Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeytinyağı fiyatları tepe takla

Zeytinyağı fiyatları tepe takla

Akdeniz mutfağının en temel gıdalarından biri olan zeytinyağı fiyatları son 10 yılın en düşük düzeyine geriledi.

Akdeniz mutfağının en temel gıdalarından biri olan zeytinyağı fiyatları son 10 yılın en düşük düzeyine geriledi. Güney Avrupa`da yaşanan borç krizi nedeniyle zeytinyağı fiyatları 10 yılın dip seviyesine indi.Toplam zeytinyağı üretiminin yüzde 70`ini gerçekleştiren Yunanistan, İtalya ve İspanya`da düşen tüketim, tüketicilerin daha ucuz yağlara yönelmesine neden olarak zeytinyağı üreticisini zor durumda bıraktı.Uluslararası Zeytinyağı Konseyi rakamlarına göre, tüketim 1995 yılı seviyelerine inerken, kaliteli zeytinyağının ton başına tutarı 2900 dolara geriledi.Dünyada zeytinyağı fiyatlarının en düşük seviyeleri test ettiği bugünlerde, Türkiye`de mevcut talep artışına rağmen fiyatlarda indirime gidilmesi planlanıyor.
Türkiye`de zeytinyağına ilgi artıyor
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, sektörde net ihracatçı ülke konumunda bulunan Türkiye`de son dönemde talebin gittikçe arttığını kaydederek tüketicilerin zeytinyağına dönmeye başladıklarının bilgisini verdi. Türkiye`de zeytinyağı fiyatlarının yurtdışına oranla daha pahalı olduğu yönündeki algının doğru olmadığını kaydederek, zeytinyağına olan talebin gittikçe artmakta olduğunu kaydetti. Zeytinyağda fiyatların düşeceği bilgisini veren Tan, fiyatlardaki düşüşün üretici açısından başta problem gibi gözükse de iç tüketim ve ihracatta artışa neden olacağını belirtti.
Zeytinyağının kilosu 7 liraya düşecek
Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Ali Nedim Güreli ise değerlendirmesinde, zeytinyağında ihraç edilen fiyata mal vermeye başlayacaklarını kaydederek, iki büyük grupla anlaştıklarını, iki grup ile görüşmelerinin sürdüğü bilgisini verdi. Marketlerin yüksek raf kirası istemesi nedeniyle birçok şirketin pazara giremediğini bildiren Güreli, iç piyasada zeytinyağı için "ucuza satılmaz" gibi bir algının oluşturulmaya çalışıldığına değindi. Bu algıyı yıkmak ve iç tüketimi arttırmak amacıyla market zincirlerini raf kirası alınmaması yönünde teklifte bulunduklarını kaydeden Güreli, iki büyük markadan olumlu yanıt geldiğini bildirdi. Borsada 5 liradan satılan yağın, markette çok daha yüksek tutarda satıldığını ifade eden Güreli, marketlerin raf kirası almaması durumunda zeytinyağının kilogramının 7-7,5 liradan satılacağının  bilgisini verdi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli