Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Zeytinyağı üretimi hızla devam ediyor

Zeytinyağı üretimi hızla devam ediyor

Erdek Gedeve Bölgesinde yaklaşık 15 yıl önce kurulan Kafkas Zeytinyağı Fabrikasında üretim bu yılda tam gaz devam ediyor.

Erdek Gedeve Bölgesi`nde yaklaşık 15 yıl önce kurulan Kafkas Zeytinyağı Fabrikasında üretim bu yılda tam gaz devam ediyor.
Fabrikanın ustabaşısı Volkan Bağ`ın denetiminde, üretime devam edilen kontinü sistemle çalışan zeytinyağı fabrikasında tüm makine aksamı ve teçhizatı yenileri ile donatıldı. Tamamen hijyenik koşullarda ve natürel olarak üretilen zeytinyağı, üreticiler tarafından tam not almaya devam ediyor.
Tamamen Erdek ve çevresinde toplanan zeytinlerden üretilen zeytinyağının tüketicilerin damak zevkine uygun olması nedeniyle büyük talep gördüğü belirtiliyor. Erdek çevre ilçe, belde ve köylerde üretilen zeytinin sofralık çeşitlerinin S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`ne verilirken, bir bölümü de yağlık olarak ayrıştırılıyor. Günlük 80 ton zeytin kırma kapasitesine sahip olduğu bildirilen, fabrikada günde 10 ton civarında işlenen zeytinlerden yağ çıkarılıyor. Zeytin kampanya dönemlerinde faaliyete sokularak birçok kişiye iş istihdamı sağlanan tesislerin ustabaşısı Volkan Bağ, konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, " Zeytinyağı ile ilgili olarak şu konulara mutlak surette uyulmadığı sürece başarılı olunmasının imkânsızlığına dikkat çekti.
- Bu sektörde zeytinlerin yağlık derecelerinin bilinmesi,
- Üst ve dip zeytininin ayrı olarak toplatılması,
- Zeytin toplama sırasında ağaca zarar verilmemesi,
- Toplatılan zeytinin temizliği,
- Zeytinyağı konacak kapların temizliği,
- Zeytinyağı fabrikasına teslim edilecek zeytinlerin bekletilmeden fabrikalara teslim edilmesi,
- Zeytinyağının serin yerlerde saklanması,
- Halkımızın zeytinyağı ile ilgili bilgi edinebilmesi için konuya hâkim ziraat mühendislerine, işi bilen kişilere akıl danışmaları, kulaktan dolma bilgilere itibar etmemeleri gerekiyor.
Bağ, kontinü sistem hakkında ise şu bilgiyi verdi:
"Yağı çıkarılacak olan zeytinler taşıma konveyörüne ait bunkere dökülür. Buradan taşıma konveyörü ile alınan zeytinler iki adet aspiratör vasıtasıyla yapraklarından arındırılır. Yapraklarından arındırılmış olan zeytinler yıkama ünitesine aktarılır. Yıkanmış olan zeytinler kırıcı elevatörü sayesinde kırıcıya girer. Zeytinler kırıcıda kırılarak yarı hamur haline getirilir. Kırıcının altında bulunan helezon vasıtasıyla malaksör grubuna aktarılır. Malaksörde 30-35 °C` de 35-45 dakika yoğrularak yağ çıkarılmaya hazır hale gelir. Malaksör grubundan hamur pompası vasıtasıyla alınarak dekantöre aktarılır. Aktarma esnasında hamura saatte 500-700 litre su ilave edilir. Burada ilave edilecek su miktarı debimetre ile ayarlanır. Dekantördeki zeytin hamuru, oluşan santrifüj kuvvetlerin sayesinde katı ve sıvı fazlara ayrılır. Daha sonra vibrasyon eleğiyle yağ ve atık su içersindeki partiküller ayrıştırılır. Yağ ve atık su pompaları atık suyu dışarıya, yağı da dinlenme tankına gönderir. Yatay ve dikey pirina helezonları vasıtasıyla pirina tesis dışına atılır. Zeytinyağı dinlenme tankından içindeki su ve küçük partiküllerden ayrıştırılmak üzere separatöre akıtılır. Separatörden atık su dışarıya, arındırılmış yağ ise pompalı yağ kabına sevk edilir. Pompalı yağ kabından da saklanacağı veya dinlendirileceği tanka aktarılır. Tüm tesisin çalışması elektrik kumanda panosuyla kontrol edilir. Tesisin sıcak su ihtiyacı pirina kazanı ile sağlanır. Üretimin sonunda elde edilen zeytinyağı yemek ve salatalarda kullanılıp afiyetle bir güzel yenir."

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli