Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Zeytinliadadaki zeytin ağacı koruma altında

Zeytinliadadaki zeytin ağacı koruma altında

Adını zeytin ağacından alan Erdek çay bahçelerinin karşısında bulunan Zeytinliadada sadece bir tane kalan zeytin ağacı koruma altına alındı.

Adını zeytin ağacından alan Erdek çay bahçelerinin karşısında bulunan Zeytinliada`da sadece bir tane kalan zeytin ağacı koruma altına alındı.
Zeytinliada`daki kazı çalışmalarının ardından, adayı Arkeopark ada olarak hazırladıklarını söyleyen Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Zeytinliada`da gün ışığına çıkarılan arkeolojik eserlerin özellikle inanç turizmi açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekti.
Zeytinliada arkeolojik kazı çalışmalarının sekiz dönümlük alanda devam ettiğini hatırlatan Kaymakam Kaygısız, adanın 1957 yılından itibaren Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü tarafından eğitim tesisleri olarak kullanıldığını anlattı.
Adanın mülkiyetinin Erdek Belediye Başkan-lığı`na devredilmesinden sonra, 2006 yılına kadar turizm  amaçlı  kullanılan adanın, sit alanı ve koruma planı çerçevesinde kazılar başlatıldığına değinen Kaygısız, "2013 yılında kazı çalışmalarının bitirilmesi hedeflenen Zeytinliada`da 2 bin 300 yıllık bir tarih süreci içerisinde antik ören yeri bulunuyor" dedi.
Adanın ismi Zeytinliada olmasına rağmen üzerinde sadece bir tane zeytin ağacı olduğunun altını çizen Kaygısız, "Kazı alanı içinde bulunan ve adaya ismini veren, geçmişten kalan tek zeytin ağacını yaşatmak için büyük gayret sarf ediyoruz. Ziraat Mühendislerimiz konuyu yakından takip ediyor. Bu arada Zeytinliada`da zeytin ağacı sayısını arttırmak içinde Kazı Başkanımız Dç. Dr. Nuretin Öztürk`ün denetiminde yeni zeytin ağaçları ekeceğiz. Ayrıca önümüzdeki yıl Zeytinliada turistlerin ziyaretine açılacaktır" şeklinde konuştu.
Haber : Tuncay Ertan


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli