Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Zeytinlik sahaların talanına izin vermeyeceğiz

Zeytinlik sahaların talanına izin vermeyeceğiz

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, zeytinlik sahaların talanına izin vermeyeceklerini açıkladı.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, zeytinlik sahaların talanına izin vermeyeceklerini açıkladı.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ve CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte değişiklik yapan düzenlemenin iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay`da dava açtı. 
Havutça yaptığı açıklamada, zeytinciliğin Balıkesir ve Çanakkale bölgeleri için hayati bir önem taşıdığını, bölge halkının ekmek, ülkenin de milli serveti olduğunu ifade ederek, "Zeytin alanlarının talana açılmasına izin vermemiz mümkün değildir. Zeytincilik, Türkiye`de yaklaşık 500 bin ailenin geçim kaynağını, işlenen tarım alanlarının yüzde 3,5`ini oluşturan bir sektördür. Son 2 yıllık ortalamaya göre, zeytinyağı üretimimiz 150 bin tondur. 2015`te bu değer yaklaşık 700 
bin ton zeytinyağı için 3 milyar dolar olacağı öngörülmektedir. Bu ekonomik getiriler 15-20 yıllık bir süre ile de sınırlı değildir. Zeytin geleceğimizdir" dedi. 
Bakanlığın yürürlüğe koyduğu yönetmelik ne getiriyor?
Havutça yönetmeliğin Zeytincilik Kanuna ve Anayasa`ya aykırı olduğu vurgulayarak şunları söyledi:
"3 Nisan 2012 gün ve 28253 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile 25 dekarın altındaki zeytinlikler zeytinlik olmaktan çıkarıyor. Ülkemiz gerçeklerine baktığımızda zeytinliklerin yaklaşık %60`ı 25 dekarın altındadır. Bu değişiklikle zeytinliklerimizin % 60`ı yok sayılmaktadır. Ayrıca zeytinlikler tüm kirli sanayilerin ve maden şirketlerinin talanına açılmıştır."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı