Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeytinyağı Fabrikasına Asa freni

Zeytinyağı Fabrikasına Asa freni

Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifinin, kendi parasıyla yapmak istediği zeytinyağı fabrikasına, Marmara Birlik Yönetim Kurulunun İznikli başkanı Hidamet Asa engel oldu.

Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nin, kendi parasıyla yapmak istediği zeytinyağı fabrikasına, Marmara Birlik Yönetim Kurulu`nun İznikli başkanı Hidamet Asa engel oldu. Edinilen bilgilere göre, 2005 yılında yapılıp, başkanlığa Recep Eren`in seçildiği Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nin olağan genel kurulunda, "Çiftçi Yardım Fonu" ismi altında bir fon oluşturuldu.
İlçemize çağdaş bir zeytinyağı fabrikası kazandırılması amacıyla kurulması kararlaştırılan bu fona, üreticilerden yüzde 1`lik kesintiler yapılmaya başlandı.
2011 yılında, bu kesintilerden, fonda toplanan para miktarı 1 milyon 650 bin lirayı yükselince, hâlen 4850 ortağa sahip bulunan, Mustafa Gümüştaş`ın başkanlığındaki Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yöneticileri, bağlı oldukları Marmara Birlik`in Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa`ya başvurarak, bu fonda biriken parayı, günlük 120 ton zeytin sıkabilme kapasiteli bir zeytinyağı fabrikası ve yanında bir de, "zeytinyağı müzesi" kurmak amacıyla kullanmak istediklerini belirttiler. Asa, önceleri bu isteğe olumlu baktığını belirtince, ilçemiz kooperatif yöneticileri, Gedeve mevkiinde, kendilerine ait 40 dönümlük arazinin, 6 bin dönümünde, bin dönümlük alanı kapalı olmak üzere modern bir zeytinyağı fabrikası kurmak amacıyla kolları sıvadılar. Söz konusu fabrikanın projesini Birol Yıldızdağ çizerken, belediyeden yapı ruhsatı, yapı denetim belgeleri alındı. Prefabrik olarak yapılması plânlanan bu ön hazırlıklar için 50 bin lira dolayında harcama gerçekleştirildi. Bedeli 220 bin Euro dolayında bulunan yerli bir makinenin konulacağı zeytinyağı fabrikası ve yanında "zeytinyağı müzesi"nin yaşama geçirilmesi için gün sayılırken, işler bir anda tersine döndü. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yaklaşıkl bir ay önce yeniden "yeşil ışık" yakmasına karşın Gemlik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nin satış mağazası, Orhangazi Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nin ise lisanslı depo isteyerek, Erdek`e, zeytinyağı fabrikası kurulmasının yoluna taş koymaya başladıklarını öne sürüp, ilçemize yapılması hedeflenen zeytinyağı fabrikasına karşı çıkmaya başladı. Önceden, ilçemize zeytinyağı fabrikası kurulmasına "olur" veren Asa, artık "Bu konuda sıkıntım var. Beni fazla zorlamayın" diyerek, işi yokuşa sürmeye başladı. Asa, bu tutumuyla Erdekli üreticilerin çıkarları doğrultusunda kullanılacak zeytinyağı fabrikasını engelledi. Böylece, önümüzdeki zeytin alım döneminde, Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi ortağı üreticiler, kendi yağlarını sıkamama riski ile karşı karşıya kaldılar. İlçemize çağdaş bir zeytinyağı fabrikası kurulmasının, bizzat Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa tarafından engellenmesi, Erdekli zeytin üreticilerinin de tepkilerine neden oldu. Bu zeytinyağı fabrikasının kurulmasının, fabrikada Erdek ve Kapıdağlı üreticilerin yanı sıra Edincik, Marmara Adası ve Mürefte`den gelecek ürünlerin de değerlenmesini, böylece Erdek zeytininin "marka" durumuna gelmesini sağlayacağını vurgulayan üreticiler, şunları söylediler: "Erdek, 8 ortaklı Marmarabirlik`in, İznik ve Mudanya ile birlikte üç kurucu ortağı arasında yer alıyor. Birliğe, daha sonra Edincik, Orhangazi, Gemlik, Mürefte ve Marmara Adası da katıldı. Ancak, merkezi Bursa`da bulunan birliğimiz, son yıllarda yaptığı bölgecilik ile Erdek`in haklarını çiğnemekten hiç çekinmiyor. Böylece, ilçemiz ve yöresindeki üreticiyi de mağdur ediyor. Bursa`nın, artık bu ayak oyunlarına son vererek, Erdek`in haklarının teslimini bekliyoruz."

Bahri muşdal
31.10.2021 18:55:25
Millet ve üretici düşmanlığı bu kadar olur . Yöresel ilerlemenin önüne taş koyanları Allah bildiği gibi yapsın . Bütün mağdurların günahları boyunlarında olsun

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli