkalı leke ile mücadelenin yapılmadığı veya mücadele zamanının geçirildiği toprakta ileriki yıllarda mahsul beklenilemez. İlçe çiftçilerimiz de halkalı leke ile mücadeleye bir an önce başlamalıdır." diye konuştu.
Zeytinde halkalı leke hastalığıyla ilgili mücadele yöntemlerini de anlatan Özgör, "İlçemizde su tutan arazilerde bulunan zeytinliklerin drenaj kanalları açılarak fazla su bahçeden tahliye edilmelidir. Topraklarında kireç oranı düşük olan müstahsillerimiz özellikle kireçleme işlemi yapmalı veya kireçli gübre kullanılmalıdır. Azot oranı fazla olan gübrelerden uzak durarak dengeli bir gübreleme işlemi yapılmalıdır. Bahçelerimizde bulunan zeytin ağaçları ışık alacak şekilde bilinçli olarak budanmalı, ağaçlar havalanacak şekilde temizlenmelidir. Zeytin ağaçlarımızdan dökülen lekeli yapraklar bir araya toplanarak yakılmalı veya bahçemizden uzaklaştırılarak gömülmelidir." dedi.
Son olarak çiftçilere bir uyarı daha yapan Özgör, "Çiftçilerimiz hava şartları uygunken vakit geçirmeden mücadeleye başlamalı ve gübrelemede ruhsatlı ilaçları kullanmalıdır." diyerek sözlerine ekledi.

Haber: Taygun Ertan



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli