Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Zeytinlik alanların sulama planlamasında yeni kararlar alındı

Zeytinlik alanların sulama planlamasında yeni kararlar alındı

Erdek'te bulunan zeytinliklerin düzenli ve bilinçli sulanabilmesi için yeni kararlar alındı.

Erdek Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi, Erdek Ziraat Odası ve Erdek Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı temsilcileri bir araya gelerek müstahsile verilecek suyun yanı sıra su ücretleri hakkında bir dizi kararlar alındı.  Dün gerçekleşen toplantıya Erdek Tarım ve Orman İlçe Müdürü Dilek Işıktaş, S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kızıl, Erdek Ziraat Odası Başkanı Mustafa Saçıl ve Erdek Çiftçi Malları Koruma Başkanı Mahmut Kaplan katıldı. Toplantıda çiftçiye verilecek su ile ilgili yeni kararlar alınarak sulama ücreti de belirlendi.  
İşte! Toplantıda alınan kararlar: 
1- Bahçe sahiplerine verilen suyun bilinci ve tasarruflu kullanılması bu konuda denetimin artırılması. Verilen suyun bilinçli ve tasarruflu kullanımının sağlanması, müstahsilin sulama sırası geldiğinde zeytin ağaçlarını yaymaca sulayarak saat göz etmeksizin vahşi sulama olarak bilinen sulama şekli ile suladığı diğer müstahsilin hakkını gasp etmemek adına denetimlerin sıklaştırılması.                              
2- Suyun düzenli ve adaletli bir şekilde verilerek, sıralamada kimseye taviz verilmeden çiftçiye eşit hizmet sağlanması.  
3- Meralara verilecek olan suyun mera sahiplerine haftada 50 saat ile sınırlandırılarak küçük müstahsilin mağdur edilmemesi.  
4- Sırası gelen ancak suyu almayan çiftçinin sırası düşürülerek, yeniden su almak isteyen müstahsile Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’nın belirlediği uygun bir tarihte yeniden su verilmesi.  
5- Kurum bilgisi olmadan suyu izinsiz kullanan çiftçiye önce ihtar çekilmesi ardından vanası sökülerek, devamında bir sezon suyunun kesilmesi.  
6- Müstahsilin kuruma ödeme yapmadan sulama yapmasının önüne geçmek amacıyla su sırası gelmeden ücretini peşin ödemesi. Su ücretini peşin ödemeyen müstahsile su verilmemesi.  
7- Bahçe sulamalarında müstahsilin ağaçlarını birden fazla sefer sulayabilmesi için ağaç başına maksimum 10 dakika olarak sınırlandırılması.   
8- Sulama ücretinin yapılan araştırmalar sonucunda saati 20 lira olarak belirlenmesi.  
Erdek olarak su sıkıntısının yaşandığını bir coğrafyada suyun bilinci ve tasarruflu kullanılması amacıyla bu kararların alındığını dile getiren kurum yöneticileri "Bu kararların uygulanmasındaki amaç suyun çiftçimize en adil ve adaletli bir şekilde dağıtımını sağlamaktır. Tüm müstahsilimizin hakkını korumaktır. Bu maddeler yapılan toplantı sonucu dört kurumun aldığı ortak kararlardır. Amacımız kısıtlı olan suyun en verimli şekilde kullanılmasını sağlamaktır" açıklamasında bulundular.  
Haber: Tuncay Ertan



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı