Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Zeytinspor`un eski futbolcusu Mustafa Kulalı: O yıllarda Vitamin Hüseyin, Zeytinspor`u bir `kolej takımı` gibi yapmıştı

Zeytinspor`un eski futbolcusu Mustafa Kulalı:  O yıllarda Vitamin Hüseyin, Zeytinspor`u bir `kolej takımı` gibi yapmıştı

Söyleşi: Önder BALIKÇI Erdek`te, bir dönemler ezeli rekabet içinde bulunan iki amatör kulüp vardı: Erdek Gençlik ve Zeytinspor.

Söyleşi: Önder BALIKÇI
Erdek`te, bir dönemler ezeli rekabet içinde bulunan iki amatör kulüp vardı: Erdek Gençlik ve Zeytinspor. 1973 yılında birleşen bu iki kulüp, Erdekspor`u oluşturdu. O dönemde Zeytinspor formasını giyen 1949 yılı Erdek`te doğumlu Mustafa Kulalı ile Erdek`in o eski spor ortamını sizler için konuştuk.
X X X
* Zeytinspor`da hangi yıllarda forma giydiniz, sayın Kulalı?
- 1965 yılında geldiğim Zeytinspor`da 1972 yılına dek ter döktüm. Sağ açık ve sol açık mevkilerinde oynuyordum. 1972 yılında askere gitmek için Zeytinspor`dan ayrıldım. Dönünce ise ticarete başlayıp spordan koptum.
* Formasını giydiğiniz Zeytinspor`da antrenör olarak kimlerle çalıştınız?
- Zeytinspor`a geldiğimde ilk antrenörüm, Erdekli Turhan Ciciler`di. Daha sonra antrenör-futbolcu olarak "Vitamin Hüseyin" olarak tanınan Hüseyin Kun geldi.
* Herhalde Vitamin Hüseyin`e de ayrı bir paragraf açmalıyız, değil mi?
- Elbette. Vitamin Hüseyin, futbolu çok iyi biliyordu. Zeytinspor`u bir "kolej takımı" gibi yapmıştı. İyi futbol oynatıyordu. Takımımızda da çok iyi futbolcular vardı. Zeytinspor, halka ve esnafa daha yakındı. Erdek Gençlikspor ise belediyenin siyasi gücüyle ayakta kalıyordu.
* Rekabet büyük boyutlardaydı, değil mi?
- İnanılmaz. Erdek Gençlik ile hemen hemen her maçımız olaylı geçerdi. Genellikle de biz kazanırdık. Ama bu çekişmenin ilçemize yararı olmadığı da ortadaydı. Nitekim, 1973 yılında, her iki kulüp birleşerek Erdekspor Kulübü`nü kurup doğru olanı yaptı. Böylece hem sürtüşme bitti, hem de Erdekspor futbol takımı, Balıkesir bölgesinde ses getirici başarılara imza atmaya başladı.
* Erdekspor Kulübü yönetim kurullarında da görev aldınız mı?
- O da ayrı bir hikâyedir. Ben, CHP`liyim. 1980 yılına dek CHP Erdek İlçe Yönetim Kurullarında görev yürüttüm. 1983 yılında, Erdek Belediye Başkanı Ali Haydar Sarı`nın kardeşi Mustafa Sarı, Erdekspor Kulübü Başkanıydı. Partilerimiz ve siyasi görüşlerimiz farklı olmasına karşın beni güvenerek Erdekspor Kulübü Yönetim Kurulu`na aldı. Hatta bu duruma Belediye Başkanı Ali Haydar Sarı`nın da çok sert tepki gösterdiğini çok iyi biliyorum. Ama Mustafa Sarı, bu duruma direnç gösterdi. Erdekspor çatısı altında kesinlikle siyaset yapılmadı ve kırmızı-beyazlı futbol takımımız büyük başarılara damgasını vurdu. İki dönem, Erdekspor Kulübü Yönetim Kurulu`nda görev üstlendim.
* Erdek Belediyespor yönetiminde de çalıştınız, değil mi?
- Evet. Hüseyin Sarı`nın belediye ve Erdek Belediyespor Kulübü başkanlığı döneminde iki dönem bu kulüpte de yönetici olarak görev yaptım.
* Bugün Erdekspor`un maçlarını izliyor musunuz?
- İzliyorum ama pek zevk aldığımı söyleyemem. Çünkü takımda Erdekli futbolcu hiç yok. Zeytinspor ve Erdek Gençlik dönemlerinde, her iki takımın kadrolarında bulunan 25`er futbolcunun en az 20`şeri Erdekliydi. Şimdi, dışarıdan gelen oyunculara verilen paralara üzülüyorum.
* Gelelim, futbolculuk yaşamınız boyunca unutamadığınız bir anıya, sayın Kulalı.
- 1970 yılıydı. Bandırmanın, kömür tozlu Cinçukuru sahasında, Balıkesir`in çok güçlü takımlarından Çimentospor ile çok zorlu bir maç oynuyorduk. Bir ara, takımımızın iyi oyuncularından Mehmet Özeren ile hakem arasında, bir karambolde gerginlik yaşandı. Hakem, Özeren`i, kendisine küfür ettiği gerekçesiyle oyundan atmak üzereydi ki, suçu üzerime alarak "Ben küfrettim" dedim. O yıllarda oyundan atılan futbolcunun lisansını hakem alıp yanında götürüyor, ceza da bu lisansa göre yazılıyordu. Ancak daha sonra bir de baktık ki ceza, o gün takımımızda yedek kulübesinde oturan Ali Bartan isimli arkadaşımıza gelmiş. Şaşırdık, kaldık. Meğer Vitamin Hüseyin, hakeme benim lisansımı değil, yedek oyuncumuz Ali Bartan`ın lisansını vermiş. Böylece benim yerime, Ali Bartan`a iki maç ceza geldi. Ancak bana kızan antrenörümüz Vitamin Hüseyin, bir maç oynatmayarak, beni kendisi cezalandırdı. Çimentospor maçının sonucunu soracak olursanız, 2-1 kazanmıştık.



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli