Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Zeytinlideki Balık Ölümleri Araştırılıyor

Zeytinlideki Balık Ölümleri Araştırılıyor

Edremit ilçesine bağlı Zeytinli beldesindeki Edremit Çayına paralel bitişiğindeki sazlık alanda onlarca deniz balığı olan kefallerin toplu ölümleri vatandaşları tedirgin ederken

Edremit ilçesine bağlı Zeytinli beldesindeki Edremit Çayına paralel bitişiğindeki sazlık alanda onlarca deniz balığı olan kefallerin toplu ölümleri vatandaşları tedirgin ederken Edremit Kaymakamı Osman Tunç, Halk Sağlığı Müdürlüğünün inceleme başlatıldığını ve Edremit Körfezi Belediyeler Birliği  (EKBB) ve Zeytinli Belediyesi de inceleme başlatacağını açıkladı.
BALIK ÖLÜMLERİ İÇİN ARAŞTIRMA BAŞLATILDI
Zeytinli Beldesi Dalyan Mahallesinde bulunan Edremit Çayının hemen bitişiğindeki sazlık alanda ki akıntının Ege Denizi ile buluştuğu bölgede 2 Haziran 2013 tarihinde başlayan ve halen devam eden balık ölümlerine ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri inceleme başlattı.
Zeytinli Belediye Meclisi de aldığı bir karar ile balık ölümleriyle ilgili araştırma başlatıldığını, incelenmek üzere bölgeden örnekler alındığını bildirdi.
KAYMAKAM TUNÇ, "BALIK ÖLÜMLERİNİN İLAÇLANMADAN KAYNAKLANMIŞ OLMA İHTİMALİNİ DEĞERLENDİRDİK"
"İlk tespitlerimize göre balık ölümleri, Edremit Çayı`ndan değil, hemen bitişiğindeki sazlık alandan kaynaklanıyor. Bu sazlık alan içinde belli bir miktar su var. Burası bazen denizden suyun geldiği bazen de buradan denize akışın olduğu bir alan. Balık ölümlerinin bu sazlık alanda gerçekleştiğini gördük" diyen Edremit Kaymakamı Osman Tunç, "Bununla ilgili çeşitli ihtimalleri değerlendiriyoruz. Bir tanesi şu, bilindiği üzere ilçemizde sivrisinekle mücadele başladı. Belediyelerimiz sivrisinekle mücadele ediyorlar. Bu mücadeleler bataklık alanlarda da sürdürülüyor. Bu bölgede Zeytinli Belediyesinin sivrisinekle mücadeleyle ilgili son bir haftadır ciddi ilaçlama çalışmaları var. Ölümlerin bundan kaynaklanmış olma ihtimalini değerlendirdik" diye konuştu.
Sazlık alandaki organik maddelerin çürümelerinin fazla yaşandığı bir bölge olması dolayısıyla ölümlerin oksijen azalmasından kaynaklanabileceğini ifade eden Kaymakam Tunç, balık ölümlerinin kesin nedeninin, tahlillere göre belirleneceğini sözlerine ekledi.
ZEYTİNLİ BELEDİYE MECLİSİDE KONUYU ARAŞTIRACAK              
Edremit Körfezi Belediyeler Birliği (EKBB) tarafından işletilen Zeytinli Biyolojik Arıtma Tesisinden Edremit Çayına çıkışı yapılan suyun temiz olduğu ve arıtmadan bu bölgeye su çıkışı bağlantısı olmadığı arıtmanın temiz suyunun derin deşarj yolu ile denize akıtıldığı bilgisi verildi.
Edremit Körfezi Belediyeler Birliği (EKBB) tarafından işletilen Zeytinli Biyolojik Arıtma Tesisin tam kapasite çalıştığını açıklayan Zeytinli Belediye Başkan vekili Ahmet Çelik, "Arıtma sürekli kontrol altındadır. Her haftaki mikrobiyolojik raporlar internette yayınlanıyor. Bu olumsuzluk bizden kaynaklanmıyor" dedi.
Edremit Çayında balık ölümlerinin görülmediğini ancak sazlık alandan paralel deredeki balık ölümlerine anlam verilemediğini vurgulayan Çelik, Zeytinli Belediye Meclisinin de aldığı bir karar ile konunun araştırılacağı bilgisini verdi.      Enver Dolgun


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı