Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Zeytinyağı, geleceğin petrolü olarak değerlendirildi

Zeytinyağı, geleceğin petrolü olarak değerlendirildi

Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası ve sektör temsilcileri işbirliği ile düzenlenen 13. Zeytin Hasat Günleri´nin 3. gününde ?Ulusal Değer Zeytinyağı Küresel Hedef Bütün Dünya´ adını taşıyan panele yoğun katılım yoğun oldu.

Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası ve sektör temsilcileri işbirliği ile düzenlenen 13. Zeytin Hasat Günleri´nin 3. gününde ?Ulusal Değer Zeytinyağı Küresel Hedef Bütün Dünya´ adını taşıyan panele yoğun katılım yoğun oldu.
Cumhuriyet Kültür Merkezi´nde saat 10.00´ da başlayan panelin moderatörlüğünü Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Vahap Munyar üstlendi.
Portekiz Cepaal Alantejo Zeytinyağların Araştırma ve Tanıtım Merkezi Teknik Müdürü Henrique Herculano, Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım´ın yanı sıra Yazar-Gurme-Gezgin-Müzisyen Ayhan Sicimoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ticaret Odası Başkanı B. İbrahim Kantarcı, CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Manisa Milletvekili Utku Çakıröz, Yunanistan´ın İzmir Konsolosu Arygros Papolvia, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçılar Birliği yöneticileri, sektör temsilcileri ve kalabalık bir vatandaş topluluğu hazır bulundu.
Açılışta konuşan Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, zeytinin ilçe ekonomisinde daha da fazla getiri sağlayabilmesi için ilçe halkı ile birlikte yoğun çaba içerisinde olacaklarını söyledi.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ?Ayvalık Belediyesi olarak Endüstriyel Peyzajımızla UNESCO Dünya Mirası Listesi´ne girdik. Artık, sadece zeytinlik alanlara değil, hiçbir tarım alanlarına bina yapmamalıyız. Büyük ülkeler hem tarımda hem de sanayide ileri durumda. Biz de yapabiliriz. Tarımda kalkınmamız için çiftçiyi desteklemeliyiz. Köylülerimizi desteklemeliyiz. Göçü engellemeliyiz. Zeytinyağındaki rakiplerimiz çiftçisine ne veriyorsa biz de o kadar vermeliyiz. Farklı bir şey istemiyoruz. Zeytinyağı demek huzur demek mutluluk, sağlık demek´´ dedi.
Panelde konuşan Portekiz Cepaal Alantejo ve Zeytinyağların Araştırma ve Tanıtım Merkezi Teknik Müdürü Henrique Herculano, Portekiz de 130 bin zeytin üreticisinin bulunduğunu belirterek, ?Portekiz zeytinyağı üretiminde 5 ayrı bölgeye ayrılıyor. Portekiz´de zeytinyağı eski tarihlerden itibaren bulunmakta olan bir kültürdür. 1950-1960 ?lar da Portekiz´de ağaçların kesildiği için eski günlerine döndürme arzusu ile zeytinciliğe önem verilmekte. Fabrikalarımızda farklı tiplerde zeytin türleri yetiştirilmekte olup İspanyol ve Yunan kültürüne ait zeytin türleri de dahil edilmektedir. Bizde tıpkı Ayvalık gibi coğrafi işarete önem veriyoruz. Ülke genelindeki zeytin üretimimiz kooperatifler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bazı kooperatiflerin tek başına üretimi örneğin Fransa´nın ürettiği zeytinyağından çok çok fazladır. Portekiz de 5 ayrı zeytin üretim bölgesinde ayrı ayrı pek çok coğrafi işaret bulunmakta. Bazı coğrafi işaretler ürün şartnamesinin yeterli olmaması nedeniyle başarısız olmuştur. Ama genelde Portekiz de kaliteli zeytinyağı üretiminin temelinde coğrafi işaretli markalar başarılı olmuşlardır? açıklamasında bulundular.
Henrique Herculano, zeytinyağını geleceğin petrolü olarak gördüğünü dile getirerek konuşmasına son verdi.
Panel, konuşmacılara plaketlerin verilmesiyle sona erdi.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli